Toysdaily 玩具日報

查看: 11952|回復: 14

[個人收藏] 老餅野 ## 私人珍藏與古董 > 收藏卡 >滴滴仔之收藏卡

:65:大家冇睇錯...係YahXX 拍賣個排版

私人珍藏與古董 > 收藏卡 >  
(遊戲王)

首先,表明本人是一名老中坑. 有人覺得玩卡好小朋友,有人覺得玩卡浪費金錢,
有人覺得玩卡遲早都係一張費紙….但我覺得呢D卡見証了當時年青人的流行
玩意……….. 直接D講..係一種回憶:$

卡可算叫做玩具,但佢真係有一種魔力使人去收藏他 ~ 我估TD一定有不小大
大有玩卡~本人第一次玩卡係yes卡..當時周慧敏yes卡....成為中學生興趣
之一 (老野知我講什麼)…去yes station 煲卡機 :he:

我想過係TD post 龍珠卡一定有好多同好和回響..
話晒龍珠玩具大家比較有認識~ :74:

但今次share 冷門野” 遊戲王” 卡 ……..可以係TD
會員一見到遊戲王..可能即刻想小學/中學雞玩意….
但當你探索過佢…你會知佢係世界好受歡迎..現在
重有好多fans…

好la …講完費話..去卡la..:$

本人只是一名集卡者..從未同人打過DECK…頂多
玩NDS & PSP遊戲王卡games

註: 本人可能唔算有好多勁卡(因我係收藏者)….
但有玩開都會知..有些卡係好有代表性:79:

第一頁當然來個經典野:34: 三神卡( 玩
遊戲王唔認識佢..真係好打有限):*
其實新
三神我重有一頁..但用張"開壁"頂住先

第二當然一定要到混黑,開壁出場( 小弟有個習慣每一款卡會儲晒咁
effect, i mean 金閃,3D,爆閃or 美ver.等...價錢可以更每個effect
盡可能有3支 ~ 睇相都知
混黑3D X3      

來過近照...其實日本做卡effect 已經好成熟...emboss 得好扎實

第三頁...都係佢la..黑魔導士:$....
遊戲要卡片(金閃有冇角,3D,美ver. 銀碎)

最舊款冇角
黑魔導士金閃 :handshake:

( 註:現在所有遊戲王卡,右下都有銀色label..我地叫銀角,
角係美ver. 第一次印刷..冇銀色label係最舊款...
因為要防止copy野..所以先有
銀色label)

第四頁...有黑魔導士..點會冇佢..青眼白龍 :D

3D 質感好靚 :71:

當然我都有冇角青眼白龍 :67:

有青眼白龍黑魔導士當然重要有真紅眼黑:34:

呢張要買PS 1 遊戲王game 先有:36:

時間關係post 住我一小部份收藏...如果反應好我再share 多D ...
下期可能會post D 近代D
:66:

:67:

3 支 HR 玫瑰龍 :36:

多謝:64:

:71:
大家冇睇錯...係YahXX 拍賣個排版

私人珍藏與古董 > 收藏卡 >  (遊戲王)

首先,表明本人是 ...
滴滴仔 發表於 5-11-2010 03:42 PM
滴滴!!:):)
long time no C U @ ALE la ,
Y dont come n play with us ??
when hot pot ar ??
乜東東黎架~~~:( 冇玩過都十卜下先~~~:he:
3神.宜家都系當距神感拜的野...
幻神卡其實實戰有幾多人會真係用?
幻神卡其實實戰有幾多人會真係用?
八口八口 發表於 6-11-2010 01:10 AM

三幻神邊會有人用...要三祭...無用的.羅離供奉咯~
其實遊戲王卡同GUNDAM WAR 係我覺得最靚既卡, 以前DIGIMON 都係既, 但宜加就.....唉= =
三幻神邊會有人用...要三祭...無用的.羅離供奉咯~
eeej 發表於 6/11/2010 01:13 AM

我打機有玩
其實都ok
三祭品呢家野都係特召出黎架姐
你同調都係咁玩架la
:50: 三幻神....重要唔係得一張...
大大好強啊..
黑魔女呢?:shiny:

遊戲王都算有起碼十年歷史了,
是所以80後的共同回憶呢,今年二十以上的朋友.
就算無認真玩過都一定接觸過,
睇人玩卡,電子遊戲,卡通...宣傳媒介都算得上鋪天蓋地,
加上集換式紙牌遊戲中毒性極深,燒錢速度極高,感覺上吸水能力比PKM及數碼暴龍更強...

比較可惜是遊戲王甚少出玩具,
印象中曾經推出一set三款不算高質的可動怪獸模型,
包括巨神兵,青眼白龍及一隻唔記得的角色
可動的黑魔女是我慬事以來的夢想阿阿阿...

漫畫我自己感覺其實還不錯的,
卡牌對戰策略性高,不過對卡牌認識不夠深的讀者(例如在下)只會覺得主角在屈機...
還有闇遊戲依個(經典的人梧格分裂精神病患者)與草薙京齊名的經典主角。
而那十年如一日的老土人設也稱得上是種經典了...

卡通就...算了。
大大係唔係見隻黑魔女出PVC先盟呢個POST贈慶呢~~?:61:
講時講,,,ME玩呢個OCG時,,,,,,最愛都係人造人索茄,,,,,,
大大係唔係見隻黑魔女出PVC先盟呢個POST贈慶呢~~?
講時講,,,ME玩呢個OCG時,,,,,,最愛都係人造人索茄, ...
東風 發表於 6-11-2010 08:34 PM

人造人索茄好用, 卡組必備!!我反而最喜歡儲龍族咭.
:36:樓主, 我都一樣有儲卡, 一樣未同人打過DECK但又玩GBA, PSP遊戲王卡games.但我偏向儲3D卡多些, d EMBOSS 效果勁仔細, HR太昂貴了!!
我部份收藏: http://hk.myblog.yahoo.com/yuiling@ymail.com/article?mid=14交流交流下!!
比較可惜是遊戲王甚少出玩具,
印象中曾經推出一set三款不算高質的可動怪獸模型,
包括巨神兵,青眼白龍及一隻唔記得的角色
可動的黑魔女是我慬事以來的夢想阿阿阿...
隨感一亡魂 發表於 6-11-2010 03:13 PM [/quote]

其實有出過D食玩怪獸公仔和"樓"蛋(第一代), 另外模型餘下應該是紅眼黑龍!!!:67:
其實有出過D食玩怪獸公仔和"樓"蛋(第一代), 另外模型餘下應該是紅眼黑龍!!! yui-ling 發表於 8-11-2010 01:25 PM

哎阿,之前好像出過對應漫畫的立體棋盤,都算是立體化了一眾精彩的角色:shy:
不過記憶中果堆棋,單色都算了,仲要係好醜樣既二頭身...

紅眼黑龍....哦,果隻figure?
傳聞話食住MH條女的實驗商品,不過就唔多覺香港有貨返...