Toysdaily 玩具日報

查看: 10685|回復: 14

巴士模型 6 - 利蘭勝利二型

利蘭勝利二型
Leyland Victory

規格

長  9.7m闊 2.5m
高  4.5m比例 1: 76
客量 109
引擎  吉拿引擎路線 : 8 尖沙咀碼頭
推出年份  -車牌  CM8788

後記 :

勝利二型可以話係第一個識既巴士型號, 因為係細細過(80年代)周街都係這種車, 總算係最多回憶既巴士.

勝利二型在行內被稱為「雞車」,因為其前懸掛系統設定較軟,每當車長加速或制動時車頭動態好像雞一樣,因而得名。另有說法是來自勝利二型的前身—「佳牌勝利J型」—「佳牌」的英文「GUY」的諧音。在中巴司機內部的稱呼則是「高腳雞」。

在七十年代中期,隨著政府大力發展新市鎮及海底隧道通車,巴士公司需要引入大量新車應急,但由於香港有不少陡斜之路面,第一代後置引擎巴士又未能擔此重任,故此巴士公司在新車來源上,重新研究引進前置引擎巴士之可行性,而其中一個考慮因素就是新車必需能夠適合一人控制。

在一九七六年,九巴從南非引入四架佳牌勝利J型巴士,在試用新車後,發覺新巴士有若干設計是可取,而在之後時間,英國利蘭車廠眼見對手丹尼士已經研製一款新款前置引擎巴士,於是便立即從勝利J型底盤設計上作出改良,而這就是在港家傳戶曉之勝利二型,

在全盛時期,九巴總共擁有五百四十輛勝利二型,當中一架更曾經是用作空調巴士,而在拆除空調系統後,該車被編作勝利二型最後一員(G544)。全數勝利二型由九十年代初開始,漸漸被新款三軸巴士取代,而最後一批勝利二型,於一九九八年三月三十一日離開載客行列。部份勝利二型於退役後曾被改作訓練巴士,培育車長,但這批勝利二型也全數於九八年尾至九九年初退役。
勝利二型係我細個開始認識o既第一款巴士型號,
之所以細個開始就對佢印象尤深,
正正就係因為 1985年屯門o既一單九巴翻車引致嚴重死傷o既事故
1986年11月5日,一輛九巴的勝利二型(車隊編號G470)行駛61A路線前往元朗,在石排頭路與鳴琴路交界翻側,造成4名乘客和1名路經的男童死亡,另有58人受傷。此次事件引起社會很大震撼,亦令勝利二型成為各大報章的主角。

這個:44:
我印象中大欖隧道口元朗出口仲有一部長期擺放既訓練車!
1986年11月5日,一輛九巴的勝利二型(車隊編號G470)行駛61A路線前往元朗,在石排頭路與鳴琴路交界翻側,造 ...
龍珠迷 發表於 26-8-2010 23:49

就係呢單, 事後仲派另一架同款巴士去現場試車,
以重組事發經過同收集資料證據
我印象中大欖隧道口元朗出口仲有一部長期擺放既訓練車!
常威 發表於 26-8-2010 11:55 PM

應該退役左10年左右, 放係度for 展覽?
應該退役左10年左右, 放係度for 展覽?
龍珠迷 發表於 27-8-2010 16:10

果部雞應該係比欖隧做訓練, o係隧道遇到雙層巴士反車事故果陣應該點救
未必!可能係訓練員工有巴士響隧道櫃底既應變之餘!仲可能用來接送真實情況既巴士乘客離開管道!
未必!可能係訓練員工有巴士響隧道櫃底既應變之餘!仲可能用來接送真實情況既巴士乘客離開管道!
常威 發表於 27-8-2010 16:39

呢個我肯定唔會, 就算係佢都應該會入新車,
而唔會入九巴用左十幾年, 夠期退役o既舊巴士,
青馬管制區就有你所講o既果種巴士, 而且係全新引入o既,
而且呢批巴士係可以兩頭駕駛, 冇錯, 佢地係有兩個車頭o既,
事實上佢地原本o既用途係機場用o既大型接駁巴士,
所以車身規格係超長同超闊o既
我都有儲呢款, 不過係初期油左紅車身個架.
我都好鍾意勝利二型!!
支持:43:
1986年11月5日,一輛九巴的勝利二型(車隊編號G470)行駛61A路線前往元朗,在石排頭路與鳴琴路交界翻側,造 ...
龍珠迷 發表於 26-8-2010 11:49 PM

小弟當時就住喺附近嘅屯門大興邨, 知道發生咗呢件事之後都覺得好震撼, 當時仲聽講話同架車重心高無關, 係純粹司機未有喺彎前減速嘅問題, 最記得最搞笑嘅係九巴工程部門搵咗個工程師嚟模擬當日嘅事件, 仲將沙包放喺車廂當係乘客嘅重量, 再用同樣速度擲彎, 結果當然冇事, 不過TVB新聞即時訪問個工程師落車就見到佢成面流晒汗, 面都青埋!!
小弟當時就住喺附近嘅屯門大興邨, 知道發生咗呢件事之後都覺得好震撼, 當時仲 ...
半田健人_555 發表於 29-8-2010 22:41

始終勝利二型o係香港行左咁耐翻得最多o既就係九巴, 反而中巴就好少翻,
不過就試過甩轆, 不過就好彩冇人受傷
支持:)