Toysdaily 玩具日報

查看: 2674|回復: 10

[分享討論] [嚴重劇透] 潛行凶間討論區

這裡有多少大大看了?

個人覺得是一套很正又很有深度的電影~~~

特別是個結局, 初頭好像是Happy End,
但最後影住個陀螺又似不停轉, 又似就停, 讓人心癢癢的,
不知到底那是真還是夢..........

個人覺得(或是希望)那是真,
因為, 聽聲音, 那個陀螺似會停

那, 大家的看法又是如何呢?

幾層夢境都比較平淡.....拖得幾長唔夠緊湊唔夠盡.....

個人覺得....如果臨尾番美國時.....狄卡比奧臨見到仔女時俾人做底or意外身亡......見番老婆......先至到陀螺果part就正......:^

不過守第二層個男角仲正過狄卡比奧......:!
I beleive there are 6 levels of dream.... 嚴重劇透 see below

Japanese Fortress (Rev 1)
"reality" (?) On the plan/ Paris (Rev 2)
1 Van scene (Rev 3)
2 Hotel scene (Rev 4)
3 Snowland (Rev 5)
4 Cobb & Mal home (Rev 6)

& the master dream player is the "Professor"!
My 2 cents
特別是個結局, 初頭好像是Happy End,
但最後影住個陀螺又似不停轉, 又似就停, 讓人心癢癢的,
不知到底那是真還是夢..........
cybaster 發表於 1-8-2010 08:28 PM

呢下好明顯就係導演玩野 ~ 我覺得唔會影響故事
是夢是真,真係咁重要?
如果個夢境唔係惡夢,我唔醒都冇所謂了.
是夢是真,真係咁重要?
如果個夢境唔係惡夢,我唔醒都冇所謂了.
Toro 發表於 3-8-2010 20:34

但是只沉醉於虛幻, 有意義嗎?
回復 3# Soul

Terrible loop...............
但是只沉醉於虛幻, 有意義嗎?
cybaster 發表於 3-8-2010 09:28 PM

如果你而家呢一刻,呢一個人生都只係一場夢,
一覺醒來乜都係假既,你又會覺得你而家既人生冇意義嗎?之前既生活都係白過嗎?認識既朋友,你都會覺得係假既?
最重要係過得開心同埋努力去過活吧?

仲有喎迪卡比奧同佢老婆O係夢世界入面活左幾十年,係白頭到老咁自殺死,
你又會覺得呢段感情唔真實嗎?
其實係夢點有乜問題?真實人生都係會死架啦!

所謂"真真假假,只要相信它"呀麻~
幾層夢境都比較平淡.....拖得幾長唔夠緊湊唔夠盡.....

個人覺得....如果臨尾番美國時.....狄卡比奧臨見到 ...
O_biscuit 發表於 3-8-2010 02:22 PM

個位男角就係"G.I.JOE"電影既毒蛇黨首領~~
莫探員 發表於 4-8-2010 02:16 AM

首領成面爛晒好難認,佢另外仲演過心跳500天,同Kick Ass既hit girl有對手戲,正!
莫探員 發表於 4-8-2010 02:16

完全認唔到tim...............