Toysdaily 玩具日報

[新聞] 7%少年每日hea六小時

一項調查發現,有7%青少年每日用六小時或以上hea,漫無目的地打發時間。

調查在去年12月至今年1月期間,於荃灣    和葵青訪問近1100名12至18歲學生,82%人認同,hea的定義是漫無目的打發時間、百無了賴、無所事事。

7%受訪者說,每日用六小時或以上hea。

有超過4成受訪者每日會花2小時或以上使用電腦,包括瀏覽社交網站或聊天室。

調查問到受訪者,自己的生活是否可形容為hea,近4成人說,以10分計算,自己達6分或以上。超過15%人認為自己達8分。超過7成受訪者不介意自己屬這種情況。

負責調查的明愛賽馬會    梨木樹青少年綜合服務中心認為,青少年在分配時間上,嚴重失衡。建議家長、學校及青少年服務機構,加強教育青少年善用時間。
返工唔HEA點過日晨??:x
有錢出街玩你就話年輕人唔識管理用錢亂洗錢
到唔用錢唔出街係屋企hea你又話人唔識善用時間
究竟依d所謂研究同調查係想人點呀:*
回復 2# K動戰士渣古

認同!:66:
咩叫青年人先...

我覺得小學到中三左右,"hea" 其實可以 hea出一d對身邊既人同事物既認知既

唔洗細細個就塞滿豬算呀、彈琴吹簫先叫充實既...
我地打工既都係 HEA 架炸沃
咩叫慢無目的? 我打機 玩玩具 都好有目的架沃
放鬆下有咩問題
唔駛咁緊張既 香港人