Toysdaily 玩具日報

查看: 27099|回復: 34

[改造交流] 燃燒吧!戰隊魂!! 光戰隊模型改造!!

光戰隊

超級戰隊系列的第11套作品, 亦是我第一部接觸的戰隊作品
當年翡翠台譯做:超能戰士, 於大約1990~1991播出,

超能戰士造型非常有型,個人認為比現在戰隊(炎神,天裝)更加吸引

光戰隊  超能戰士當年出了超合金,完成度十分高, 價錢亦十分高

小弟當然無緣擁有此合金,但有幸於半年前發現這食玩SIZE 的韓製模型

雖然不能分體但卻包含了各機的配件, 分明就是改造的好素材, 我的模型魂立即燃燒起來!!

!!小弟改造技術處小學程度, 手機攝影, 請用熱血補救!!

*以下資料來自維基百科

*紅戰士所操控的超級戰鬥機,可飛至最高時速為8.2馬赫,武器為光束炮,組合部位則是超能戰士 的頭部與胸部

*黑戰士所操控的巨型鑽孔戰車,上面裝備著一把大五號的戰鬥雷射槍,可用螺旋鑽頭來潛進更深層的地底 之中,直達地底城為止,組合部位則是超能戰士的身體。

*藍戰士所駕駛的裝甲戰車,內部有連續加農炮當武器,組合部位則是超能戰士的雙腳。

*黃戰士所操控的噴射戰機,飛翼部分可在組合大五號完成後作為他的盾牌,武器為雷射光束,部位為超能戰士的左手。

*粉紅戰士所操控的戰鬥直升機,武器為雷射炮,螺旋槳可組合成大五號後變成迴旋飛鏢,部位為超能戰士的右手。

出動!! 光戰隊!!

合體!! 超能戰士!!

絕招!

光電子雷射劍!!

謝謝觀看!
好多圖都show唔到!!
「this image or video has been moved or deleted」
                                                          (photobucket)
可能 PHOTOBUCKET 唔穩定.....
頭像被屏蔽
神人呀~~~改得甘正都叫新手 !!!!!!!

仲有無其他作品呀 ~~~ 好想睇呀 ~~~~~~ c hing @@@@
good ar>>>!!!!
好厲害的改造,請問點整架?
好正,請多作分享:64:
嘩! 改得咁正都叫小學程度
唔係卦
可以PM小弟係邊度買到嗎?
見到大大咁熱血又有HEART既作品
小弟都想熱血一下...:77:
great:71:
:50: God Skills again!!! :71:

可動超高呀!!!!! 絕讚!!!!
改得好~~~
做出黎既動作好自然!
依家又睇到晒啦.....
真係神級作品....
大大一定俾左好多心思落去啦....
好出色:71:
撞鬼囉!你點整架!好正!