Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Sony NEX-3/5新手上路

回復 44# warxv

我都同意最好當然係親身感受下比較下,先知係咪自己杯茶, 因為現在後制技術太神了, 上綱吸毒真係好難作準,真係試過先知合唔合自己ロ味......:p
其實我最初對sony都有D偏見......但當我親身感受佢既表現, 加上咁進取嘅價位.....咁我就入坑了...:46:
鏡好唔好真係好個人....當然價錢, 情意結,收藏,玩味性有時都係一個因素。:shy: 我都係CANON用家, 佢D鏡個電子光圈真係......:*
回復 46# silverR
現在D網上評論真係,呵呵呵,睇下就真係幾有趣的.同真係人人標準不同,有D鏡影出來D色有斷層的但會有D人咁先叫"利"...就是標準不同.
$ONY我真對佢有偏見,隨左PSP之外我真係無意向幫襯佢的,如果PSP有其他廠出我都唔幫襯佢,我同$ONY之間太多不愉快的經驗了,NOTEBOOK,MS,PSP都叫我有不好的回憶,唯一滿意的只有PLAYSTATION...可能相機會是第二樣吧,不過佢D DC我都係...
NEX我玩過,其實又真係唔差,而且真係幾好玩的,如果隨身來說輕便性更一流,但問題就在鏡了,現在KIT鏡真係....但如果配其他鏡一來失去了部份的輕便性,二來我是作為後援機唔想投資太多落去,我的大三元計劃仲未完成的...所以我見大家講到相質時就講要自己試清楚,攞上手感受下操作,細心睇下D相先再決定.

C記枝小白IS I又是一個難題,停左產又貴左,但我對小白兔又完全缺乏興趣...現在好似迫住出手.....
回復  warxv

我都同意最好當然係親身感受下比較下,先知係咪自己杯茶, 因為現在後制技術太神了, 上綱吸毒 ...
silverR 發表於 7-10-2010 11:56 AM

電子光圈唔係最大問題,最多用死最大光圈,反正加 adaptor 落 evil 多數係為咗散景,反而而家新鏡好似 100L , 小白兔全部用電推,無電連MF都不能:DD以前只有 85L 係咁:cool:
回復 47# warxv

SONY既產品我都係中左遊戲機同電腦, 其他都一般~~~~:o
我都有諗緊大三元......
自己對小白兔都有D興趣, 但又唔舍得支小白IS......:sad:
上Canon部份原因都係為左支小白IS,所以對佢好有感情,:78:
成日比人話唔好同D鏡談情說愛, 但我係可以買支鏡返來睇下都開心一日的~~~~:)

回復 48# shawn

100L並不是有電才能MF,我用過支100L係NEX機上手動對焦係可以的。小白兔都冇改對焦系統, 都係USM 內對焦應該唔一定要電先可MF喎, 85LII就肯定係。:sad:
85LII係用前組延伸的自動對焦(Front Group Linear Extension)的對焦設計, 可能因為鏡同鏡身都巳經很重了所以Canon就用左電子驅動手動對焦的設計, 係支持全時手動對焦(FTM)當然係有電先可以啦,都入過落NEX.......但要"身"動對焦~~~~:70:

NEX 5 有無咩內置 filter ? 魚眼, 負片、模型、 lomo 之類 ?

見佢細細部, 又幾好畫汁, 唔知買咩鏡好, 唔想比多一千買雙鏡

餅同18-55 有咩優劣 ?

有部單反, 而家想買部 細得黎又有 d 特別野玩的機
回復  newnov

#2-#6全部用18-55影的
silverR 發表於 6-10-2010 08:50 AM

咁真係好正喎, 不過咩 tv , 電影又係咩 ? 功能 ? 你覺得咩鏡好 d?

如果買我應該買 nex 5, 樣靚 d,  nex 3 好膠, 同埋線條唔靚

其實好想要 sharp 色, 但係只有 nex 3 先有, 黎緊 d 新色 nex 5 又係一樣無 鮮色, 真係可惡

另外都想問, 其實 d 1080 片就咁 o係電腦贂唔睇到 ? 我見 canon 720 就可以用 quicktime 直接睇
回復 52# newnov

NEX 5 無咩特別內置 filter, 如想玩特別filter之類,NEX就唔適合你了.
至於18-55同16就好難講........16定焦我就興趣不大.....
TV鏡是本來用在閉路電視上的鏡頭, 而電影鏡就係以前用在16or35mm拍電影的菲林機上的鏡(不太肯定).  TV和電影鏡都是C mount, 所以有C mount接環就可用TV和電影鏡, 除非改鏡TV和電影鏡光圈和對焦也一定是手動的,.
相機CCD本身既發色就好個人喜好, 最好自己感受下....
電腦睇唔睇到就唔關1080 or720事,係關本身你用來睇既軟件可唔可以support 到你本身部機出既文件