Toysdaily 玩具日報

查看: 31750|回復: 62

[分享討論] SHF 分享會精選 vol.34~~~Final Form Ride W~~~Cyclone Cyclone + Joker Joker

幪面超人 Movie 大戰 2010 內登場的 Double 特別型態~~~由 Decade 的 Final Form Ride Double 發動的必殺技~~~:) 將 Cyclone Joker 分開成 Cyclone Cyclone 與 Joker Joker 兩人~~~再一起向敵人攻擊~~~:$

今次這盒 SHF 以 Hobby Japan 誌上限定方式推出~~~內容包括有 Cyclone Cyclone 和 Joker Joker 各一 ~~~每人分別有四對可換手首~~~Cyclone 專用的領巾和三款特製地台~~~:78:整盒拿在手上時有少許墜手的感覺~~~:76:

先談一談這隻被分開出來的 Joker Joker 吧~~~:78: 沿用了一貫 Double 的素體~~~身型應該可以不再講了~~~各部關節鬆緊程度 OK~~~:38: 上色方面~~~黑色的感覺有點奇怪~~~像是噴了一層很薄很薄的半光黑~~~但從身上的注模印來鑑別~~~其實應該是黑膠料的原色~~~與魂 FES Joker 的質感比較是差了很遠呢~~~:80: 幸好紫色和銀色的地方沒有明顯的問題~~~觸角亦見到有特別處理過~~~崩口水位彎角等缺點終於消失了~~~:51: 紫色的 Joker Joker 地台亦相當吸引呢~~~:love:

左邊有銀綫~~~用雙重驅動器的是 Joker Joker~~~右邊的是 Joker~~~:78:明顯 Joker 是整個相同素體系列中質素最好的一隻~~~:73: 我已視他為珍品般看待~~~怕留下手指模印或者刮花而心痛~~~:handshake:

接著輪到 Cyclone Cyclone 了~~~:D 亦是沿用了一貫 Double 的素體~~~各部關節轉用了綠色~~~我想很多 Double 迷亦很期待吧~~~統一色澤後真是帥了不少~~~:43: 但可能關節膠料轉了顏色會變質~~~有一兩處明顯比較鬆~~~不過整體鬆緊度仍可以接受~~~:67: 上色方面~~~全身均噴上一層金屬草綠色~~~沒有明顯崩油~~~積油或塵粒問題~~~比 Joker Joker 沒上色來說有誠意得多~~~:36: 觸角亦是一樣有特別處理過~~~領巾接孔應該是開大了少許~~~領巾接口位今次應該沒有那麼容易斷掉了~~~:x Cyclone Cyclone 的綠色特製地台亦很吸引~~~:love:

粉紅色的 Decade 地台也很吸引~~~:DD 將三人擺在一起~~~可重現出電影中最後一幕~~~Final Form Ride Double.....Double~~~:$

總括這電影中出現的二人分開型態~~~以限定型式推出是正常的推銷方法~~~水準比大貨那批 Double 略佳~~~:78:吸引的地方相信是 CC 的綠色關節~~~JJ 的全黑身體~~~那三個特製的地台和可以重現電影場景吧~~~:) 當然亦有朋友想儲齊整個系列呢~~~:shy:

後記: 最後一提 GE 係個盒有畀工人再開過 GE 摺縐位同貼咗雙膠紙~~~有少少無奈~~~:unhappy: 另外廠方同時間出埋東映網限定 CCJJ 版本孖裝~~~但呢套係無跟特製地台 GE~~~價格亦會比較 Hobby Japan DX Set 平~~~:45: 大家入手時要睇清楚~~~唔好買錯版本呀~~~:74: 因為近期做咗太多關於 Double GE 分享帖啦~~~到呢度都諗唔到有咩重可以再寫~~~希望各位唔好介意啦~~~:64:

好正既綠關節
但jokerjoker真係...差joker九條街
全黑Joker個人認為比較型~:35:
綠色關節:help:
先十卜!!!!:71:呢set好靚~~:71:係price貴咗啲.....:47:三人rider kick pose真後係殺必死!!!:$
十卜SOME大正POST!!!! :)
我覺得joker型d:35:
十卜~! Cyclone Cyclone好似令d:shiny:
我覺得joker型d
hofai 發表於 4-9-2010 08:19 PM
全黑Joker個人認為比較型~
dennistoyS 發表於 4-9-2010 08:03 PM
好正既綠關節
但jokerjoker真係...差joker九條街
果汁先生 發表於 4-9-2010 07:51 PM
Joker 真係後來居上~~~繼 FJ 之後另一人氣高GE型態~~~:71:
Joker 真係後來居上~~~繼 FJ 之後另一人氣高GE型態~~~
Somebody_Ex 發表於 4-9-2010 08:31 PM

....其實...如果隻joker joker shf都做到好似joker咁既黑色...
都算勝負難分
...但依家joker joker隻黑色...太膠-0-
:71:
JJJ...最新的RIDER是OOO
ONEJUN 發表於 4-9-2010 07:58 PM
:66:
綠色關節
零光 發表於 4-9-2010 08:04 PM
今次唔使自己油過啲關節啦~~~:79:
先十卜!!!!呢set好靚~~係price貴咗啲.....三人rider kick pose真後係殺必死!!!
cliff_tangc 發表於 4-9-2010 08:11 PM
THX 支持~~~:77:
回復 10# Somebody_Ex

Joker 只有W一半力量,但靠個人努力同愛護鄉土嘅熱血搭救,同埋佢變身同用
大技時嘅動作同效果同 Black 雷同(有傳係主角桐山蓮本人嘅建議),真係令佢
加咗唔少分 :66:
十卜~! Cyclone Cyclone好似令d
stephen727 發表於 4-9-2010 08:20 PM
CC QC 唔錯~~~THX 支持~~~:)
十卜SOME大正POST!!!!
kit0829 發表於 4-9-2010 08:17 PM
msz006_ver.ka 發表於 4-9-2010 08:41 PM
:71:
正post ar:$