Toysdaily 玩具日報

查看: 9717|回復: 12

巴士模型 2 - 丹尼士祖比倫 (黑金剛)

丹尼士祖比倫巴士
Dennis Jubilant

規格

長 9.64米闊 2.45米
高  4.5米比例 1: 76
客量 116
引擎  吉拿 6LXB路線 92 - 彩虹
推出年份 2003-02- 21車牌 CR 3289

後記 :

由於車廂之扶手是鬆上黑色油漆,故此被人冠以「黑金剛」之稱號, 巴士迷將之稱為「鴨車」,以對應設計相似的勝利二型「雞車」。

丹尼士於一九七七年,率先向九巴提供四個新一代由同廠一款貨車底盤改裝而成之前置引擎巴士─祖比倫,四架祖比倫巴士都是長九點四米,而且配上九巴自行設計之車身,編號N1-N4,在投入服務後,便被派往行走過海隧道線及往返佐敦道碼頭及元朗之50線。

及後,九巴再引入為數其三百六十架祖比倫巴士底盤,而且全數長九點七米,較樣板車長零點三米,其中一架更是用作試驗雙層空調巴士之樣板車,及後因試驗失敗,被編作最後一架祖比倫,編號N364。

在三百六十架新車中,其車身選配有所不同,由N5-213及N364均採用亞歷山大提供之車身,外觀上跟同期之勝利二型十分相似,而由於擁有粗壯之泵把,故有「大泵把」之暱稱。

至於N214-363則全數採用都普車身,。而三百六十架新車投入服務初期也是主力於行走過海隧道線,及後服務於東九龍一帶之路線。而在它們晚年,所有祖比倫被調派至原由勝利二型服務之路線,以配合勝利二型之退役時間表,而大部份祖比倫也於稍後之一至兩年內陸續退役,最後一架配都普車身之祖比倫巴士─N343,也於二零零零年正式退役。

而有為數約十部配都普車身之喝采巴士於九十年代中期在脫離載客行列後,曾被改作訓練巴士,不過最後一批為數四輛祖比倫訓練巴士,也於二零零零年中退役,
好精細...巴士模型吸引之處,對我來說是好生活化......
:67:very detailed
熱狗:):71:
呢隻真係經典車之一, 同勝利二型一樣, 得香港至有

入埋架 103 唔爭在啦, 我兩架都有入
呢隻真係經典車之一, 同勝利二型一樣, 得香港至有

入埋架 103 唔爭在啦, 我兩架都有入
SuperBus 發表於 22-8-2010 01:39 PM

同一種巴士我買一架夠啦~ 好快破產:70:
熱狗型號,唔錯,夠經典
:
好精細...巴士模型吸引之處,對我來說是好生活化......
影武者 發表於 21-8-2010 10:29 PM

影武實在我d帖既常客:34: 無錯呀~巴士模型的確係好有回憶, 除左卡通, 巴士絕對都係陪大家長大的 :36:
:

影武實在我d帖既常客 無錯呀~巴士模型的確係好有回憶, 除左卡通, 巴士絕對都係陪大家長大的
龍珠迷 發表於 22-8-2010 23:47

我雖然不是什麼巴士迷,但也有買 1 : 76 巴士....因為我都很喜歡。
有無貼過上黎~ 多唔多 ?
香港其實唔駛請咩迪迪尼在香港開主題公園, 剩係九巴自己搵個車廠擺晒d退役巴士, 大把人去睇啦, 跟住就喺假日, 搵番一兩架舊巴載遊客走番幾轉, 跟住賣埋T-shirt, 精品, 請幾個人著住d巴士公仔衫同人影下相, 收入場都夠賺啦, 介紹香港交通歷史, 路線的開發, 播埋3D立體電影, 死未!
香港其實唔駛請咩迪迪尼在香港開主題公園, 剩係九巴自己搵個車廠擺晒d退役巴士, 大把人去睇啦, 跟住就&#219 ...
MclarenGTR 發表於 23-8-2010 11:22

呢樣講就容易, 新巴原本o係好耐之前都有類似o既構思,
整巴士博物館, 仲將一D退役巴士保留,
但係基於種種問題, 包括場地等考慮, 最後亦被迫告吹...
呢D巴士好多小弟呢D七十後都搭過, 真係無限回憶呀, 多謝大大!