Toysdaily 玩具日報

查看: 4125|回復: 27

[分享討論] 28元倘落實 食肆即裁員

頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
裁囉 ~~~ 家陣到到都一個人做幾個人既野架啦 , D老細自己一個做Q晒佢囉 ~~~
大乜樂已經有自動售票機,那些姐姐開始無得撈啦。
原罪 發表於 6-9-2010 02:34 AM
:64: 那部機只可作繁忙時間分流用, 除非擺多兩三部, 咁就唔同...
...更特別的係最低工資可能導致食物質素下降.
因為集團式減成本的必然招式之一是集中生產,盡可能將食物集中在一個大型廚房製造,之後急凍去到食店之後只需再加熱就成...
原罪 發表於 6-9-2010 02:34 AM

在香港地呢d機實會比細路拿來玩
因為集團式減成本的必然招式之一是集中生產,盡可能將食物集中 ...
warxv 發表於 6-9-2010 04:47 PM

現在食物的份量已減無可減了,唔講以為自己食緊兒童餐:time:
因為集團式減成本的必然招式之一是集中生產,盡可能將食物集中 ...
warxv 發表於 6-9-2010 04:47 PM

唔係吓嗎! 咁咪同 7 仔叮叮飯冇分別?:50:
唔係吓嗎! 咁咪同 7 仔叮叮飯冇分別?
riderfun 發表於 6-9-2010 05:43 PM

有個位你坐∼
......領匯加5倍租 又唔見d公司嘈....
...見人地大公司 佢一定要租佢鋪 畀人食住晒 就無聲出 搵員工開刀
依家員工只係搵返個尊嚴價(幾十蚊養唔養到家 就真係見人見志)
就要報仇開刀
依d咪係大財團law
回復 11# 果汁先生
咁現實D講,加租主權在業主,無得揀的,一係唔做.
但員工工資,人數就在自己手,搵佢地下手係無奈但正常,大小機構都一樣.
而最低工資對於小本經營的生意打擊最大...
回復  果汁先生
咁現實D講,加租主權在業主,無得揀的,一係唔做.
但員工工資,人數就在自己手,搵佢地下手係 ...
warxv 發表於 7-9-2010 10:07 AM

你講既我都明白
但我覺得最大問題就係出於 點解老闆對大財團就逆來順受
自己硬食之後就要搵下屬出氣
依個係風氣social norm問題...
點解佢地無諗過係對抗大財團
而係覺得被大財團老屈係應份..
佢地只可以屈比佢地再低一級既工人...
..
只係覺得依個社會有d可悲
同強國人民一樣..
做奴隸的永遠是最堅守於奴隸制度的人....
回復 13# 果汁先生
或者我地可能需要將財團呢一個名改一改先,因為你提及的問題不只牽涉財團級數的,也包括政府在內的級數,是一個龐大的組織.
對抗任何組織也好,我們都需要整合一些條件,匹夫之勇絕無意義,在古代可能還簡易一點,有些錢,有些武器,有些唔怕死的人就可以試試了,不過到了現代這樣的組合一般都會被定性為恐怖組織,你我都不會苟同的.
咁現代需要乜野呢?錢?如上所言佢地仲多!法律?係一件好的工具,可惜緣於大英制度香港的法律是需要燒銀紙去用的,於是又變回錢的問題.之後可以依靠的恐怕只有由傳媒負責的輿論壓力了,遺憾在這方面香港表現也不理想,大多數人對於邊個藝人的走光照興趣大於其他新聞...就咁仲有乜野條件去對抗這些龐大組織呢??
唔反對這是社會的可悲.
又其實有最低工資這要求提出的一刻,呢個社會就已經輸左的了....
回復 13# 果汁先生
又,在TD討論最低工資其實都幾諷刺的...
在這裡主流思想都是買"最平"或者"跳樓價先買"的玩具而不是買"合理價"的玩具,就呢一點就已經同最低工資在基礎層面上有對立的了...