Toysdaily 玩具日報

[新聞] 馬頭圍塌樓原因:裝修破壞支柱 石禮謙妄稱「四人犧牲係值得」被責失言

【本報訊】屋宇署上月底公佈土瓜灣馬頭圍道 45J塌樓慘劇肇因時,沒交代意外是否人為造成,發展局局長林鄭月娥昨指,有理由相信是裝修工程破壞大樓支柱,導致塌樓,有死者家屬苦等四個月總算有個交代。此外,立法會議員石禮謙昨指塌樓令政府關注舊樓失修問題,四死者犧牲有價值,被責失言。
馬頭圍道 45J唐樓在今年 1月 29日突然倒塌,塌樓前 15分鐘裝修工人正在大廈地下清拆僭建物。屋宇署上月底公佈調查報告,指地舖編號 C13的結構支柱受外力破壞而破裂,旁邊兩條支柱也相應損毀,以致整幢樓倒塌,但當時署長區載佳不肯交代意外是否人為造成,死者家屬和逃過一劫的住客感到極失望。
區載佳當時稱要進行科學鑑證與物料測試,確認何種外力原因令 C13受損。林鄭月娥昨在立法會表示,屋宇署已完成進一步調查,雖然未能確定支柱折斷的源頭,但總結各項資料,「屋宇署係有理由相信,有關外來力量係來自樓宇倒塌前,喺現場進行嘅工程所產生嘅震動同埋移動,亦都係呢啲震動同埋移動,令 C13呢個支柱受到破壞而折斷。」

交律政司考慮檢控

林鄭月娥續稱,屋宇署已將調查報告呈交律政司,研究是否提出檢控。警方仍然進行刑事調查,完成後會交律政司及死因裁判庭,警方稱至今未有就事件拘捕任何人。
20歲死者童慶濤的母親李珍華表示,遲來的交代總好過沒有,已搬到新居的她,提起愛兒仍悲傷難奈,「人哋搬新屋好開心,我就……如果佢喺度,唔知幾開心。」
地產界立法會議員石禮謙昨在會上,指塌樓事故令政府關注舊樓失修問題,關懷弱勢社群,令他們有機會上公屋,「呢樣嘢,我覺得嗰四個(居民)犧牲咗佢哋條命,都係值得。」
石禮謙發言在場引起譁然,民主黨議員涂謹申對石的言論表示驚訝,認為他的用詞不當,「佢啲措詞係好差,唔係好適當,會令人誤會。」

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20100527&sec_id=4104&subsec=11867&art_id=14072811

古有張廿蚊, 今有石四屍啊...
地產界立法會議員石禮謙昨在會上,指塌樓事故令政府關注舊樓失修問題,關懷弱勢社群,令他們有機會上公屋,「呢樣嘢,我覺得嗰四個(居民)犧牲咗佢哋條命,都係值得。」

點解佢唔身先士卒... 自己去死一次來令有關方面關心呢?...

咁嘅政治智慧... 咁嘅議員... 所謂功能組別係咪應該要拆咗佢呢?...

查實某人會否係曲線支持廢除功能組別呢?...

呵呵呵...

小櫻上
頭像被屏蔽
點解佢唔身先士卒... 自己去死一次來令有關方面關心呢?...

咁嘅政治智慧... 咁嘅議員. ...
小櫻 發表於 27-5-2010 12:26 PM

我擺明就係直線支持啦
E條友係唔係低能架:47:,個個月用十皮請佢:53:唉:70:

咁嘅政治智慧... 咁嘅議員. ...
小櫻 發表於 27-5-2010 12:26 PM

岩啦,佢係地產界既,叫佢係天匯跳落黎,等政府關心下高樓價問題啦:66: