Toysdaily 玩具日報

查看: 19905|回復: 54

[分享討論] SHF 分享會精選 vol.42~~~熱愛風都的朋友~~~須藤霧彥 Nasca Dopant

雖然登場時間不是很多~~~但已深被各 Double 迷喜愛的劇中一角~~~他是園咲家的長女婿霧彥與及他變身的試作型 Nasca Dopant~~~:handshake: 另一個雖然是遲了一點~~~但我也希望能夠和各位分享一下~~~:shy:

Nasca Dopant~~~Double 第三話登場~~~:) 本身可浮游帶熱攻擊~~~並能夠發射出能量光彈~~~後期更提升至 LV2 可作高速移動~~~與 Fang Joker 力量相若~~~:* 霧彥本身深愛風都~~~漸漸不認同博物館的行事方法~~~被視為判變者而遭妻子殺害~~~:cool: 化成粒子飄浮在風都的空氣中~~~相信很多朋友亦為霧彥之死而被感動~~~:help: 回到這款上個月推出的熱選 SHF 吧~~~內容除了 Nasca Dopant 本體外~~~分別附上左右各四款不同型態的手首~~~和一把 Nasca 專用大刀~~~是次亦沒有地台附送~~~:!

我覺得 Nasca 本身的設計相當好看~~~左右的不對稱~~~神話外型中帶著一點數碼化的感覺~~~顏色配搭亦很順眼~~~:71: 而 SHF 塑造的身型總算可以完整把 Nasca 的神髓站了出來~~~:43: 上色方面有不俗表現~~~特別是那些陰影更令這隻小人偶的立體感增加~~~只是偶有走色的小污點而已~~~附上大刀的上色亦不俗~~~:73:

頭部雕刻精緻~~~表面出 Nasca 獨有的面相~~~:73: 接著便隨便擺幾款姿勢測試一下這隻 SHF 的關節了~~~各部關節鬆緊度 OK~~~唯肩關節被肩甲前面伸出的東西阻礙著~~~:38: 另外比較失敗的是頭頸關節相當鬆~~~致頭部很容易從頸項掉下~~~ 領位亦像 SHF The Next V3 般阻礙了頭部的轉動~~~:55:另外因上身比較重的關係~~~雙足的塑膠關節顯得有點負荷不了~~~很多時候令 Nasca 站不穩而跌倒~~~需要借助台座的輔助~~~:67:

最後當然少不了與競敵 Fang Joker 一起合照吧~~~這似乎已是指定動作了~~~:35:

後記: 今次我呢個分享帖真係遲咗啲~~~其實已經有唔少朋友幫 Nasca 出咗報告~~~:( 事源當日拎返屋企時~~~因為重有好多修葺嘢要做~~~將佢擺埋一邊之後一直都無理到~~~直到尋晚先正式開盒幫佢影相~~~:shy: 個人其實對 Double GE Dopant 幾有好感~~~特別係 Magma~~~Nasca~~~Terror~~~Taboo~~~Weather~~~Utopia~~~Smilodon 同埋 Beast~~~如果有機會出 SHF~~~我諗我都會考慮入晒佢哋~~~:Q(笑)

呢隻nasca 真係水準之作 :handshake:
扑•••
話說今個12月要大出血了。
3SHF+2Chibi:55:
這個實在是相當吸引...:shy:

可能是太喜歡霧彥變的Nasca, 紅色我沒有訂XD
十卜some大正ost
呢隻我開左都未點得閒玩過, 不過真係好正, 睇見都開心

希望SHF 會出多D怪人, 好期待12月既 Weather 呀 :73:
呢隻nasca 真係水準之作
八口八口 發表於 13-11-2010 01:51 PM
多謝八口兄第一個支持~~~:)
扑•••
話說今個12月要大出血了。
3SHF+2Chibi
KMin 發表於 13-11-2010 02:04 PM
尋日係屋企~~~今日又係屋企~~~:Q無出街行咩~~~:DD
這個實在是相當吸引...

可能是太喜歡霧彥變的Nasca, 紅色我沒有訂XD
手榴蛋包飯 發表於 13-11-2010 02:05 PM
橙色應該都唔錯GE~~~到時可以儲埋一對嘛~~~:)

十卜some大正ost
kit0829 發表於 13-11-2010 02:18 PM
THX kit 兄支持~~~:)點解星期六下午有咁多人係屋企無出街GE~~~:DD
多謝八口兄第一個支持~~~
尋日係屋企~~~今日又係屋企~~~無出街行咩~~~
Somebody_Ex 發表於 13-11-2010 02:32 PM

已經出到無街好出啦•••
悶到發癲,D假期多到呢...星期三先番學。
唔知點解最近有小小想入手SHF既KabutoHyperForm,FangJoker,WingForm。
有兩隻都係12月...再加埋Chibi2隻加SHF既AngelPeach。真係唔大出血都唔得
SHF幾時出WingForm架:35:
nasca真係超正:43:
可惜有時會企不穩:31:
已經出到無街好出啦•••
悶到發癲,D假期多到呢...星期三先番學。
唔知點解最近有小小想入手SHF既 ...
KMin 發表於 13-11-2010 02:55 PM
電王 Wing Form 嘛~~~只係出咗裝著咋~~~SHF 未有任何消息~~~:78:
呢隻我開左都未點得閒玩過, 不過真係好正, 睇見都開心

希望SHF 會出多D怪人, 好期待12月既 Weather 呀 : ...
insomniac 發表於 13-11-2010 02:21 PM
12 月有 R. Nasca 同 Weather 兩隻~~~我想佢出埋 Utopia ~~~:)
:) 支持....

nasca真係超正
可惜有時會企不穩
saga522 發表於 13-11-2010 02:56 PM
同感~~~企得唔穩~~~:60:

支持....
323 發表於 13-11-2010 03:41 PM
THX 323 兄~~~:)
頭像被屏蔽
:71: