Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 個人認為 E-PL1 比 E-P1 E-P2 friendly 的設計

3部機在外型上各有各好,無疑 EP1,2 classic 的 design 係比較討好 , spec 比較強(價格都反映到出嚟), 不過 E-PL1 色彩,銳度, ISO 都有小進步(因沒有 EP1,2 , 詳細比較請看 dpreview etc) ,加上價格較相宜,所以銷情一向不錯:^

作為一部 m4/3 隨身機,用家當然希望佢有 walkaround 全天候嘅能力,低光環景下,閃光燈就有着重要嘅功用,而 E-PL1 就更進一步,引用了類似打 bounce (跳燈)嘅設計, 呢個唔起眼嘅小設計絕對唔係好睇唔好食嘅花巧嘢,好多ching第一個感覺就係咁細 GN ,點打bounce吖!? 每一件物品其實都專司其職,有本身嘅功用,只要善加利用,將大大有利於攝影過程:love:

於極低光環景下,閃燈向上可以避免直射造成光線太過集中,有少量柔光效果(當然有好多外置柔光工具,但係又要帶又要裝又要除,減低咗輕便嘅目的,而家跟機做埋而且實用性提高,何樂而不為?) , 令object光度分佈更平均,配合上機身防震與不錯嘅ISO control,接近全黑環景都有機會拍出滿意嘅相片(大前題係要對到焦,因為E-PL1對焦都真係比較弱) ,如果無閃光燈嘅話...... 基本上可以收工走人:60:

以上係個人感受,每個人取捨不同,攝影習慣不同,我覺得有用唔代表你覺得有用,最緊要係用多啲自己部機影多啲靚相:shiny:

以下呢幾張係 E-PL1 + pan 20/1.7 , A mode ,1/6 ~ 1/15sec, F/1.7 , ISO 1000 ,閃燈向上 , noise 相當少都仲係可接受範圍:D

thx for sharing!  學到野! thx again!:77:
Nice cat!:77: