Toysdaily 玩具日報

查看: 7959|回復: 13

[玩具報告] Hottoys 1/6 Inglourious Basterds ~ Col. Hans Landa

1/6th scale Col. Hans Landa Collectible Figure

背景簡介:

電影Inglourious Basterds(希魔撞正殺人狂) 由Christoph Waltz飾演的Hans Landa納粹德軍上校,工作是追捕躲避在各地的猶太人,作風令人聞風喪膽!

面雕都似演員本人,不過表情太過正經(反而有點正氣...),完全沒有電影中那種奸險的表情,可能電影公司唔批吧?!

左邊口袋上面個一塊有彩紋既東東有少少花左,不過睇過幾隻都係咁上下,有D仲花得離譜,其實自己補補油都OK既.

左側+右側,由於HT用左一個較為矮的素體,但係對手無調整,所以變得對手太長,有點"手長過膝"

背面

留意左邊胸口的軍章上的納粹標誌並不是真的納粹"反佛號"標誌.

配件之一為煙斗,不過沒有附上專用手,只好持槍的手張就一下.

其他的配件為手套及公事包,不過手套好像穿不上,還只是裝飾品一個??
公事包口用磁石接合,旁邊兩個扣子可以打開的.

軍帽尺寸剛剛好,而槍袋做得太窄,枝手槍都好難插入.

總評:

優: 製作用料不錯,尤其軍服衣料很滑順,應該不像是一些平價衣料,另外那些軍章等的小部件都製作得很精細,一貫HT的作風.

缺: 配件太少,售價偏高,雙手過長問題沒有留意,
     另外提點有買的兄弟最好儘快攞出來玩,避免人造皮革因長期放盒而會爆裂.
終於有人post, 非常感激 :71:
ching換左相機?
d相好正wo:71:
Good report !
就係因為表情太正氣而打消購買意慾:42:
終於有人post, 非常感激
Assassin 發表於 13-11-2010 08:06 PM

我不入地獄,誰入地獄,善哉!善哉!:42:
(我諗住VIP有九折先訂,唔係太貴了!)
外地唔知,本地科林好似無人貼過...
ching換左相機?
d相好正wo
domo 發表於 13-11-2010 09:22 PM

咪又係部老爺機!:67:D80+Nikkor 18-200 VRII ( 如果有錢換D700就好啦!)
Good report !
就係因為表情太正氣而打消購買意慾
Oldcat 發表於 13-11-2010 09:37 PM

好似有由"奸人堅"變左"黃飛鴻"感覺.
thx report~!:71:

可唔可以貪心d...介紹埋對軍靴..?:handshake:
thx report~!

可唔可以貪心d...介紹埋對軍靴..?
MAX 發表於 13-11-2010 10:26 PM

當然可以啦!:71:
補充一下軍靴及公事包的照片:

軍靴都是用人造皮制作.

鞋底都有上色,相信無人影過吧......

公事包裡面放了磁石作開合之用,所以裡面不能放東西了.
回復 10# vanhelsing

thankyou~~:)
謝謝分享~~~分析唔錯:52:
想問一下人造皮革係咪長期放盒一定會爆裂?我有好多隻仲係盒入面。謝謝!
想問一下人造皮革係咪長期放盒一定會爆裂?我有好多隻仲係盒入面。謝謝!
Hamjim 發表於 17-11-2010 11:09 PM

這個是當然了,最好開盒做一些保養,好似我係HT買過一隻叫火魂者,裡面件人造皮樓都裂了,而且越裂越多,基本可以話玩完了...