Toysdaily 玩具日報

查看: 9274|回復: 15

[玩具報告] 近期最紅的 Hottoys 1:6 Guardian Predator 大圖

致: 各predator fans.

就等我呢個用炒價在ebay bid 回來的死士寫 - 這個動漫節怨念最重的玩具報告.  

先來兩張大頭照:

連面具, 本身面具唔算靚, 勉強一點說 : 幾特別lor

連武器及開口, 其實都是p1 頭... 沒有什麼好驚喜

最有驚喜是舊外星怪物骨頭, 因為夠晒大.

首先容許本人介紹一下自己, 因為對報告可能有偏差:
我是hottoys predator 死硬派fans. 我是由08年8月3日買第一隻炒價predator, 所以我對炒價一早已經接受了. 只要hottoys 不出復刻, 我還是可以接受炒價的. 所有Hottoys玩具, 我只集中資源儲predator 系列, 所以其實我不並算很有錢 [ 你想的那種 ].

評論 :
1) 其實隻身體ge色, 陰陰沉沉的感覺不錯. 也能做出這個feel, 身體的漸變色做得也好.
2) 外星頭骨的上色很好 及 很大舊, 一個字 " 正 "
3) 頭髮仍是打橫爆出黎, 比lost 更過份, 究竟 p2 elder 頭髮的技術, 係咪攞左專利, 只能在p2 elder上用架.
4) 武器無特別, 全身無乜新意, p1頭 本身我已不太喜歡, 重用更覺討厭
5) 如$1180 計絕對收貨有餘, 我是 $四牛 sideshow版,
6) 如你不是死士, 就不太值得買. 簡單點想, 如是普通版, 你會喜歡他這個設計嗎 ?

Predator 長出長有, 倒不如留錢買berserker predator.  除非你對儲齊一套, 有很特別強烈的意欲.

希望大家可以用合理的價錢, 買到心頭好. 謝謝收看啦.
the bone is good wo
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
好多謝樓主你ge建議同分析~其實我都覺得,呢隻唔係死士fans的唔使買啦,根本就係將以前出過的p仔的組件炒埋一碟,加個"限量"就令佢起死回生,再來個"動漫節限定"就玩死一堆人
多謝詳盡報告圖片簡而精,需然唔係非常好靚但係我覺得收貨喎,我都儲開p仔同alien既所以有出必買,但叫 ...
行街精 發表於 2-8-2010 05:40 PM

如果HT係做野既...

真係拜託...每隻鐵血..都再版...
多謝詳盡報告圖片簡而精,需然唔係非常好靚但係我覺得收貨喎,我都儲開p仔同alien既所以有出必買,但叫 ...
行街精 發表於 2-8-2010 05:40 PM

hm... 咁問大大, 如一天, 你要賣走部份predator, 你會用原價賣嗎?  :58:

雖則大家現在群起說抵制A夢炒家, 但如A夢現在唔駛$1800一隻掉出來賣, 我諗你的大部份盟友又會轉軚暗呀低搶住要. 除非有人平過A夢  :38:  到最後, 都係供求問題, 所以, 你說的抵制, 除非全球(佢會擺上EBAY賣麻)的人都認同你的骨氣.

不過, 我還是欣賞你決定寧願買少隻. :52: :71: 因為我做不到 :31:
我就冇咁既金錢去入咁貴既玩具喇:80:

要好以樓主咁fans先會以高價入:71:
hm... 咁問大大, 如一天, 你要賣走部份predator, 你會用原價賣嗎?  

雖則大家現在群起說抵制 ...
ivykwong1997 發表於 2-8-2010 06:12 PM

都有道理,人人都想自己擁有GE野係最有價值,但咁講丫樓主,我覺得我地大多數玩家,買HT的其中一件貨,本身係鍾意,欣賞呢件貨,就買下來,然後幾年後,可能屋企FIGURE放到沒位了(或其他"非常非情願"的原因)才要忍痛轉賣這FIGURE,好自然更係上網睇下最高賣多少,畢竟是自己沉重的心情下換來的,因為真的喜歡,加上市場上已買少見少了,調高黎賣都好合理,但D死人炒家,佢地唔玩ga,亦唔like隻figure ga,只不過係估隻figure會價值倍增,就走去入了,一入仲要幾十隻咁入,搞到玩家們連自己鍾意ge FIGURE都買唔到,呢d咪叫陰損囉....大家係網上賣野出去,價錢同,心態唔同,我賣隻p仔出去,心念:算啦,係好唔捨得...但沒位了,你唔低過3000千蚊,我就賣啦...唉....."  炒家賣隻p仔出去時,心念:拿!都話左升硬啦!依家3000千蚊啦!最衰果日請唔夠人黎幫排,入得少啦,HT野,實炒得起ga ma!!"
都有道理,人人都想自己擁有GE野係最有價值,但咁講丫樓主,我覺得我地大多數玩家,買HT的其中一件貨,本身係鍾 ...
fruitswai9 發表於 2-8-2010 08:00 PM

大大都有你的道理, 雖然係d玩家合理化左自己的炒價, 到頭來一樣助長炒風; 但的確心態上係有好大不同.

真希望隻berserker 快d出... 或者falconer 快d 開訂, 又或者 新classic predator 快d 出相, 沖淡一下咁濃厚的負面情緒.  

或者下年HT 派COUPON 啦, 總之所有排完買唔到限定版的FANS, 送返 $100 COUPON... 好過無丫. 人地派左成日, 空手而回, 仲要比人打尖, 真係好慘架~ 雖然你地的員工比人鬧都好慘, 咁出多一個月BONUS 啦, 今年D PRODUCT 咁好賣. 皆大歡喜
呢隻係p2幾時出現過???????
睇到哩隻只會令一堆苦主無明火起:oh:
之前,我已經覺得很像P1...只差一些武器...

得到樓主的肯定,十分感激...也很同情死仕的情意結
頭像被屏蔽
好多謝樓主你ge建議同分析~其實我都覺得,呢隻唔係死士fans的唔使買啦,根本就係將以前出過的p仔的組件炒埋一 ...
fruitswai9 發表於 2-8-2010 05:53 PM

同意。我比較喜歡HT人物公仔,像真度高些:36:。