Toysdaily 玩具日報

查看: 15506|回復: 30

[分享討論] [10月新番] 魔法禁書目錄II

喱樹真係無人睇?...

第一話

竟然講翻第一季跳過無講嘅「闇咲 逢魔」事件?...

「傳說中的大胃王」... 會有幾多出場機會呢?...

呵呵呵...

小櫻上
第二話 - 法之書

做咩史提爾要咁樣請走Index呢?...

話時話... 史提爾手字...

當麻前往「救」Index期間... 遇上一位叫 奧爾索拉・阿奎那斯(オルソラ=アクィナス,聲優:遠藤綾)嘅羅馬正教修女...

喱個迷糊修女竟然係今次事件嘅關鍵人物?...

雅妮絲・桑提斯(アニェーゼ=サンクティス,聲優:釘宮理惠)登場!...

羅馬正教「雅妮絲部隊」部隊隊長... 為咗尋找奧索拉同「法之書」來到日本...

一登場... 就嚟3個「CG Event」...

今次嘅敵人... 「天草式十字淒教」... 教宗代理... 建宮齋字...

佢哋真係敵人嗎?...

期待五和...

呵呵呵...
是正傳?
是正傳?
Quentin 發表於 21-10-2010 09:52 AM

唔明閣下嘅問題... 叫得《魔法禁書目錄》... 就緊係《魔法禁書目錄》嫁啦...

《某魔術的禁書目錄》本身係有個外傳叫《某魔術的禁書目錄S》故事係第13同14卷之間... 而另一個叫《某科學的超電磁砲》係以御坂美琴做主角嘅平行時間嘅外傳漫畫...

而喱套《某魔術的禁書目錄II》動畫... 就係08年播映嘅《某魔術的禁書目錄》嘅續集囉... 故事就由小說第7卷(第2話開始)開始講起囉...

小櫻上
唔明閣下嘅問題... 叫得《魔法禁書目錄》... 就緊係《魔法禁書目錄》嫁啦...

《某魔術的禁書目 ...
小櫻 發表於 21-10-2010 10:17 AM

sorry, 我叫電炮做外傳, 所以(我)叫"魔法禁書目錄"做正傳........
喱樹真係無人睇?...
小櫻 發表於 21-10-2010 12:12 AM

http://www.toysdaily.com/discuz/thread-138249-1-1.html :unhappy:

TD班大叔只懂星矢拉打同埋星矢…
太陽之牙 發表於 21-10-2010 03:23 PM

我好有興趣的, 不過未得閒睇, 我連電炮都重有啲未睇晒~~!!
太陽之牙 發表於 21-10-2010 03:23 PM

哎呀... 原來牙大人已經開咗Topic... :50:

喱套小說雖然有唔少吐嘈點... 但真係好睇... :love:

咁既然剩係識得買玩具... 但連原作噏乜都唔知唔理... 咁不如摺鬼咗個動漫區算啦... 咁小櫻又做少好多嘢喇... :73:

呵呵呵...

小櫻上
在「玩具主題集中區」已有星矢討論專區,仲要係整夠三個!長期置頂!:54:

咁都未夠, 「ACG動漫特攝討論區」又都整多個星矢吹水帖!又係長期置頂! :72:

班大叔們唔悶的嗎?:?

反而新番動畫帖冇人睇冇人回… :die:
在「玩具主題集中區」已有星矢討論專區,仲要係整夠三個!長期置頂!

咁都未夠, 「ACG動漫特攝討論 ...
太陽之牙 發表於 21-10-2010 05:10 PM

小櫻都慣咗囉...

真係除咗K-ON!!... 之外... 其他都冷清到死... 所以今季小櫻都無响喱樹寫新番預告同唔寫咁多... 當然近排忙係一個原因...

啲人會花幾日時間走勻港九新界去買平一蚊嘅星矢... 都無時間抽出嚟睇一集廿零分鐘嘅動畫...

所以唔好話無嘢睇... 係你哋唔睇姐...

小櫻上
頭像被屏蔽
班大叔們唔悶的嗎?
太陽之牙 發表於 21-10-2010 05:10 PM

唔知... :67:

或者「童年回憶」卦... 算啦... 佢哋唔講未我哋兩個吹落去囉...

為免劇透所以唔講太多... 但又想預告一下... 小櫻之前都講過... 「天草式十字淒教」... 當真係當麻嘅敵人嗎?... 咁... 真正嘅敵人係邊個呢?...

呵呵呵...

小櫻上
唔知...

或者「童年回憶」卦... 算啦... 佢哋唔講未我哋兩個吹落去囉...

為免劇 ...
小櫻 發表於 22-10-2010 08:42 AM

小瓔, 唔好食咁多煙呀(個icon), 無益架~~~~:p:p
為免被標籤為只懂買玩具, 也讓我在這邊浮上水留個名吧~:)
我都有睇.......不過把妹手的當媽表現真係一般,,,,,,
今集fly身推倒女敵人真係.....最後講講下又要再救奧索拉....
下集把妹手的目標改為推倒修女:he: