Toysdaily 玩具日報

查看: 13588|回復: 19

[分享討論] SHF 分享會精選 vol.24~~~覺醒的祈願~~~Cure Pine 鳯梨天使

Fresh Pretty Cure!~~~是日本繼 Yes! Pretty Cure 5 Go Go! 之後的 TV 人氣之作~~~:) 這套動畫相信很多朋友都會認識~~~自第一輯的黑白 Pretty Cure 後~~~我仍覺得 Fresh 是最令小弟觸動的一套~~~今次就來一個小分享吧~~~:78:

山吹祈里~~~因祈願的力量而覺醒~~~變身成 Cure Pine 鳯梨天使~~~ :) 伙伴著 Cure Peach 桃天使和 Cure Berry 莓天使~~~成為劇中早期的三人組~~~合力對抗敵人 Labyrinth 迷宮~~~:78: Fresh 一劇各人物是以生果命名~~~加上變身時所說的對白~~~在男孩的角度看來似乎有點"娘味"~~~不夠男子氣慨~~~:52: 但很多女孩們則相當受落~~~畢竟 Pretty Cure 巿場範疇仍是女性向的動畫~~~ :shy:繼上次五月底出了 SHF 桃天使的分享帖後~~~今次小弟這門外漢再來和大家談談這隻 SHF 鳯梨天使吧~~~(在台語所謂鳯梨~~~即是我們所說的菠蘿):78:

這隻 Cure Pine 廠方所給予的配件亦算豐富~~~:73: 包括三個不同表情的可換頭部~~~左五右六合共十一隻可換的手首~~~ 一枝 Pine Flute 鳯梨笛和一個黃色心型地台~~~:) Pine 全身以深淺兩種珠光濃黃油上色~~~增加了不少華麗的感覺~~~亦甚少出現甩油或出界問題~~~:43: 不過我這隻 Pine 的裙子有少少其他顏色沾花了的情況~~~但在盒子外邊是看不到的~~~:( 身型比例暫時亦算對辦~~~但要看看今個月推出的 Berry 才可以下較確定的評語~~~:^ 面相和劇中樣貌所差無幾~~~今次廠方應該沒有臨推出前換面了吧~~~:DD

SHF 可以用附上的心形手首重現劇中變身時的心形手勢~~~但絶招 Pretty Cure Healing Prayer 的菱形手勢則沒有附上~~~有點美中不足~~~:o SHF 鳯梨天使的 Pine Flute 和桃天使的 Peach Rod 質素相若~~~這麼細小的配件一定不會太仔細~~~但亦可以接受~~~:) 利用一對提笛用的手首可以將笛打橫放在嘴部附近~~~但因手部關節侷限~~~不能貼近嘴部做出吹奏動作~~~又似乎有點失敗矣~~~:oh:

在關節活動方面~~~手肘的屈曲角度明顯比同系列的 Cure Peach 和 Eas 少了幾度~~~這是一個很奇怪的改動~~~:( 肩關節的活動範圍仍受到衫袖的限制著~~~相當有限~~~:67: 之前在 Peach 分享帖中提及那敗筆的股關節~~~至今仍然是失敗之作~~~:80: 活動有限之餘還不能做出女孩的夾腿丁字腳姿勢~~~ 對表現女性 Figure 應有的美態來打了個折扣~~~:42:真希望 Bandai 可以認真參考 Figma 的腿關節設計再改良一吓吧~~~:78:

Fresh 同系列的三隻 SHF 中~~~ Peach 仍是最搶鏡和品質比較滿意的一隻~~~ Pine 則略為遜色~~~:35: 提到今次 SHF Pine 在港的貨源~~~不明白怎解好像幾乎不見踪影~~~很難找到~~~不知最近的情況有沒有改善呢~~~:38: 連同七月推出的 Berry 和九月的 Passion 地台~~~可以集結組合成劇中四葉草的圖案~~~我想各 Fresh 迷亦希望快一點可以完成吧~~~:D

後記: 撇開劇中一啲男性觀眾唔係咁 Like GE 設定~~~Fresh GE 劇情其實寫得好好~~~:78: 我之前亦講過~~~有幾集睇到眼濕濕~~~好感動~~~亦令我開始追番黎睇~~~:43: 係 TD 呢個廣泛玩具分享 GE 平台上~~~Pretty Cure 似乎比較少朋友會提及同分享~~~:36: 小弟係度希望略盡棉力~~~係 SHF 分享會範疇內~~~同大家分享到 Pretty Cure GE SHF 玩具吧~~~:)

SHF Cure Peach 的分享連結

http://www.toysdaily.com/discuz/thread-128896-1-1.html
唔...對我來說今次的品質很微妙...
頭髮的顏色已經是問題, 可動又欠了些許. 不過最要命的還是笑臉零件...沒有人發現左右眼位置不對稱的嗎?! 雖說世上沒完美的事物, 但臉蛋可是人偶的生命啊...
拜託往後的款式一定要做得更好...:56:
唔...對我來說今次的品質很微妙...
頭髮的顏色已經是問題, 可動又欠了些許. 不過最要命的還是笑臉零件...沒 ...
手榴蛋包飯 發表於 13-7-2010 10:36 AM
可能我唔夠細心~~~唔係好覺笑臉對眼有唔對稱~~~:(
very cute!!!!!!!!:D SUPPORT!!:$
support~:64:
扑!
今次Pine既股關節已經有改善。可以睇到佢條裙係比Peach向外散小小。
最鍾意都係佢既合口表情。
如果送埋個驚既樣相信更加合符吧!
Pine係最路人的光之美少女少地方賣係冇計。
不過希望之後果2隻可以多番小小地方買。
因為聽其他人講真係好缺貨,搵左N間都搵唔到。

今個月既Berry•••我都準備自改。第二次改良既板本仲好過第三次。都唔明SHF點解要係咁改。重要既係:越改越差。
support~
怪物et 發表於 13-7-2010 01:18 PM
very cute!!!!!!!! SUPPORT!!
cliff_tangc 發表於 13-7-2010 11:45 AM
雖然玩具內未必係兩位杯茶~~~但有你哋忠義GE支持我就繼續有動力啦~~~:71:
SHF好少出拉打以外咁靚,好過龍珠好多
十卜:$some大
光豬美少女麻麻地:unhappy:
多謝分享
SHF好少出拉打以外咁靚,好過龍珠好多
K動戰士渣古 發表於 13-7-2010 05:56 PM
笨大今倘呢兩隻Fresh PC~~~論外型配件同 QC ~~~因為改進咗~~~我可以畀佢有大約八十分~~~敗筆係關節設計仍然有問題~~~要扣番十分~~~:78:
多謝分享
貨車佬 發表於 13-7-2010 07:21 PM
大大個網名好"馬蘭勞"喎~~~:DD 亦多謝你支持~~~:)
十卜some大
光豬美少女麻麻地
wing0boy 發表於 13-7-2010 05:58 PM
多謝 wing sir 兄支持~~~:shy: PC 就好似部份無咁 Hit GE 動漫人物 Figma 咁~~~比較少人响 TD 出帖分享~~~:78:小弟只係可以响自己分享到 GE 範疇度出 PC 分享帖~~~其他有關玩具產品就唔係我分享範圍啦~~~:DD
十卜some大,:71:
雖然唔好呢尾....:(
:handshake:感謝some大分享~ 但以shf出女生既質數還打動不到我入手.......現在期待幾款figma既product中:).
扑!
今次Pine既股關節已經有改善。可以睇到佢條裙係比Peach向外散小小。
最鍾意都係佢既合口表情。
如果 ...
KMin 發表於 13-7-2010 01:27 PM
多謝支持~~~:DD 外型確係好咗~~~但笨大設計果個股關節令我擺唔到想要 GE POST~~~唔算有改善到~~~:o我呢個禮拜都無出去睇玩具~~~係咪今日連唯一可以買到 GE 地方都無呀~~~:?