Toysdaily 玩具日報

查看: 11670|回復: 10

[玩具報告] ENTERBAY REAL MASTER PIECE 風雲II - 步驚雲(含改圖)

2008年3月, 導演彭氏兄弟宣佈電影-風雲II即將開拍 . 挾風雲龐大FANS量, 加10年經典再造之勢, 觀眾們滿心期待該片又為華語影壇帶來一大衝擊! 其後斷斷續續發佈的TEASER及TRAILER, 其電腦特效之水準, 促使電影叫不少FANS引頸期待!~
翌年7月31日- ENTERBAY正式宣佈旗下REAL MASTER PIECE系列推出電影風雲II之ACTION FIGURE, 並於香港動漫節作首度公開. 當時絕心與絕無神更是以差不多9成完成度在DISPLAY台內出現. 其面相之擬真度, 衣服及盔甲之精細得到一置讚賞! 不少FANS還極有信心一次訂購全系列5個角色之FIGURE!
----------
2009年, 風雲II電影終於聖誕檔期隆重上映. 票房雖報捷- 各地票房總和快破兩億, 可是評價卻是一面倒地爛.....
同年12月, ENTERBAY之風雲II FIGURE也預定發行. 官方公佈是全系列5角色將同報出售, 可是基於生產問題, 發售日一再延期. FANS怨聲載道, 延期期間, 不少網民均在各大論壇上開POST討論ENTERBAY對此事之做法如何不當, 最終據聞有不少數先前訂購者爭相退訂...
----------
2010年2月, 電影 風雲II DVD 及 BLURAY推出, 畫面尚叫人滿意, 但其5.1聲軌卻因前後置聲量出現錯誤部份FANS大為不滿.....
同年4月, ENTERBAY 之風雲II FIGURE 其之一 - 步驚雲終於推出. 雖大置還可接受, 但亦有部份要求較高的FANS投訴大貨面相與樣辦不符, 頸過長等等....
以上為是次風雲II PROJECT 的 <<大事年表>>. 同樣的題材, 兩項PRODUCT有著幾乎相同的命運.... 兩項PRODUCT 我亦同時擁有, 就讓我呢個局外人作個客觀評論吧~

由於此POST主要係講FIGURE, 電影部份我就只作淺談. 呢套戲我係入左場睇o既, 睇完出黎, 已經即時o係facebook到留言道: "彭氏兄弟呢次瀨野喇~~~" 的確在於但純電影角度黎睇, 風雲II o係故事同編劇層面上係嚴重失色.  首先導演沒有好好交代事情來龍去脈. 絕無神係邊位? 點將各大高手捉住? 步驚雲同楚楚關係o係第1集之後發展成點? ? 未睇過原著o既更感莫名~ 加上此部故事真係過份簡短, 只係講風雲本聯手剷除絕示父子, 但唔夠打, 於是雲跟隨負傷o既無名鑽研"霸"劍, 風則犧牲自己入魔升呢. 耐何為救第二夢, 走火入魔. 消滅絕無神後風雲大戰....
老實講, 劇本薄弱都可以靠導演技巧補救, 可是彭氏過份著重畫面表現, 導至故事部份接近崩潰, 加上對白沒有寫好, 引致現場睇時出現笑場情況.....
咁套戲係唔係就一文不值呢? 就我呢個設計人睇卻不是. 此片特效其實做得唔錯, 某部份仲幾唯美(不過有點戰浪300影子...) 所以bluray一出我立即買入再細心欣賞一次. even係屋企咁近距離睇都唔覺穿崩, effect都好自然. o係香港特技電影角度睇其實算係一度里程碑.
然而, ENTERBAY 的步驚雲FIGURE到手時, 我有著同一感覺.

首先呢編BLOG咁遲先出唔係因為我懶, 而係真係因為我咁遲先能夠擁有雲師兄.
由於我對呢部電影同Aaron o既偏愛, 我一好期待呢隻fiure o既. 不過老實講, 實物係有一點點樣我感到少許失望. 可能係之前期望太高...
不過當我要為呢個blog準備圖片, 細心把弄時, 其實並非咁差:
一直覺得EB o既body令我不滿, 因為膊及腰關節及可動度不足, 引致擺動態pose時, 未夠自然. 呢次雲亦然... 不過擺較靜態pose時, 細心點調較的話, 還是可以的.

好多人話figure頸有過長的問題, 其實的確係. 但我個人覺得未為嚴重. 只是每次set完pose後最好用力壓返緊個joint, 效果還是可以接受的.
Body方面, 用上BL-3.5的下身關節, 胸腰之間亦已加入關節. 需然可動度還是較小, 但還是可以擺出較自然的站姿:

上文提過, EB BODY沒有入膊關節, 擺以下一類雙手搾劍動作時, 可能要用腰及角度就一就來增加自然感 (P.S. 不要忽視斗篷也是很好的幫手!)

在此很衷心的想給EB開發部一個意見, BODY對"ACTION FIGURE"來講也是一半靈魂. ACTION FIGURE的ACTION不好看, 不自然的話, 任憑你頭雕如何像真都會缺乏神韻. 相信EB的各位都唔想個個玩家都拿著貴司的FIGURE口中卻嚷著要換上HT的BODY罷~
說到頭雕, EB一向是華人頭刻的專家! 憑良心講, 外國人輪廓較深, 較多特點可供掌握, 要似相對較容易拿捏. 但華人卻不同, 有畫畫o既朋友應該會明白, 主要係o係五官上著手. 而EB做李小龍咁耐, 功力如何大加有目共睹. 其中24的鮑志傑, GODFATHER馬龍白蘭度, MR.BEAN等都非常像真, 因此請唔好再不斷比較EB與HT哪家頭雕較像, 兩家技術其實我覺得不相上下.
回到步驚雲的頭雕, 老實說今次係有D失手. 比初版的確係上色差左D, 皮膚表達唔唔夠一向細膩, 而最大問題係眼神過份"沉", 以致雲o既面相整個惡左, 小左Aaron眼神O既一點憂鬱感....

某些角度我覺得還是挺像的... (側面少少, 屢氣稍減)

但呢個角度, 我覺得似劉華多D....

接下來係值得讚但好多人忽略掉份部份--服裝 及配件
細心睇, 服裝部份好有心機, 布料選材上大致係非常正確, 跟原裝電影戲服已經相當接近. 而且已經可以表達出FIGURE o既質感. 重點要讚o既係:
1)褲面上o既壓紋, 好靚好detail, 深度亦洽到好處

2) 戰甲. 雕花細緻清淅. 雖然係軟膠物料, 但上色很好, 表現出那近乎金屬的堅硬感.

3. 鞋履 及 纏手布
鞋的背面沒有甲, 可看見皮革. 綁著夾的線增加了不少真實感. 而且所用布料柔韌度很好. 不礙腳踝郁動 同時又能保持美觀的靴型!

纏手布也很強, 真的一條帶纏上去, 這比用雕的真實得多! 唯一問題係好易掉線頭. 要小心玩啊!

4. 絕世好劍-- 真是好劍!! 估不到EB會用金屬造. 更估不到figure能夠力搾!

劍的比例跟紋理當然係做得好好啦!

5. 麒麟臂.... 應唔應該讚呢? 要讚o既係eb沒有好像HT-PRISON BREAK的Michael Scocfield o既紋身一樣-- 忘記加上. 但也要彈一下, 做得未夠細緻...

要不是相片在燈光下的重陰影拍攝, 隻麒麟差d睇唔到...
總括: 我個人覺得EB呢隻雲其實唔係大家想像中那麼差. 是合格的. 我拍攝呢輯相時都玩得好開心!
以下有兩張模仿劇照的PS改圖, 希望大家喜歡!

最後送上一幅原創的<<問誰領風騷>>. 此相片是完全合成的. 你話如果EB BODY有日真能擺出如此POSE, 多好! 期待其餘角色到手, 到時再出POST分享!
好有心!!! thanks for your sharing!!
張張到影得好正呀!! 特別最底個最正 !!!!!!  :71:
Good Post :71:
(Even the figure is that bad:38:)
問誰領風騷.
正:71:
樓主好有心機  PS得幾好:71:
發覺EB隻步驚雲,最靚果刻原來就係....最吾清楚果一刻,,
i love 問誰領風騷:71:
樓主真係好有心~~~:71:
樓主看來很喜歡風雲所以報告及照片很好.
:71:樓主好有心機  thank you for this nice post!!
其實想問下各位. 你地倒真覺得隻FIGURE出得那麼差? 真的那麼不堪入目嗎? ?
我自己覺得其實還不錯啊~