Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 吉野凜花

[其他] 樓價飈悲歌 中產變「半殼蝸牛」

禁唔通有錢人才可生仔
以前全香港都好穿窮,禁我地又出到世又長大成人?難道我們不是父母生出來是石頭爆出 ...
bbdaishogun 發表於 6-10-2010 02:47 PM

"冇手機貴", 呢d咪就係問題囉, 乜事必要買貴手機o既咩?! 用平手機好冇面咩?!
如果只係for打出打入的話, under兩舊水都有交易啦 (補充一點, 十幾年前motorola startac賣over HK$16,000一部, 買到兩部iphone4有凸)

依家呢個社會, 周街都係d"表面風光, 荷包清光"o既80後on青, 拎住部ipad, iphone扮有型, 打開個名牌銀包隨時一舊水都冇, 信用咭就大把, 手機月費已經佔左佢地每月人工5%-10%, 又要蒲又要威, 蒲一晚又幾舊, 根本就係入不敷支, 到想成家立室買樓o既時間就嫌負擔重, 完全唔會自我檢討下:38:
這個case就是有啲問題啦!
回復 4# Macross長谷有洋
以香港的生活指數,一個家庭月入33K如果都叫高的話,咁真係幾值得細味了...
"冇手機貴", 呢d咪就係問題囉, 乜事必要買貴手機o既咩?! 用平手機好冇面咩?!
如果只係for打出打入的話,  ...
OST 發表於 6-10-2010 03:57 PM

打錯了,是"手機費"
簡單講句,以前支出升幅,人工也升
現在支出升升升,人工跌
很多以前d人認為非必須品的東西(如電腦,手機)現在也變成生活必需品,

d人又以為個個後生都是追i-phone,要往豪宅,當d後生好食懶做.根本就是個社會歪曲晒.
我就所有電話電腦都是壞/~5年才換,衣服也是破了才掉,lunch都是茶餐廳,成日ot
勁不喜歡d"豪宅",尤其是會所,一來我都唔用(如果我有),二來你一天24小時,成日ot,到底幾多小時在家?
最嬲是你用又收錢,唔用都收錢(管理費,電費),我不如出去玩好過,要玩先比錢.
回復  Macross長谷有洋
以香港的生活指數,一個家庭月入33K如果都叫高的話,咁真係幾值得細味了...
warxv 發表於 6-10-2010 04:32 PM

TD 呢度唔少人單身都過呢過數喇~~~

講返轉頭,一個人33 K,同兩公婆66K,已經可以唔同洗法,
有小朋友就更加~~~

呵欠~~~~~~~~~~~

呢排太忙,冇時間寫玩評,只可以上o黎吹吹水.....
回復 20# Garycharm
我都係忙到甩轆,星期日就已經開工了...根本無時間影玩具.都只係可以吹下水...而且在國內山區根本上唔到YAHOO...

33K我又唔係覺得佢條數有問題,一個文員都係10K~8K,有D年資的可能12~14K,兩公婆33K都唔係講咁易.
但33K又真係唔係好多,如果本身唔洗供樓或者住公屋的咁真係好好洗.
但如果要比租OR供樓好保守唔見8K,之後管理費,水費,電費,網絡費,電話費同樣保守計唔見多2K,未計食同車費都唔見1/3了...咁如果叫做中層其實呢個中層都唔見太好過....
頭像被屏蔽
無錢結婚生仔無問題,問題係唔好呻,有居屋又嫌遠,一步一步嚟依家先廿五歲就要一步登天!有屋有自己家庭…三十幾先置業唔得?我以前住上水居屋返中環都唔覺有問題,無錢咪勤力d,為咗買樓我試過返兩份全職加埋搭車成廿一個鐘,為持兩三年(果時我經已結婚),淨係假期先返屋企瞓。其實大把中年小巴,的士司機都返兩更喺車度瞓埋,崖大d仔女、供樓,但從來無要求政府幫。上星期城市xx有80後嘈單人申請公屋,十八、廿二歲要等成十年,要求政府改例…十年後先三十出頭有咩問題?十八、廿二就要自立離開屋企但又無錢,所以要申請公屋?!
以前既人係想辦法儲錢然後消費(結婚、旅行、首期,什至生仔…),依家就消費先
近十幾年有好多次低位,點解唔買?九七金融風暴、二千科網爆煲、零三沙士、零八金融海嘯。無錢咪租住先,唔一定急住買,換個角度睇現在貴又未有樓仲好!等佢爆煲,到時又大把平嘢,最怕d人又唔敢買。
依家樓價貴?我以前供樓係P加(最貴成十釐),近兩三年係P減(約兩釐)如用H,約一釐未夠,計一計供完個息差你就覺一d都唔貴!