Toysdaily 玩具日報

查看: 14273|回復: 14

[玩具報告] SHF: 超越了超級撒亞人的少年, 孫悟飯!!

生於80後既無人唔識龍珠吧! 當年就算D阿叔阿爸級既都識邊個係悟空同超級撒亞人, 可見當年就算沒有網絡時, 龍珠既人氣有幾勁.

細個時成日會同D表哥傾話想出邊個角色既figure, 我會買邊隻, 佢會買邊隻咁. 最想要既當然係悟飯對斯路時既超西2造型啦! 可識龍珠既可動figure一直同唔爭氣. 一係就係嚇死人既美玩, 一係就出幾隻就玩完.

最有印象就係整係得隻手同腰部先有可動, 可以爆衫個條line. 頭幾隻如魔童, 比達, 同菲利個樣其實都算出得唔錯! 但係出出下唔知做咩D膚色變左半透粉紅色, 又無出 超2悟飯, 買到14號左右都無買lu.

最愛既就係95年左右出既而上色可動模型, 以當年既質素真係好正! 有普通同超西既頭通換不得只, 件衫仲用軟膠造, 遮了腿部既關節, 1有D似拉打既Hyper Hero . 百幾蚊貨仔, 真係平靚正. 可惜條line只係出左六款就斷左. (有 魔人編悟飯, 悟空, 悟空超3, 悟天/杜拉格斯, 悟天格斯, 同 格比達 (?))

唔再講歷史喇, 年頭推出既SHF 悟空同上年既魔童個人都好滿意, 玩得又睇得. 到到話要出悟飯個時當然興奮啦! 仲要有超2既造型可換喎, 貴都唔理, 等左咁多年. 入!

件披肩阻住, FING走佢先

隻figure唔計頭髮差唔多11cm 高度, 係好晒隻, 但係要同悟空魔童擺哩一齊, 無計啦.

配件有3對手, 六個表情, 兩件頭髮同件披肩. 以我個人黎講, D表情都做得好似, 係"笑" 個個差D. 對眼眼珠怪怪地, 個型好似唔係好岩. 係雖在D一點點累事, 如過唔係面相真係 PERFECT. 記得最早期係同悟空一樣用一條線, 都唔知點解好地地要改.

其實個幾點係相中放大比實物係外眼好多, 遠睇時都唔太覺. 不過試過 Acrylic 同 Enamel 既 天拿都抹唔走, 屋企又無Mr. Thinner, 暫時都係由佢先, 開始有少少睇慣喇!  笨大今次係衰在點得太重手, 我諗如過唔係咁粗既話都無咁多人插.

塊面其實有少少花, 不過我諗你唔去塭都唔會覺...所以......都係唔好得登睇你隻有無花吧! 但係未買既CHING 們可以留意下. 無魔閃光手又係一個敗筆!

笨大呀笨大, 點解要用隻咁淺粉既紫色呢? 悟飯件衫明明就係一隻好深既紫色. 一隻咁細隻既figure以 3,200 Y 價件衫無上消光又係好失望! 因為上次悟空都有, 魔童既膚色同披肩亦有做消光. 跳腰帶隻紅都比魔童個隻紅差, 隻色好泥...用動話藍色既就好喇…

頭部係用頭髮個件件連接, 所以換面既話亦唔需擰甩個頭. 腿部同個身其實同大人版差唔多, 只係縮細左. 但係手部既關節就有D唔同, 可能size 既關係, 無左金屬部件.

可動性都唔比大人版差.

換面方式同悟空一樣

呢隻 figure 其中最吸引既 selling point 我覺得係可以 display 悟飯超2形態, 但係又著住件披肩, 真係好型仔! 呢個造型同上係 promo art 或者 poster 先見到.

件披肩雖然同魔童個件一樣有上藍色陰影, 但係質感就差D, 唔及魔童啞色個件, 有少少膠感. 同好似厚左D, 無咁靚.

膚色比悟空自然同好睇, 無咁紅.

快D出斯路完全睇喇, 真係差咁D野咁. 不過條line 開左咁耐連比達都未見影, 都無咩希望. Ultra-Act 同 OP又開得咁快, 都唔明龍珠輸洩D咩!

向斯路出第一拳.

龜波氣功! 斯路咁就無左大本個身喇!

因為手短既關係, 出龜波無悟空出得咁好睇.

魔童叔叔, 我想要一件好似你既衣服!

師父與徒弟, 徒弟長大了唔少呢!

斯路遊戲快來臨了! 無幾多日練集咋

悟飯超越了悟空嘛?

出悟飯POST點可以少得呢個經典大場面呀!

超西2悟飯角色經典, 係唔少龍珠 fans 既至愛. 想信睇人造人/斯路編大既分分鐘印象仲深刻過悟空變超西! 可動 figure 產品實在少得可憐. 雖然顏色選則方面與及塊面D點點令隻 figure 扣了一點分, 但係頭雕同可玩性完全無問題. 最重要既係情意結同買返份回憶!

隻figure本身都好好玩, 龍珠fans 咪錯過呀, 超西2悟飯既可動玩具真係唔係成日會遇到.

多謝收看 :64:
:71: 正∼
我都等緊佢出M標比達,不過睇佢個勢都唔會出,只會出斯路時期個隻,就算會都有排等,SHF RIDER始終最快,龍珠就慢慢慢∼
我都好希望佢出斯路 :handshake:
我都好希望佢出斯路 :handshake:
雖然我無買到~~~但分享得好有心~~~:71:
正, 點解唔抺有悟飯眼下既點點呀, 會好D喎!
POST完先發覺FORUM仲係SHORT SHORT 地, 仲驚無人回, 多謝支持

正, 點解唔抺有悟飯眼下既點點呀, 會好D喎!
virtualman 發表於 17-8-2010 02:38

試過屋企個兩隻雙星都抹唔甩, 費事特登買, 遲D問人借MR. THINNER 算啦, 識人有 :(
快D出斯路完全睇喇, 真係差咁D野咁. 不過條line 開左咁耐連比達都未見影, 都無咩希望. Ultra-Act 同 OP又開得咁快, 都唔明龍珠輸洩D咩!
insomniac 發表於 16-8-2010 08:33 PM
之前已經公布過比達既半完成品
下隻極可能係比達
Good shot:71:
不過我覺得龍珠呢條line有突然死亡既可能:$
特效不錯呢樓主~

我還在考慮買不買...呃, 不敢隨便進新坑嘛.
Good shot
不過我覺得龍珠呢條line有突然死亡既可能
fatcheong 發表於 17-8-2010 11:03

我都係咁認為...之前魔神戰神號出左灰模都出唔成, 對比達有D擔心... :80:

特效不錯呢樓主~

我還在考慮買不買...呃, 不敢隨便進新坑嘛.
手榴蛋包飯 發表於 17-8-2010 11:20

買啦, 咁耐都係出得個三隻, 傷極有限, 真係好好玩架, 又有得換表情 :75:
回復 11# insomniac
之前係動漫節有擺過shf龍珠,當中有悟空超3,黑髮悟空~唔知佢地會唔會有機會出呢
我都係咁認為...之前魔神戰神號出左灰模都出唔成, 對比達有D擔心...

買啦, 咁耐都係出得個 ...
insomniac 發表於 17-8-2010 11:35 AM

我隻龍神丸都好孤獨:$
回復  insomniac
之前係動漫節有擺過shf龍珠,當中有悟空超3,黑髮悟空~唔知佢地會唔會有機會出呢
sunnyboy_Edmund 發表於 17-8-2010 12:48 PM

根據已出呢3隻既銷情黎睇
呢條line都危危乎(魔童都係悟飯出左d人先搵):(
真係唔明笨大點解唔出密D~出出下又走去開條新line,龍珠真係咁少人買嗎~