Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 假面騎士OOO李卓人「第一場勝仗」...

大家樂撤減飯鐘錢 薪照加
如箭在弦的「全城罷食大家樂」行動將至,大家樂突然宣布取消備受抨擊的扣飯鐘錢安排,員工可繼續享有每 小時2元至3.5元的加薪,每月獲真正加薪數百元不等。工會形容,今次是實行最低工資的「第一場勝仗」...

快D call 假面騎士OOO李卓人打到  
得咁少点生活

大家樂,陳裕光 ...李嘉誠,李兆基,劉鑾雄,張宇人,等人.....真正身份Greeed

眾怒難犯 大家樂跪低

市民鬧刻薄何先生 電器業剋扣飯鐘錢好唔應該,相信經此一役,佢應該唔敢再刻薄員工,公司附近冇得揀惟有幫襯大家樂。

臨時最低工資委員會成員陳裕光任主席的大家樂,推出剋扣員工「飯鐘」的措施後,過去一周受盡各界炮轟,大家樂終在周二的「全城罷食大家樂行動」前夕宣布投降,昨發表聲明撤回用膳時間無薪的安排,向員工加薪二元至三元五角的決定維持不變。隨著大家樂屈服,罷食行動亦告取消,職工盟秘書長李卓人形容:「今次大家樂係唔見棺材唔流眼淚。」發起行動的工會形容今次是勞工界在落實最低工資過程中的首場勝仗,表明要繼續監察大家樂及其他企業,保障工友權益。
:34:
我都有支持O's, 我哩排都無幫襯樓下間大奸樂....:blame:
呢排3點3都冇去食大家樂啦
所以話罷食點會係冇用呢:71:如果個個都話冇用就真係冇用喇:42:從結果睇,慶幸大部份人的血都仲係熱既:77:
人民必勝:43:
大家樂抵死
大家樂抵死
其實我都無幫襯D 連鎖快餐好耐....
大家樂, 大快活, 美心, M記, KFC, 保+勁, MOS BURGER, 吉野家, 都好耐無食...半年都有
大家樂後到kfc了

用膳時間無薪
KFC員工斥刻薄
2010年11月08日 (10:54 am)
(2人)瀏覽人次:1,020 回應:0 Facebook Twitter 轉寄朋友 文章回應
飲食及酒店業職工總會表示,連鎖快餐店肯德基拒將員工的用膳時間,納入工時計算,且多次拒絕與工會代表見面。

肯德基一名女員工致電電台節目,投訴僱主刻薄,由於用膳時間屬無薪,令其連續工作 8小時而沒有用餐;若上司見店內顧客人數減少,即要求員工提早下班,令員工收入減少。