Toysdaily 玩具日報

查看: 18155|回復: 33

[玩具報告] 財散人安落... 掃把蘿蔔蕉合柑第三彈... 極殊兵Mark III

總覺得有啲貴...

小小介紹... 似乎好多人唔知喱部機嘅來歷... (From 維基百科)

PTX-003-C 古鐵(アルトアイゼン、Alt Eisen)

聯邦軍北美朗格雷基地的ATX計畫中,以亡靈三號機(PTX-003)作為母體進行大幅的改造和加強,武器以適合中近距離戰鬥的實彈兵器為主,是以「擁有絕對強大的火力並能正面突破」的觀念設計而成的PT,開發者為瑪莉安博士,駕駛員是南部 響介。雖然在接近戰、格鬥戰能有很大的發揮空間,但這種與潮流逆向而行的設計概念很快便遭到凍結,所以並沒有成為下一代的主力機體。Alt Eisen的德語是「古舊的鐵」的意思。由於古鐵是由亡靈三號機(PTX-003)改造而成,所以隱藏著「亡靈Mk-III」這個並未正式使用的名字。

註:アルト アイゼン分別是德語的Alt和Eisen,相當於英語Old Iron。

配件非常非常之少!... 俾多個彈夾都唔使死吖...

但無辦法... 因為鍾意古鐵果種暴力型機體...

以古鐵嘅外型設計... 可以擺出嚟嘅動作唔多... 但此產品嘅關節設計... 可以令機體擺出一定幅度嘅姿勢... 值得一讚...

攞埋同系列首款產品... Mazinger Z... 放埋一齊... 古鐵睇嚟比較大部... 但從身高計又好似同比例...

如果從配件嚟計嘅話... 喱款Super Robot超合金 AltEisen... 係唔抵買嘅... 但其實本身機體設計比Mazinger Z複雜... 關節亦比較多... 相對嚟其實都唔算計貴你嫁喇...

相對模型... Figure... 同究極造形可動系列... 個人認為Super Robot超合金嘅古鐵造得比較好(以價錢計)... 喜歡機戰原創機體嘅朋友可以考慮一下...

呵呵呵...

小櫻上
十卜:43:
頭像被屏蔽
支持下...古鉄神會比較有興趣......等佢出先
SUPPORT, IT IS REALLY GOOD STUFF!
原來佢係個名係德文 :@
Alt Eisen的德語是「古舊的鐵」
:50:
炮灰中的王者...=-=
今日見完實物...膠同合金既紅色真係...好大好大分別...
搞到無左入手既欲望
"相對模型... Figure... 同究極造形可動系列... 個人認為Super Robot超合金嘅古鐵造得比較好" ------ really !?
正!十卜
:71:好正  放假去入一隻先
"相對模型... Figure... 同究極造形可動系列... 個人認為Super Robot超合金嘅古鐵造得比較好" ------ ...
gazza1211 發表於 22-10-2010 08:04 AM

睇唔睇到「個人認為」...呢?...  re唔really根本就唔需要理會...

此乃小櫻個人意見... 閣下可以有閣下嘅睇法...

模型要砌... Figure版貴... 究竟造形爛嘅(小櫻果隻)... 相對嘅隻SR超合金就比較好啲嘞... 起碼一開盒就玩得...

呵呵呵...

小櫻上
好一句 "財散人安落"..............令愛買玩具的我們買得好舒服:(
我等R1,2,3
睇唔睇到「個人認為」...呢?...  re唔really根本就唔需要理會...

此乃小櫻個人意見... 閣下可以有 ...
小櫻 發表於 22-10-2010 08:16 AM

是的,等我今晚也去看看。
"相對模型... Figure... 同究極造形可動系列... 個人認為Super Robot超合金嘅古鐵造得比較好" ------ ...
gazza1211 發表於 22-10-2010 08:04 AM

Yes, i agree with his view. But the most sharp one should be Denki series....