Toysdaily 玩具日報

查看: 5714|回復: 23

[其他] 樓價飈悲歌 中產變「半殼蝸牛」

樓價飈,市民上車難、租樓難,有無法儲首期又不符申請公屋資格的年輕人,網上招陌生人合租單位蝸居;連月入2.2萬元中產家庭亦要加入「半殼蝸牛」行列,上演一屋兩伙多人行現實版。

有學者及關注組織認為,「半殼蝸牛」年輕化及中產化,將成解決居住問題新趨勢。

25歲陳太    任文職,去年結婚後想置業,惟需償還結婚借款,加上小生命的降臨,一家三口無力支付首期,惟有跟朋友合租荃灣    的村屋。

她今年年初曾經申請居屋,惜抽籤後排得太後,只可選將軍澳    單位,距離上班的馬灣    很遠,最終沒購買。

陳太指,曾試過跟別人租單位同住,「當時是男友(現任丈夫)兄長所住單位,因有多一個房間,便租給我倆暫住。」

夥友租屋 關係雖好始終不便

婚後兩口子欲搬出,剛巧朋友也想跟人合租,遂「一拍即合」,兩伙人於荃灣一間700平方呎村屋同住,月租6,000元,兩家人各負擔一半。

陳太表示,她和在社區中心工作的丈夫月入共2.2萬元,希望購買110萬至120萬元、面積300多平方呎的荃灣區單位。「剛還清結婚時的借款,但小朋友開支大,每月最多儲3,000元,未知何時儲夠首期。」

近月樓市升溫,租金上漲不少,陳太指事隔一年後,居所附近相同面積的村屋,月租已升至8,500元,擔心日後業主加租,很難找回租金相若單位。

現時簽租約的是其丈夫,與合租友人關係不錯,但同住始終不便,「大家生活習慣不同,煮食及衞生要互相遷就,還是自己住好。」

公屋門檻高 「根本申請不到」

明年7月租約期滿後,陳太坦言不知會否續租,「如對方退租,我們也無法負擔昂貴的租金,須另覓居所;加上想專心照顧小朋友,我正考慮辭職……太多未知因素,想計劃也計劃不來。」

陳太認為,公屋是最理想選擇,但門檻不降低,根本申請不到:「三人家庭入息上限為1.3萬元,無可能符合資格!」

數據雖顯示,類似陳太的合租戶近年持續減少,由01年約5萬個,降至今年中1.5萬個(見表);但合租戶由較年長者,變為年輕一代,甚至有單身男女在網上徵求陌生人合租。

獨立生活 徵求陌生人合租

香港業主會    會長佘慶雲指出,近年合租戶確有年輕化趨勢,但甚少見到兩個中產家庭合租。隨著私樓租金漲,他相信更多年輕人成為合租戶,不排除中產家庭亦需合租。

理工大學    社會政策研究中心執行主任鍾劍華稱,職場新生代收入減少,難以追上物價及租金漲幅,面對樓價急升,恐怕更多年輕人要透過合租,才可獨立生活,此趨勢甚至會蔓延至中產家庭。

青年聯社召集人江貴生指,近期看到合租的風氣正形成,主要是公營房屋供應不足,間接令私樓租金上升,導致未能負擔支出的青年人,需要找朋友合租
:59:
月入2.2萬元..已經叫中產家庭?!
takeshi 發表於 4-10-2010 08:01 PM

高收入群組的入息中位數是 三萬三千元.:36:

from:
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20101004/00176_008.html
takeshi 發表於 5-10-2010 12:01 PM

一個人2.2w就話姐...  兩個人加埋先2.2w,平均1人1.1w 咁都算中產?

報紙真係為左個故事  咩都有得屈...
我10幾年前剛剛出黎做野,都係租房住,都係同其他一家4口 share一間屋
冇錢就要咁做架啦,到經濟好返d就一個人租細屋
香港主要由樓主分租出去,多數係低收入家庭等上樓之前住
一係就朋友合租,比較少好似外國人咁,自己登廣告搵人share house.
其實呢種做法,在外國是否真的很流行?
其實而家internet盛行,我想,要搵人合租應該比以前易.
得罪講句, 陳太呢個故事根本一d都唔抵可憐, 明知兩公婆搵得唔係多, 住都未攪得掂, 為咩要生個細路出黎一齊捱, 睇餸食飯丫大佬!! 依家d80後成日話買唔到樓, 但就不停咁洗錢, 不停增加自己生活負擔, 咁攪法一世都唔駛買樓啦!!

將軍澳居屋又嫌遠, 咁冇辦法架喎, 係馬灣返工, 交通梗係爭d架啦, 唯有自己將就下啦, 呢d咁個別o既例子根本唔可以作為指標
:38:佢仲好意思話剛剛還完結婚借款, 如冇錢咁唔好攪咁大o羅, 就咁係律師樓幾千便攪掂,點解唔用果d 錢做首期買d 舊少少既樓
頭像被屏蔽
現實講句,就算不在香港,無錢點養大個小朋友呢?不計物質享受,衣食住行,供書教學,那—辨不用錢的呢?
現實講句,就算不在香港,無錢點養大個小朋友呢?不計物質享受,衣食住行,供書教學,那—辨不用錢的呢?
hk小文 發表於 6-10-2010 02:08 PM

禁唔通有錢人才可生仔
以前全香港都好穿窮,禁我地又出到世又長大成人?難道我們不是父母生出來是石頭爆出來?
d80前就會說"以前又邊同,天生天養,又不一定要供書教學讀大學...."

是,你們都懂得以前和現在是不同,但為何一說到80後買不起樓就說"我以前都係禁嫁啦"
以前冇抄家,有居屋,冇手機費,上網費,補習費,進修費,書簿費狂加,租金狂加,人工不升返趺...........

對你們有利就說"我以前都係禁嫁啦",對你們不利就說"個世界是會變的"
以前?以前我的父母不會因為無錢買麥當勞俾我食,無錢給我去什麼興趣班,甚至無錢買樓,也不會走出來死呻爛呻,只會咬實牙根捱過去,你看到當中的分別嗎?
禁唔通有錢人才可生仔
以前全香港都好穿窮,禁我地又出到世又長大成人?難道我們不是父母生出來是石頭爆出 ...
bbdaishogun 發表於 6-10-2010 02:47 PM

以前我地老豆老母知道自己窮,就會知慳識儉!依家D人唔知自己位置,但係又好高慕遠!呢D人莫講話生仔,就連自己都未搞得掂,就唔好學人講咁多要求啦!
禁唔通有錢人才可生仔
以前全香港都好穿窮,禁我地又出到世又長大成人?難道我們不是父母生出來是石頭爆出 ...
bbdaishogun 發表於 6-10-2010 02:47 PM

通常上左岸果d就唔想政府幫d未上岸ge人:80:
人既生命, 係咪要咁樣用錢黎定義呢?  無錢就唔可以生仔?
bad-aries 發表於 6-10-2010 01:02 PM

人人都有生小朋友o既自由, 冇錢都絶對可以, 只不過明知兩公婆搵得唔係多, 多個小朋友的話負擔只會更大, 呢點係一早就知o既, 唔好生完先黎呻, 唔好好似陳太咁講到生活咁迫人, 其實只係佢地唔選擇輕鬆點o既生活啫