Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: Gundam@EFSF

轉載: 超級失望!唔使去!把劍唔光! (靜岡 Gundam)

靜岡Bandai Hobby Center係一個以ECO為concept建設既新廠址,
用大量注模型餘件的膠粒做建材,亦引入太陽能.
台場版1:1高達,係配合東京市綠色ECO(即係環保)計畫Green Tokyo去做,係東京申奧活動之日,
呢隻高達雖然已經去左靜岡,唔屬東京,但唔多唔少都應該要環保D,
我唔認識呢D發光技術,只知把燈要超光,一定會浪費大量電力,所以我估除左技術上,佢地仲有好多因素影響同限制.

仲有一樣野,可能1:1既光劍,就係應該只限中間條芯會極光,外邊係半透明,唔係成支好似光管咁.
或者呢D先係人地Design高達既人想做既效果wor!
仲有,投映可以玩變化,比如D beam會"芝芝芝"咁郁動,比如做出光劍漸變伸長,縮回呢D變化.
有時拍照時既天色,片質素都會有影響,當你去到日本,對住隻野,就會好感動架啦.

莫講話把光劍唔夠光...就算唔發光,我都一樣會去~嘻嘻~我自己對隻高達冇咩期望,所以唔會失望,只係想開開心 ...
siegheil 發表於 9-7-2010 12:08

X2
難為我呢D 想去都冇得去既人 :no:  上次台場係咁, 今次又係咁, 點解唔放多幾個星期, 我要2月5號先請大假去日本 :unhappy:
X2
難為我呢D 想去都冇得去既人   上次台場係咁, 今次又係咁, 點解唔放多幾個星期, 我要2月5號先 ...
bbf1125 發表於 27-7-2010 03:24 PM

其實呢個展覽係同靜岡hobby fair一同舉行,而hobby fair係舉行至3月27日,即係部Gundam會放到3月尾,大大2月去都會見到,但可能周圍D official shop只營業至1月
其實呢個展覽係同靜岡hobby fair一同舉行,而hobby fair係舉行至3月27日,即係部Gundam會放到3月尾,大大 ...
stonekeung01 發表於 27-7-2010 16:47

但之前見過好似話只會放到1月底, 請問我可以係邊到confirm 到隻1:1 會放到3月:64: 如果真係會放到3月我一定會去朝拜一下, 反正我行程必定會經過靜岡o
Gundam好像只放到 10�1�2011
請看官網:
http://www.gundam-shizuoka.jp/index.html
「展出期間」有行細字寫住可看到3月27日
実施期間:2010年7月24日(土)∼2011年1月10日(月・祝)※
開催時間:2010年7/24∼8/31 10:00∼20:00、2010年9/1∼2011年1/10 10:00∼18:00
※「RG1/1ガンダムゾーン」内のガンダム立像の演出及び「タッチ&ウォーク」、またオフィシャルショップや飲食ブースは、
10 月1 日(金)∼11 月30 日(火)は休止する予定です。但し、ゾーン内に入場しガンダム立像をご覧頂く事は可能です。
※2011年1月11日以降は、「静岡ホビーフェア」終了の2011年3月27日まで、ガンダム立像をご覧頂くことは可能です。
模型の世界首都 静岡ホビーフェアについて
・ 実施期間:2010年7月24日(土)∼2011年3月27日(日)
・ 開催時間:2010年7/24∼8/31 10:00∼20:00、2010年9/1∼2011年3/27 10:00∼18:00
請看官網:

「展出期間」有行細字寫住可看到3月27日
実施期間:2010年7月24日(土)∼2011年1月10日 ...
stonekeung01 發表於 28-7-2010 01:35

Thank you!! :64: 咁我可以plan 係靜岡逗留數小時 :$