Toysdaily 玩具日報

樓主: cliffordchan107

[劇場創作] 這是一個關於精神科醫生與精神病病人的故事

i still wont dare to put "west" 4 time in a row on the table....
Grimlock 發表於 6-10-2010 12:35 PM

我好似記錯咗, 應該叫"一筒歸西", 打完四隻西, 再加上一隻一筒, 先至會有噩運~~
支持。
自己覺得精神科醫生無咩大幫助,社工同屋企人幫助應該會大D。
有時候有D社工可能自己之前都發生過呢D事,所以先做社工都未定。
依加真係越黎越多人有精神病呢個問題,真係要多多關注!
不是開玩笑!
強迫症病人之中一定有人症狀在買公仔.玩具
公仔.玩具買回家摸了幾下就沒再碰過甚至
玩具不拆 ...
0944 發表於 6-10-2010 01:18 PM

當然, 我自己是落手玩玩具的人,
不過每人都有對待玩具的唔同方法,
只要真的買得開心, 玩得開心便無傷大雅~~
我掉返轉, 次次想買野都問自己駛唔駛買, 買買買...直至問到唔買為止...xdddd
我問過友人呢d係乜野病徵, 通 ...
denlo 發表於 6-10-2010 02:22 PM

又唔算係孤寒的, 應洗則洗就可以了~~
細個睇歡樂今宵成日追的, 最記得發哥個集, 仲有"四人歸西"~~
cliffordchan107 發表於 6-10-2010 11:58 AM

幻海奇情我之前雖然無睇但係之前係收費睇過幾次,真係好得人驚架!
我仲記得其中一個打出西既人係白茵:50:
我都想做法拉既星矢xd
強迫症(英文Obsessive compulsive disorder,縮寫OCD)即強迫性神經症,亦有譯作沉溺,是一種神經官能症,更具體地說,是焦慮症的一種。患有此病的患者總是被一種強迫思維所困擾。患者在生活中反覆出現強迫觀念及強迫行為。強迫症患者典型的症狀是「帶有強迫性的行為」,例如不斷地洗手、反覆檢查門鎖、計數、祈禱。 (from wiki)

無節制重複又重複地買玩具,聲稱是為了減壓…

不斷地反覆同一個留言, e.g. Pal your collection is great hope can see more sharing from you later... / I haven't got a girlfriend......

原來某版主是強迫症患者… :@
幻海奇情我之前雖然無睇但係之前係收費睇過幾次,真係好得人驚架!
我仲記得其中一個打出西既人係白 ...
KMin 發表於 6-10-2010 03:07 PM

一提起無綫收費台, 我就諗起我阿媽俾SALES呃咗入屋裝咗一年~~HAHA~~
我都想做法拉既星矢xd
紫月葵 發表於 6-10-2010 04:16 PM

竟然唔係做所有男人的夢想---神戶光政?
強迫症(英文Obsessive compulsive disorder,縮寫OCD)即強迫性神經症,亦有譯作沉溺,是一種神經官能症, ...
太陽之牙 發表於 6-10-2010 05:06 PM

其實有時上某些網, 想睇入面有無咩更新, 不停禁個F5制, 有時明知無咁快更新都照禁,
停留在電腦熒幕不願做其他事(...如我), 都不太健康.....
一提起無綫收費台, 我就諗起我阿媽俾SALES呃咗入屋裝咗一年~~HAHA~~
cliffordchan107 發表於 6-10-2010 10:05 PM

係,所以上年一早話左唔要,無左之後都係有人黎煩住:69:
係,所以上年一早話左唔要,無左之後都係有人黎煩住
KMin 發表於 6-10-2010 10:16 PM

ME TOO~~收咗個解碼器幾個月後仲打電話黎問收咗味, HAHA~~
我發現我都可能有強迫症...:no:     不停咁上TD...:55:
竟然唔係做所有男人的夢想---神戶光政?
cliffordchan107 發表於 6-10-2010 10:07 PM

抱歉,我唔識orz
法拉同聲同氣,易d"溝通"嘛
這個題材好眼熟...
不過嗡唔出在那裡見過...

ANYWAY,
最近樓主發帖量變多了呢,
亦開始用後記去解釋一些故事中隱藏的訊息,
手法更愈來愈純熟了呢:71:

PS:我亦同大大一樣,換了一份人三低卻開心左的工,
不過玩具卻買多左:56: