Toysdaily 玩具日報

查看: 16524|回復: 26

[分享討論] SHF 分享會精選 vol.17~~~覺醒的愛~~~Cure Peach 桃天使

因為愛的力量醒覺~~~化身成愛與正義結合的使者~~~她是 Fresh! Pretty Cure 一劇中的女主角~~~Cure Peach 桃天使~~~桃園愛~~~:)

繼 Yes! Pretty Cure Go! Go! 播放完畢後~~~日本電視台承接收視的氣勢推出的下一輯作品~~~由之前六位光之美少女省減成為四位的新作~~~:) 劇中主旨以"愛~~希望~~祈願~~幸福"作為中心思想~~~以日劇經常使用的四葉草形式作表達媒體~~~ :78:  因為劇情已有朋友在之前談過了~~~ 在這裡回歸正題來談談這 SHF 新作吧~~~:73: Cure Peach 的配件包括有三塊不同面相~~~五隻右和四隻左手掌可以替換~~~另外附上一支 Peach Rod 和一個新設計的透明紅色心型地台~~~內容比之前的 PC 出品明顯豐富和有誠意了許多~~~:51:

這個用手指造出的心型手勢~~~是 Cure Peach 變身時其中的一個動作~~~在對敵出必殺技 Pretty Cure Love Sunshine 時亦會擺出這心型手勢~~~:) 整體 Cure Peach 的造工和上色比之前進步了不少~~~首先說人偶身型比例方面~~~頭部的大小~~~纖細的身軀配上修長的雙腿~~~與劇中應該差不多了~~~:78: 少少遺憾的是兩側頭髮應該可以再精細一點~~~亦多了一道明顯的接駁位(在官圖看是沒有的)~~~:60: 上色方面採用了深淺兩種珠光粉紅色~~~加添了綺麗的感覺~~~沒有氣泡~~甩油和甚少出界情況~~~幾乎隨手一盒已經可以收貨~~~看來廠方在前作劣評過後下了不少苦工~~~值得一讚~~~:71:

這舉手的動作是 Pretty Cure 在跳舞時的招牌姿勢~~~我想大家在 SHF 展覽圖片上也見過吧~~~而劇中 ED 的跳舞片段相信是電腦 CG 結合真人動作製作而成的~~~造得相當好看呢~~~:) 各手掌手指保持了 SHF 應有的水準~~~對角色的表達做了很大的幫助~~~:73: 面相與盒面官圖有些少出入~~~不是說樣貌不同了~~~而是似乎更接近造型的樣子~~~相信廠方在最後出貨前來子一個修改~~~十分緊慎~~~不容有失~~~:36:

Peach Rod 是第八話出現的新武器~~~細緻度一般但可以接受~~~當拿上手時~~~Peach 的俏麗又多了幾分呢~~~:73:心型地台的設計改用了夾腳而非夾腰的方式~~~在 Display 人偶時減省了礙眼感覺和地方的佔用~~~但缺點是不能夾著人偶擺放活躍的動作~~~:38: 不過我還是很喜歡這個新地台的設計~~~好潚灑~~~:43:

第二十三話與好友刹那(迷官綺絲)單獨對戰的經典場面~~~當中的感人程度令我這位大叔都"睇到眼濕濕"~~~印象相當深刻~~~:help: 最終迷宮綺絲死了~~~重生成為 Cure Passion~~~:handshake: 廠方在之前推出 SHF 綺絲是正確的~~~不然我也影不到對戰圖片~~~但當時品質仍然有點不濟~~~未有今次 Peach 改善得那麼像樣~~~:78:

後記: 笨大終於發功啦~~~今次隻 Peach 的確比之前好咗好多~~~加上色彩奪目 GE 盒面設計~~~令人耳目一新~~~各位 PC 迷大可以放心入貨收藏啦~~~:) 但缺點當然係有啦~~~第一係兩邊頭髮有一道明顯駁口位~~~有啲礙眼~~~第二點係同 EAS一樣~~~股關節活動範圍有限~~~我諗應該係條裙頂住啩~~~如果改用薄身軟 PVC 膠~~~好似 Figma 咁應該會好啲~~~反而肩關節就好過以前少少~~~:shy: 第三係一定要用 Stand 夾住先可以企得穩陣~~~上重下輕 GE 問題仍然存在~~~:( 總括黎講~~~笨大今次想一洗前恥~~~力省 SHF 招牌~~~好期待黎緊會出 GE 另外三款 Fresh~~~睇吓會唔會再俾我有啲驚喜先~~~ :78:

呢篇分享帖係爹哋等登幫 Some 女做 GE~~~希望佢遲啲可以自己出帖分享啦~~~~:DD

SHF Cure Pine 的分享連結

http://www.toysdaily.com/discuz/thread-132079-1-1.html
:71::71::71::71::71:
himhimhim74 發表於 29-5-2010 02:54 PM
多謝支持~~~:)
gd report,但我兩隻成個MK都未搵到...><

我都買左哇:DD
將自己既第一次比左佢啦:shy: (不要想別的是第一次SHF那)
股關節真係「超可動」:26:
結果夾腳台只係變左限制活動既東東 - -
話說.......
我的慘劇來了.........
辛苦影Peach既相........
因個人拍攝技術問題..........
全毀了...............:50: :56:
送到垃圾筒去OTL
我唔容許自己失敗........:53:
新照拍好放上來同大家分享下
Peach係我PC最愛角色,唔影唔得

我隻Peach冇用座台都企得OK
比起前系列GoGo容易企好多
可能腳既關節改善左
笨大有心搞好佢我一定出錢出力
Berry如果做得個樣似我買2隻

有睇過某展的圖
Peach同Passion的座台顏色太似
如果Passion整深D會更好

Some大話PeachRod唔錯我有點兒唔同意
因為有睇過動畫同玩具就會見到
佢好多地方都冇做到
DoReMi制既金色底冇上色~變左白色
最重要既四葉草Logo都冇印上去
仲有其他其他果D都冇做得好好
希望下次隻Pine枝野會有所改良
送上玩具CureStick的圖

遲D我都希望睇到你同女女一齊做的報告哦
:43:十卜~~~~~~
女女:35:
回復 6# KMin

cure stick peach rod係算唔錯架啦......
個四葉草圖好難油上去,太細啦......
用放大鏡都油唔到- -,同埋.......
成本會......
回復 6# KMin

cure stick peach rod係算唔錯架啦......
個四葉草圖好難油上去,太細啦......
用放大鏡都油唔到- -,同埋.......
成本會......
十卜~:shy:
gd report,但我兩隻成個MK都未搵到...>
p_lam0730 發表於 29-5-2010 10:48 PM

船仔我今日去仲見有
樓上鋪~笑萬對面果間樓上鋪
你一入去會見到有個櫃放曬一堆SHF
大約係右邊數起既第二定第三個櫃
你會見到Eas係深紅色盒~Peach係粉紅+黃色盒

米青品今日去已經唔見了
買左果D都整個Report黎睇下啦:63:

比埋網址你:
http://www.e-animate.com/en/home.html

搵到比D意見或者開個報告同大家分享分享~其待你的報告
gd report,但我兩隻成個MK都未搵到...>
p_lam0730 發表於 29-5-2010 10:48 PM
點會搵唔到~~~:? 蒸粉賣最平就應該賣晒~~~因為前日去只係淨番兩隻~~~但蕉仁船仔好人伯伯度都見到有貨呀~~~不過貴十零二十蚊咁上下~~~:(
我都買左哇
將自己既第一次比左佢啦 (不要想別的是第一次SHF那)
股關節真係「超可動」
結果 ...
fm905 發表於 29-5-2010 10:57 PM
多謝你支持~~~估唔到會有處男下海GE朋友仔~~~希望你鍾意 Peach &#21874;相啦~~~:) 你&#21874;相有咩問題呀~~~要 delete 晒~~~話晒都係自己心血呀~~~:(
我隻Peach冇用座台都企得OK
比起前系列GoGo容易企好多
可能腳既關節改善左
笨大有心搞好佢我一定出錢出力 ...
KMin 發表於 29-5-2010 11:28 PM
我覺得馮親大把頭髮 GE 公仔都會好難企得穩~~~上面膠料太重~~~好難持久穩定~~~就算企到都係一段短暫時間~~~稍一震動就會"卜"倒~~~:( 對於一隻只有14 cm GE 公仔黎講~~~peach rod 我唔會要求太高啦~~~size &#21873;有少少 detail 已經可以了~~~:DD