Toysdaily 玩具日報

查看: 5740|回復: 12

[2010年7月新番] - 學園默示錄

[STORY]

在一個平靜的一天, 幾小時前還是和平的學校在幾小時後就僵屍成群,被僵屍咬到的人也會變成僵屍,這些僵屍被稱作【死體】。倖存下來的幾個人拿起了武器,與活死人僵屍對抗,他們是否能沖出重重包圍來到安全地帶?這全靠他們的努力了。當整個個世界陷入了絕望,到底是什麼改變了世界?你?我?還是神已經拋棄了我們?這究竟是為什 麼?疑惑,不解,猜忌,人性的掙紮,都暫且放下,為了生存去奮鬥吧!不要讓恐懼遮蔽了你的眼睛與心靈。

[STAFF]
監督:荒木哲郎   
系列構成\劇本:黒田洋介   
角色設定:田中將賀  
動畫製作:MADHOUSE

[CAST]
小室孝:诹访部顺一   
宫本丽:井上麻里奈   
高木沙耶:喜多村英梨   
平 野コータ:桧山修之   
鞠川静香:福井裕佳梨   
毒岛冴子:沢城みゆき   
井豪永:宫野真守   
希里ありす:竹 达彩奈   
紫藤浩一:谷山纪章   
南リカ:竹内顺子

Official Website : http://www.geneonuniversal.jp/rondorobe/anime/hotd/

第一話...

集香艷與暴力於一身...

校園殺必死版包乞食?...

不過... 賣肉已經係睇嘅理由... 但係... 喱類型嘅故事竟然可以講咁耐?

呵呵呵...

小櫻上
睇左第一集真係想講依D野唔好係現實中出現:time:
之前睇開漫畫版,本身已經好鍾意呢套漫畫
喪屍、槍械、刀....仲有毒島,都係非常吸引我既原素
動畫版前幾日睇左第一集,都算唔錯,期待第二集(更加期待漫畫出新一話)
Highschool of the dead... a combination of violence & limited sexual appeal.  Why not simply make a 18+ version ! :55:

There's another new anime called Shiki, have any bigbigs watched it yet?
another cartoon with routine commerical elements...
正!
漫畫係咪再連載啦?
不會是十幾集也在逃忙吧
正!
漫畫係咪再連載啦?
原罪 發表於 10-7-2010 03:29 PM
上年已經開始再連載
正~~ 動畫又有另一個feel, 希望可以keep到個水準~~
更希望快d出單行本~!!
第二話都睇左啦...真係好正....

回小櫻:哈哈哈哈.....緊係可以講咁耐啦....依家漫畫成個月先有一話....
             起碼可以講多幾年呀!!!
漫畫仲未出完咁睇動畫算了
第二話都睇左啦...真係好正....

回小櫻:哈哈哈哈.....緊係可以講咁耐啦....依家漫畫成個月先有一話.... ...
sam1984111 發表於 14-7-2010 02:23 PM

第二集奇怪緊點解一條水喉就能ko死體ge:(
第二集奇怪緊點解一條水喉就能ko死體ge
yugi 發表於 14-7-2010 02:54 PM

最主要係用黎沖走佢地....有D跌落地時撞到個頭...
咪死左囉....