Toysdaily 玩具日報

樓主: cliffordchan107

[劇場創作] 這是一個關於精神科醫生與精神病病人的故事

其實"自問十次"是治療強迫症的其中一種方法來的, 叫做"拖延",
當我們處身壓力的時候, 好想立即做 ...
cliffordchan107 發表於 6-10-2010 11:19 AM

我有時亦會用大大的方法
所以我的2隻ANA限定高達亦是今個月才入手,想很久真的很想買,於是節省其他支出
年底的日本之旅亦不停盤算好唔好去(不是因為某某島的問題)
雖然我的buying list水蛇咁長,但係真係入手既就可能一個月都唔知有無一件
經常說要買PS3的"白騎士物語2"及"超次元戰記",但到現在還沒有入手,心中會想,你有時間玩咩?買左又咪係擺係度
加上小弟有位不太滿意小弟玩模型、打機的女朋友(未算到阻止或反感),常常說"唔買你就贏左啦"

獨樂樂不如眾樂樂,其實大家玩具都係想自己開心,但係好多時只有自己同自己玩
失卻左分享樂趣既機會,其實分享自己樂趣比閉門自己玩開心不知幾多倍
"擁有"誰都想,但係"善用"就未必個個人都會,大大真係做到善用你的figure

題外話,想認識一下精神病人,可以參讀一本叫"房間"的書,作者叫李智良
係2008年香港書獎得獎作品之一
幻海奇情有發哥=3=
我有時亦會用大大的方法
所以我的2隻ANA限定高達亦是今個月才入手,想很久真的很想買,於是節省其他支 ...
chlycab 發表於 6-10-2010 11:42 AM

其實成日買玩具當作一種習慣不算病態來的,
只要經濟上負担得來, 每一次買完都會令到自己開心,
這是健康的,
真正病態的是,
有時唔知自己想要咩野,
只不因為唔開心, 想買玩具來發洩,
可是買來發覺唔好玩, 唔靚, qc唔好, 不如預期,
買了先發覺太貴而後悔, 覺得自己太浪費,
又見到自己買完後, 其他地方郤平了許多, 自己好像被揾笨了,
這些都造成了負面情緒,
最後又成為壓力,
又想再買玩具減壓,
希望下一次購買經驗會消除這些壓力,

最後, 壓力就會成為"滾球效應"了~~
幻海奇情有發哥=3=
果汁先生 發表於 6-10-2010 11:49 AM

細個睇歡樂今宵成日追的, 最記得發哥個集, 仲有"四人歸西"~~
很好的故事 :71:
細個睇歡樂今宵成日追的, 最記得發哥個集, 仲有"四人歸西"~~
cliffordchan107 發表於 6-10-2010 11:58 AM

原來係歡樂今宵入面咖=-='
我係近年上tvb個網度睇的
原來係歡樂今宵入面咖=-='
我係近年上tvb個網度睇的
果汁先生 發表於 6-10-2010 12:24 PM

以前歡樂今宵真係好多野睇的~~
cliffordchan107 發表於 6-10-2010 11:58 AM

i still wont dare to put "west" 4 time in a row on the table....
頭像被屏蔽
十個讚
:71: 大大你 d post 真係好正
次次都有唔同的故事和意思:36:
多謝提點~~~~:71:
頭像被屏蔽
大大你 d post 真係好正
次次都有唔同的故事和意思
FrTW 發表於 6-10-2010 02:01 PM

謝謝, 不過爛gag的劇場居多, hehe~~
多謝提點~~~~
lokia 發表於 6-10-2010 02:18 PM