Toysdaily 玩具日報

[分享討論] [10月新番] 魔法禁書目錄II

看了第一集 未識得欣賞
呵呵, 啱啱有第一同第二話, 今晚慢慢欣賞先~~~:p:p
#03 天草式

同班修女分開行動嘅當麻... Index... 史提爾... 好快就遇上天草式十字淒教 (簡稱天草式) 嘅人...

史提爾將「英國清教十字架」交俾當麻之後就帶Index閃開...

當麻果然對女生確有一手...

咁又「推倒」一件...

果然有超強桃花運... 唔使專登搵都會自己撲埋嚟...

點解奧索拉見到個「英國清教十字架」會咁高興呢?...

但最後都被對方發現... 代理教王出馬...

當麻同史提爾少有嘅合作...

成功將天草式嘅成員制服...

但係佢哋真係壞人嗎?...

Index嘅咬頭攻擊...

呵呵呵...
#03 天草式

同班修女分開行動嘅當麻... Index... 史提爾... 好快就遇上天草式十字淒教 (簡 ...
小櫻 發表於 26-10-2010 11:56 PM

原來我有一至三話, 不過昨晚掛住睇"24", 所以都係未睇, 咿, 見到第三話開拖了~~~

index的o交頭攻擊.......係鬼神之技嗎??  好可怕..............:Q :Q
回復 18# 小櫻

恐怕以後只要能衝入對方懷裡張口大咬的話, 什麼敵人來襲都不用怕了XD
希望那個PSP遊戲能用Index咬人~
好拖,小說都係,應該己爛,決定放棄~!
#04 魔滅之聲

羅馬正教終於露出佢哋嘅真面目...

奧索拉被虐打... 真陰公...

咱們的主角... 帥氣登場!...

250個修女之嘛... 响「把妹手」上条當麻面前簡直濕濕碎啦...

頭先至話唔介入羅馬正教內部事務嘅史提爾... 做咩又返轉頭呢?...

原來係因為奧索拉掛住咗「讓別人給戴上去的『英國清教十字架』」... 已經「轉會」並受英國清教庛護...

即係話羅馬正教拐帶英國清教教徒... 依家要從羅馬正教手上救回喇...

天式嘅成員亦嚟到幫拖...

連Index都加入... 佢算係戰力嗎?...

大家要留意喱位叫「五和」嘅妹妹...

Index嘅唯一對魔法師/教徒用防禦技能... 「魔滅之聲」...

但「雅妮絲部隊」嘅修女... 竟然用喱種方法去破解「魔滅之聲」...

最後當麻佢哋能否成功救出奧索拉呢?...

#05 蓮之杖

承上回...

連「滅魔之聲」都被破... 咁唯有走人... 走到奧索拉教會避避...

不過呢...

原來修女可以好恐怖嫁...

奧索拉打算解開法之書嘅密碼嚟解圍...(至於响邊樹攞本法之書出嚟就唔詳述喇... 問Index啦...)

但經Index分析過後... 原來奧索拉嘅解碼方法都係錯嘅... 咁即係話...

中略...

擒賊先擒王... 只要推倒雅妮絲就贏啦...

至於雅妮絲果支法杖叫「蓮之杖」... 其屬性係「以太」... 可以隔空攻擊之類就免提喇... 總之就係高中生當麻一拳打落去一個十二、三四歲嘅蘿莉度... 仲要打臉添... 蘿莉係愛嚟推倒唔係愛嚟打倒嫁...

又中略... 雅妮絲被打中之後... 諗翻起以前未被羅馬正教執翻去嘅時候嘅淒慘情況...

再中略... 打完人家臉蛋一拳之後不突止... 仲要Call馬增加氣勢添...

再質多鎚... 都話蘿莉係愛嚟推倒唔係愛嚟打倒個洛...

講到當麻好似衰人咁... 誰是誰非都係請觀眾自己分辨喇...

喱個傲驕蘿莉修女搵得釘宮喱位大牌聲優配... 戲份都唔應該得咁少就咁算卦... (咁姬神秋沙夠搵能登配啦...)

每次事件完結之後... 當麻都會去醫院訓翻幾日...

但點解神裂會响樹... 仲鞠埋躬添?...

次回!...

有黑子喎... 咁會係講咩呢?...

#06 殘骸

喱集當麻同Index嘅戲份就得咁多...

近來都市學院嘅天氣預測都唔準嘅...

今集嘅主角係...

變態婆黑子...

話說小說有Part能力測試... 即係佢哋淋浴果陣講嘅體育堂... 剪鬼咗...

近期各國都發射穿梭機... 火箭之類上宇宙... 究竟為乜?...

點解御坂咁在意喱啲新聞呢?...

因乜事姐姐大人一講起男人就會面紅嘅?...

23學區發生搶劫事件...

被搶嘅係一個手提箱...

雖然黑子好快搵到犯人同取回手提箱...

但欲被超能力者暗算...

結標淡希... Level 4 坐標移動(Move Point)...

原來手提箱裡頭係「樹形圖設計者」嘅殘骸... 而且仲同姐姐大人有關?...

小說裡頭... 最終訊號同一方通行應該唔係响喱個時候入住黃泉川屋企...

為咗唔想姐姐大人擔心... 要喱埋治療...

做咩姐姐大人返咗嚟又再出門嘅?...

唯有出去搵姐姐大人... 睇個究竟...

原來係去搶手提箱...

係時候要幫姐姐喇...

久違嘅御坂10032號再次登場...

咁... 之後會點呢?...
:42: 呢套野既真名應該係<<某打不死的右手哥>>
第9話... 大霸星祭...

今集當麻究竟係艷福無邊... 定係女難呢?...

原作講&#21655;2本書... 唔知TV版會否3話玩完呢?...

小櫻上
荒廢了近三個月的討論串,TD…:oh:

悶了好多集之後,第17、18話又好睇番,始終都係鍾意睇美琴黑子、一方通行、御&#22338;妹…

今集超多殺必死。神裂~  

:46:
e家睇緊電磁砲,感覺唔錯,考慮下呢套,不過好似好係宮:Q
我就係由電磁炮>禁書 I > 禁書 II 咁去, 當初睇電磁炮感覺有d怪怪地, 好似有d斷斷續續咁
後來睇埋禁書 I, 就大概知道個世界觀(即係叫你睇埋小說會好d
原則上以上3套去到最尾都有個"大佬"俾你打, 可能以現今講故事的手法會有d落伍, 但如果冇d大佬打下, 好似爭緊d高潮位呢~
同埋放電妹係電磁炮及禁書的表演好唔同, 因為有當麻(電磁炮入面佢好似隱藏人物...)的關係吧~
同埋最近小的又睇左"化物語", 男主角阿良良同當麻的性格都幾似, 究竟係同人個作者, 定係呢d打死罷就的把妹角色先係王遁?
我就係由電磁炮>禁書 I > 禁書 II 咁去, 當初睇電磁炮感覺有d怪怪地, 好似有d斷斷續續咁
後來睇埋禁書 I,  ...
廿一月 發表於 17-2-2011 09:53 AM

都是主角威能啦,否則所有小說都沒戲唱了