Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Sony NEX-3/5新手上路

speechless
Support!
其實NEX-3好似抵過NEX-5, 除左拍片, 其他野都一樣
我仲心大心細唔知買唔買
睇你budget鬆唔鬆
唔係貪1080,NEX-3抵玩,平成千可以用黎買配件
除非喜歡NEX-5外型/手感 (可以上SonyStyley試完再決定)
普遍人買5,因為1080會係standard,視乎自己有無需要 (我自己對720/1080無咩所謂)

NEX-會有新色,不過唔知幾時出~
http://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=4450

買nex-3 18-55mm玩住先,留錢買Carl Zeiss 廣角鏡頭 + G鏡,prefect~  :66:
實在太多鏡可以玩了,重可以玩埋電影同TV鏡~~~好好玩0架:35:

但在玩電影同TV鏡時有一定的限制.......最好試左先買~~:42:
再加幾張
#4#5#6回復  warxv
silverR 發表於 7-7-2010 07:50 PM

SONY 機都可以咁靚畫質 ? 係唔係用翻跟機 o個 d 鏡影 ?
回復 36# newnov

#2-#6全部用18-55影的
回復 36# newnov
今次$ONY相片質素算幾好...如果單在電腦上睇的話,可以說夠用的了.
不過如果要OUT相片,或者想加工的話咁真係要親手試過你先會知有幾得或者幾唔得了.
回復  newnov
今次$ONY相片質素算幾好...如果單在電腦上睇的話,可以說夠用的了.
不過如果要OUT相片,或者 ...
warxv 發表於 6-10-2010 09:33 AM

nex sensor 其實超班,不過成敗還看嚟緊出嘅鏡羣,始終 zeiss 定焦,價錢一定唔會低:!
話時話我之前最睇好嘅 wide angel convertor 係咪已經正式胎死腹中??:30:
回復 38# warxv

以NEX的價位佢嘅相片質素我係收貨的。:shy:
一般分享下日常相片或放相係facebook之類都唔算失禮:handshake:
當然今次NEX的16MM和18-55MM 真係比較一般.......:49:
但16加個魚眼轉接鏡又唔同玩法喎,又有16mm又有魚眼又有AF,可接受啦(但我係冇的,我只有18-55MM……):Q
我本身入NEX都只係貪佢可用不同種類的鏡頭,同幻想ZEISS會出鏡比NEX…… :46:而早前更玩左朋友的電影同TV鏡中左毒..而且覺得很多舊鏡放在NEX上會比M3/4更能用盡支鏡和較易做出淺景深。咁就出事了~~~~:)
NEX當佢係一部可轉換不同鏡嘅高級DC吧, 咁你就會愛死佢了~~~:)
回復 40# shawn

shawn大係咪講緊比16mm個魚眼轉接鏡, 如果係就出左啦喎:p
回復  shawn

shawn大係咪講緊比16mm個魚眼轉接鏡, 如果係就出左啦喎
silverR 發表於 6-10-2010 09:27 PM

我係指佢嗰個將 16mm 餅變做 12mm (等效 18mm) 嘅 Sony VCL-ECU1 Ultra Wide Convertor:^

http://www.slrclub.com/bbs/vx2.php?id=slr_review&no=166
回復 41# silverR
呵呵呵,我無乜門戶之見的,好機都會想試下,不過家中都是CANON鏡有時無的揀就是...
NEX我都認為係一部好機,同好好玩的機.如果我唔係入左O記的坑先應該都有機會中...當然仲有$ONY一貫的穩定性問題會叫我再考慮一陣.
但就相片質素的問題,我就無話好定唔好,真係試下用,做下後制比較下,現在網上乜鏡機乜鏡都叫好的,規格唔好就有人鬧,但影出來D野靚唔靚呢?就接近一率叫好...

同玩具差不多,個盒有雙膠紙,QC唔好就一堆人出來講,但件玩具本身好唔好玩呢??
我係指佢嗰個將 16mm 餅變做 12mm (等效 18mm) 嘅 Sony VCL-ECU1 Ultra Wide Convertor
...
shawn 發表於 6-10-2010 09:50 PM

哈哈誤會左,......等我重諗住打電話去借鏡分享下添:shy: