Toysdaily 玩具日報

查看: 10358|回復: 18

[詢問] 想問部相機好唔好

見dc fever話部 Canon Powershot SX30 IS幾好~~~希望各位brothers俾d意見~~~謝謝 :35:

如果是長炮ZOOM 半專業機.來講算是暫時最好.我都有試過這機.真是不錯.
http://www.dchome.net/viewthread ... ght=SX30&page=1
如果是長炮ZOOM 半專業機.來講算是暫時最好.我都有試過這機.真是不錯.
聖鬥士星矢 發表於 3-11-2010 03:07 PM

我呢d只係識玩傻瓜機~~見佢zoom有35x~~~好似幾好~~~謝謝意見 :)
我本身都諗緊這部..個35X真是好吸引...好過買過支單鏡機長鏡..(平好多)
我本身都諗緊這部..個35X真是好吸引...好過買過支單鏡機長鏡..(平好多)
聖鬥士星矢 發表於 3-11-2010 03:17 PM

因為之前去演唱會坐第6行都影唔到野~~~所以想買部zoom得好d既dc~~~而且價錢都ok~~~係大部左d :(

估唔到星矢兄都有興趣~~~:)

哈哈哈.原本你同我一樣.前去演唱會坐第22行咩都影唔到野.所以................

http://www5.uwants.com/redirect. ... 7&goto=lastpost
哈哈哈.原本你同我一樣.前去演唱會坐第22行咩都影唔到野.所以................
聖鬥士星矢 發表於 3-11-2010 03:24 PM

您都係~~~:@ 咁睇黎我地2個都要準備科水~~~:DD
連敗兄.
部機的CONFIG我未睇,不過買相機先想想自己會影乜野多先??
如果一般用,輕便性會是重要考慮之一,部機幾好都好,如果你無愛或者體力帶佢出街都係無用的...
大變焦鏡係幾方便,不過一般相片質素都有點犧牲的,再者DC來說光圈都係細D的,咁如果環境較暗如演唱會就未必太夠力了.
反過來光天化日之下就沒什麼問題啦.
如果CANON機上陳列室玩下先啦,款款都有,又有人問.

如果一般用我會考慮S95,試過真係好好玩.
連敗兄.
部機的CONFIG我未睇,不過買相機先想想自己會影乜野多先??
如果一般用,輕便性會是重要考慮之一,部 ...
warxv 發表於 4-11-2010 03:48 PM

I have bought S95 and using it now.  Overall is OK but it only have 3.5X.  So, if Brother Black Tri Star wanna have a shot for scene or take photos in live concert, SX 30 is the best choice!  :)
連敗兄.
如果一般用,輕便性會是重要考慮之一,部 ...
warxv 發表於 4-11-2010 03:48 PM

其實最多都係影2個囡囡~~~不過之前用部p記幾年前dc影演唱會~~~真係唔掂 :31:

zoom我睇過幾好~~~如果要換鏡頭我又唔識用~~~不過sx30都幾大部~~~s95~~~等我睇下先~~~:35: thx~~Warxv兄

我想買個部~~~:64:

http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=4531
I have bought S95 and using it now.  Overall is OK but it only have 3.5X.  So, if Brother Black  ...
Douglas.M.Saint 發表於 4-11-2010 06:22 PM

Thx~~~Brother Doug. :35:
回復 10# 黑色三連敗
睇左D相,相質真係一般左D...而且沒有支援RAW格式.呢兩點要留意下.
35倍變焦就係幾方便的.但我自己用就600以上都好少用到,打雀就例外啦,越多越好.
最常用的也不過是24~200這焦段之內的.

如果你想買這部,買之前試試個變焦,對焦速度先,因為影小朋友這兩點幾重要的.
你可以試試由最近變焦到最遠要幾耐,當然一般用唔到咁盡,不過都要"感受"下個手感.
之後同一焦段遠的對一下焦,近的又對下焦看看夠唔夠快.
一般來說CANON機這兩方面的表現都唔太差,不過咁大倍數的機都是試下手感比較好.
影演唱會就...個人建設算吧啦.入去舒舒服服,放鬆下聽下歌仲好啦.焦段再長,放手震再好,如果鏡光圈唔夠大F2.8是基本,ISO推得唔夠高1600可用以上,咁都係難度之作來的...
回復  黑色三連敗
睇左D相,相質真係一般左D...而且沒有支援RAW格式.呢兩點要留意下.
35倍變焦就係幾方便 ...
warxv 發表於 5-11-2010 11:30 AM

thx~~~相質唔得~~~咁s95會好d~~~如果係就買s95lu :) raw係乜東東黎~~~:? 其實我只係識咁個制影相~~其他都唔識~~~:( 之前都有諗過p記紅色部gf2好似幾靚~~~因為都係俾太太用多 :)
thx~~~相質唔得~~~咁s95會好d~~~如果係就買s95lu  raw係乜東東黎~~~ 其實我只係識咁個制影相~~其他 ...
黑色三連敗 發表於 5-11-2010 12:12 PM

RAW另一種相片儲存格式

平常普通DC相片,大多數用JPG作儲存格式

RAWJPG的分別
RAW格式文件基本上是一個沒有經任何圖像處理的原始檔案,它能原原本本的記錄了相機拍攝到的資訊,沒有因為圖像處理(如銳利化、增加色彩對比)和壓縮而做成資訊流失,但你需利用特別的軟件來開啟這些檔案。
另一種常用的格式便是JPG,相機會先根據使用者的設定來作一定的圖像處理,然後經過壓縮(程度因應相機內調較的相片質素而定)和保存相片。為何要拍攝RAW?
RAW是一種專業攝影師常用的格式,因為它能原原本本的保存資訊,讓使用者能大幅度對相片進行後期製作,如調較白平衡、曝光程度、顏色對比等設定,也特別適合新手補救拍攝失敗的相片,而且無論在後期製作上有甚麼改動,相片也能無損地回復到最初狀態,不怕因意外儲存而損失相片。JPG有甚麼優點?
JPG為一種非常普及的相片格式,差不多所有現代的數碼相機也能使用這個格式,絕大部分的電腦上也能開啓JPG檔案,使用者也可以隨意調較壓縮程度來保留畫質(最佳的JPG畫質跟RAW的非常接近),是一種十分方便的格式。我該拍攝RAW還是JPG?
讓我們看看RAW格式有甚麼缺點:
  • 因為RAW檔案需要保留所有細節和資訊,所以檔案sizeJPG大很多,這樣儲存相片或把相片傳輸到電腦的時間便更長更久,需要的儲存容量也更多;
  • RAW檔案需要使用特別的軟件來開啟,這樣一旦電腦沒有安裝軟件便沒法開啟檔案;
  • 承上,一旦10年後那套特定的軟件沒法安裝,之前拍攝的相片便沒有辦法開啟;
  • 於軟件開啟RAW的時間比較長,快的需要89秒,慢的可能要用上20也說不定;
  • 不同的軟件有不同的方式去"演譯"RAW檔案,所以一個RAW文件在photoshopNikon Capture NX看可能會有所差別;
  • 廠商售賣的專用軟件價錢不低。

清楚RAW的缺點以後,我們便可以看看那一個情況你應該選擇RAWJPG
  • 如果你需要拍攝大量的相片,你應該考慮使用JPG,因為其容量需求比較少和可以保留後製及把相片轉換為JPG的時間;
  • 如果你用作商業拍攝或喜歡後期製作,你應該使用RAW,該後製空間加大;

如果你正進行旅行攝影,你可以考慮使用RAW或者RAW+JPG,因為旅行的地方可能沒法常常去,使用RAW讓你一旦拍攝失敗也有較大的機會補救
RAW另一種相片儲存格式

平常普通DC相片,大多數用JPG作儲存格式

RAW和JPG的分別
RAW格式文件 ...
williamhychan 發表於 5-11-2010 01:01 PM

thx~~~威廉兄~~~咁我用番jpg都唔太大問題 :)