Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 超合金魂 金毛獅王 --- Closeup photos update on page 1 (17th FEB.)

好樣衰啊
拉個設計師出黎打啦
如果佢咁出我就放棄不買了:80:
頭像被屏蔽
失望:50:
好似六神既完美合體去左邊??
頭像被屏蔽

RE: 超合金魂 金毛獅王 ---- 機身背面真相?

吓?? 背部應該唔會咁就叫變咗形啩??

第2張圖應該係未變好, 大家睇吓下面呢張, 見到金毛獅王對角下面, 2邊都有個銀色嘅parts(似係獅子隻爪), 應該係獅子隻爪貼住紅色機械人仔嘅肩部~

不過呢隻嘢個獅子頭真係好唔掂, 似隻狗多d...

:50:夢想幻滅

請看看原作吧...那設定根本沒可能實現的!!!!!!
未了解就大叫不忠原作的,快來看一看(00:33秒位置)
http://www.youtube.com/watch?v=5lQ_00ePwqY&feature=related
如你的設計可達到此變型,相信不會為BANDAI打工,去了NASA做太空飛碟了!
玩具就是玩具,不是卡通,卡通是畫出來的,可無視物理質量
SOC可行方法不外乎3種

1做細前足,打開獅子頭收入去
但這個最不可行,一不應為不合理的原設定而影響獅子比例。
二是SOC大武士改變型方式,雙手收於腳內,換來劣評,BANDAI已不敢再大改變型方式。

2.就照舊版放在"加拿大"下
但不要耍我吧,2010年做20年前比例,那有人會買...

3.扭到背面,這個既簡單又可行。(樓上有位講得幾有Point,實物的前足,相信會收藏得好一點的)
20年前超合金版是小朋友玩具,因安全問題是不可以分拆太多小部件,以免遺失與誤吞。
大人玩具超合金魂沒此安全考量,希望"完全變型"的可睇前唔睇後;希望背面線條型仔?BANDAI做左幾十年玩具,你地睇到佢點可能睇唔到,最終成品一定是兩擇式拆件吧!!!
吓?? 背部應該唔會咁就叫變咗形啩??

第2張圖應該係未變好, 大家睇吓下面呢張, ...
BoAkawaii 發表於 1-11-2010 02:27 AM

對,我讚同你的觀點
背部一定會有獅子前足,應該會收得美觀一點吧
有腦都諗到完成品梗係唔會係咁ge樣啦:42:, 笨大會趕客o羊? 我又唔信合完係咁樣:38:到時你地咪知law...:74:
前面頂瓜瓜, 後面小喇叭...
我唔介意拆件, 可以收好D. 而家打側少少都穿硼,
對,我讚同你的觀點
背部一定會有獅子前足,應該會收得美觀一點吧
Toro 發表於 1-11-2010 02:52 AM

其實我覺得個獅子頭真係敗筆之作, 希望final product會修改就好...

另外我覺得如果隻獅子前臂可以造瘦d, 將爪嗰部份縮入前臂嘅上半部(類似百獸王咁), 然後將一部份前臂縮入獅子身入面, 另一部分再縮入紅色機械人心口裡面(因為變形後將心口拉開, 裡面應該有空間收藏獅子前臂嘅)~
其實我覺得個獅子頭真係敗筆之作, 希望final product會修改就好...

另外我覺得如果隻獅子前臂可以造 ...
BoAkawaii 發表於 1-11-2010 03:21 AM

一來,大武士後他們不敢再大改變型法
二來,不知獅子頭有甚麼gimmick,比如張口、飛彈等,內部空間有多大,不敢亂講。
二來,變型愈簡單愈省成本,haha,拉向後方,想完全變型就保留,想型仔就拆走,這種兩擇或者可以令獅子線條簡單一點吧,我以為。

最終也是會買的,我本人。