Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 難能可貴的潛水員!!~TF SEA.S.P.RAY~

在TF世界中船從來都是少數派,而一隻稍為合比例的船更可以說是絕無僅有.

非常難得的今次有一隻...

在TF的世界講比例我本身都覺得是有點多餘,不過作為一隻船可以同其他角色有點互動確實可以更加有趣.

今次的RAY在船後方的甲板就可以放上一隻童子軍級的角色了.

而船的外形比例本身也很有說服力,不會太過的簡化.

好開始變形,今次變形系統並不複雜,不看說明書也沒問題.

機械人形態配上一個"渣古頭",感覺相當特別.

可動性不俗,腳掌的接地性更是出色,頭部非常體貼的設計成可以"岳"高,擺些潛水姿勢時更有神韻.可惜的只是沒有了腰關節及前臂有點鬆.

外觀上另一問題恐怕就是那不大好看的白色了...但我接受.

背面整整齊齊的,更有點似背著氧氣筒的樣子.

腳掌設有蛙鞋...雖然呎吋少了一號...

順便一題兩個推進器除了可作多角度調較之外,其中間的風扇係可以轉的.

"渣古頭"當然要配把斧頭!

改改打燈扮一下深海中的黑暗感覺.

今次部份相片用了E-PL1影,機身小巧一點,機動性好,有些低抄的都比以前用DSLR更易處理.

講回玩具,這是一隻自己好喜歡的TF,因為TF真係好難先有一隻船的,再者設計的朋友看來都用心的重現了一個潛水員的特色在他身上,咁有心的設計又怎可能不討我歡心呢.

講回玩具,這是一隻自己好喜歡的TF,因為TF真係好難先有一隻船的,再者設計的朋友看來都用心的重現了一個潛水員的特色在他身上,咁有心的設計又怎可能不討我歡心呢.

下一篇繼續我的TF仲夏大特集,鏡頭將會回到斯比頓星.

貨車仔跟埋? 好似好好玩, 佢係咩系列?
幾正wo...雖然無買開:71:
貨車仔跟埋? 好似好好玩, 佢係咩系列?
布歐 發表於 18-6-2010 02:13 PM

http://www.toysdaily.com/discuz/thread-130263-1-1.html
:73:正
這隻是我在5月中第一隻看到有在賣的Power Core. 即是說外國很早已經展開這系列?

最初以為他的大腿很短, 原來被裝甲遮蓋了...
雖然電影版2的童子軍也有能變驅逐艦的TF, 但人型方面還是這邊比較有意思~
Nice!!
反而以前既「百變雄師」有潛水艇,又有戰艦。
tf…好係真係無咩「海軍」。
布歐:
貨車仔是童子軍級的HUFFER,另外買的.

老文,himhimhim74:
呢隻真係正野來的.

紅魚兄:
唔該晒.

手榴蛋包飯:
呢隻船真係一隻好船.

tiago:
thx!!

罪兄:
TF五行欠水...軍.
新出?where 有?