Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 電擊 11月號: 超合金魂 金毛獅王

小弟咁睇嘅:攪藝術又好,攬商品設計又好(乜商品設計唔係一種藝術黎咩?),都會唔多唔少咁被當代嘅價值觀同審美觀左右 :74:

就以80年代機器人嘅老合金黎講,用色一般都比原動漫設定華麗(咁至多左d原本冇嘅野),而且幾乎絕大部分都係以變型合體 gimmick 優先,至於整體外型同埋活動能力方面就 ... :help:
「鐵甲飛拳」更加幾乎係定番(唔理隻野原本識唔識射飛拳)

觀乎近幾年笨呆嘅合甘暈,大體設計都係以外型為先,至於變型合體方面就會盡一切可行嘅方式去遷就、實現。無他嘅,當今人嘅想法變左,大都係以「還原本真」為先,gimmick 方面可為則盡力為之,難以作為嘅就可能會用換件 and/or gimmick 重視 + 外型重視嘅部份俾你

都係一句(即係小弟上面果句),喜歡就買啦 :$

小弟多言請諒 :64:
最好出埋整套動畫中文字幕版DVD BOX SET
xjohn 發表於 23/9/2010 18:52

但唔知道版權仲係唔係日本果邊... :80:
個外形無得頂。但活動能力有d擔心,大拳頭套在小拳頭上,可不可90度屈曲就了疑問?
最有可能會好似六神合体那樣只有些微屈曲。
回復 98# gt3ian

咦,係喎!!
暫時幾收貨  獅子手手收去邊呢
tonyktng 發表於 22-9-2010 04:17 PM

似反去後面算數..不過我都收貨
細時得隻不可變合金,期待呢隻
靚仔喎~~~:71:
其實個造型都跟原本設計。
我地係比舊合金誤導。
gt3ian 發表於 23-9-2010 01:00 PM

"以前隻獅子靚d"
The old lion head is more like a "lion". You can see the head and the hair clearly. But this one the head and the hair just "merge" together???
或者睇埋 colored prototype (sample) 先決定會好d?
越睇越覺隻獅子似匯豐銀行嗰隻, 好馴, 可以走埋去拍拍佢個頭, 以前嗰隻就兇啲, 似野生FEEL, 不過無論如何, 呢隻都係我至愛, 真係睇咗唔自在, 唔買個心唔開!!!
個外形無得頂。但活動能力有d擔心,大拳頭套在小拳頭上,可不可90度屈曲就了疑問?
最有可能會好似六神合体 ...
mr0088 發表於 23-9-2010 08:46 PM

睇圖明顯可以屈

人仔手向上移
獅子前肢肩膀位置有個關節,合體時應該係向背後屈
must sell item :34:
老實講, 出成點都會買
隻獅子硬係覺得.......有D唔多妥.......好似D毛...........怪怪的~~~~~~~:45:
差D唔記得晒喇! :79:
變型既過程好得意, 閃一下獅子個PAT PAT變左黑色! :50:
D咁唔合理既變型合體就算換件都要收貨啦! :71: