Toysdaily 玩具日報

查看: 35503|回復: 62

[玩具報告] 特典版 - 超時空要塞 F Monster VB-6 (加yamato版比較圖)

相片質素差請見諒~

今次一出即買都係因為太喜歡monster既設定, 或者特別喜歡唔係主角機而又重火力既機體吧...

簡略講講...盒面多了 一層有雪露圖案加半透明有閃粉效果的膠盒包裝

盒底

附有一大盒印著什麼5大特典的東東

所謂5大特典的東東, 一眼睇哂, 貼紙兩張, 卡一張, 特效地台一個, 而說明書應該和普通版不同, 有指示"痛"貼的位置, 不過忘記影...:31:

到主體, 未拎出盒時和普通版沒有分別

拎出後會見到機頭印有雪露的圖案

用兩元硬幣, robot魂初號機來做個大小對比

例行公事一. Shuttle mode

例行公事二. Gerwalk mode

例行公事三. Destroid mode

加多張無聊相

不計特典只著眼於主體, 小弟完全收貨, QC亦比想像好, 對比yamato(有無串錯?) 的monster真係進步不少(畢竟技術已經相差超過4年了) ,
上色, 細膩位如推進器位置一點也不馬呼, 關節非常穩固, 變型前後各mode都好扎實, 可以拿上手把玩一番也不怕散開,

至於特典與多附$二百多大元, 值不值得就見仁見智, 對我來講都可接受既, 如果唔係都唔會買吧:51:

PS. 各位中秋節快樂, 玩玩具不忘陪伴家人

說明書一

說明書二

special 版附送的地台

BANDAI VS YAMATO
好辛苦先係玩具堆中找回Yamato版 monster:59:

先來個Shuttle mode 顏色已經好明顯不同, B記係啡黃色而Y記墨綠色, Y記標明比例係1/100而B記無標明(可能我睇唔到)

高抄 - 明顯見到B記在比例上應該比1/100再細些少

底部

側抄 - B記可能因為有"鵬牙"的水印, 氣勢都勁D

到Gerwalk mode

PATPAT - B記的有個開炮時防後坐力的板可拉出(忘了影), Y記無的

y記的固定設計非常兒戲脆弱, 靠兩粒"的"支撐整個背部....:Q  ("made in China 1999 BIGWEST" !?)

Destroid mode

來個正面 - Y記高大點而B記在人形上比例修正過, 較瘦同靚D, (似返過人?)

側面 - Y記很難直立, 因為沒有B記腳跟的支點頂住,要機身靠前先可企穩

到背脊

後記:
Y記monster變型過程中發現"made in China 1999 BIGWEST" , 此monster已經十一年前!?
但我印象中monster係比Y記1/48更遲發售的, 而1/48發售年份好像2001年打後(因當年沉醉於變形金剛中..錯過了macross)
所以小弟的1/48係03年先購入而monster是06年才購入, 所以有印象1/48較monster早出現,
但竟然monster上有"1999"...真是百思不得其解而自己也懶得上網拉資料, 請其他版友解答或更正了:(
可唔可以影吓個地台有咩特別?thx
樓主,機頭個圖都係雪露,唔係蘭卡
樓主,機頭個圖都係雪露,唔係蘭卡
Toro 發表於 23-9-2010 05:11 AM

thank you~~已更正~:)

已加地台相, 不過有另一版友都影左, 更清晰:71:
Support ! :71:
SP VS 普通版,兩隻機體顏色是不是一樣? 好似SP 深色D?
support:71:
Add marks for support!  :)

I consider to buy SP ves. after reading your post!  :)
:71:
SP VS 普通版,兩隻機體顏色是不是一樣? 好似SP 深色D?
pkric 發表於 23-9-2010 11:04 AM
SP VS 普通版,兩隻機體顏色一樣 :78:
特典 > for collecter
多附$二百多大元 > can buy one shf / robot spirit / vf-25s play with monster
this is my feeling :he::he:
我下趴支炮仔囉唔到出黎呀
ching點囉架? :43:
特典 > for collecter
多附$二百多大元 > can buy one shf / robot spirit / vf-25s play with monster
...
S20081997 發表於 23-9-2010 01:38 PM
yes
this was my final decision :78:
:67:正