Toysdaily 玩具日報

查看: 2848|回復: 11

[分享討論] 有無可能辦團購玩具

先不說版規,只是討論。
近排看見有些網頁,舉辦一些團購,有食品、有 Net Book, 有模型.......很多種類,那麼,有沒有可能發起團購玩具呢?
先說我的結論: 無可能。
首先,團購直接同批發羅貨,真的可以平得過出面的"大户"嗎?近日的 GFFN 已給了大家答案,一定打架收場。二來,玩具質素參差,團購中有幾個驗屍官已經不得了。
....玩得團購依個遊戲 就要set規則 要跟遊戲玩....
自然可以杜絕驗屍官...
=3=.

當然 我都覺 無咩可能..咁有心機同大家搞得團購 不如自己開鋪XD
跟本冇可能攪得好, 因一講到錢的話最後都係打架收場o
團購...

以小櫻所知... 通常係買一啲香港無現貨或者香港賣得貴嘅產品... 於是需要直接向生產商訂購或者經網上商店購買...

而通常咁樣都係越洋訂購... 對方會收取手續費及運輸費... 而通常手續費會是定確的而運輸費會按貨品數量增加...

最簡單例子就係到亞瑪遜日本買書... 如果一個人訂一、兩本嘅話... 手續費同郵寄費用就變得很高... 所以通常例如小櫻會儲夠若干數量又或者問朋友有無需要訂購... 一次過集體訂很多本... 於是一次過的手續費就會被攤分... 無件貨的成本就會較平了...

另一個例子就是某些攝影網頁團購Olypmus產品... 記得早輪美國那邊有網上商店特價銷售Olypmus相機和鏡頭... 價錢比香港的平一大截... 於是某些網友就集體團購... 一張Order去買... 除咗可以攤分運費之外... 或者到某個數值還再有discount...

以上情況團購才有意義... 如果係一啲香港可以買到現貨... 又可能海鮮價嘅話... 團購只可以話保證你一定有貨同唔使捱炒價... 至於QC同跌價囉喎... 就自求多福喇...

小櫻上
直接同批發攞貨,班批發會理你地嗎:45:
直接同批發攞貨,班批發會理你地嗎
yugi 發表於 6-9-2010 11:14 AM
只要有一定數量就一定開單的,因小的試過
個量太少,而批發要個量太多
只要有一定數量就一定開單的,因小的試過
明月 發表於 6-9-2010 03:53 PM

:Q
最大問題係依家D玩具收藏家對D玩具質素要求好高﹐但D玩具質素始終係幾參差下
收到質素好嘅自然高興﹐收到質素唔係咁好嘅就會覺得唔抵
最大問題係依家D玩具收藏家對D玩具質素要求好高﹐但D玩具質素始終係幾參差下
收到質素好嘅自然高興﹐ ...
laiken 發表於 10-9-2010 07:37 PM

很多團購最後都是這樣而「不歡而散」
Agreed.
頭像被屏蔽