Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] 如果有普選...

邊個可以趕翻D大陸綜緩上翻大陸我就選邊個
yugi 發表於 25-5-2010 03:25 PM

係啦, 交稅唔係問題
交稅養懶蟲我就真係唔gir
馬交咪仲平,一人幾千個個傻仔當何厚鏵神咁拜.
早幾日見呂樂瓜左,我第一個諗起何厚鏵,覺得依家既澳門同呂 ...
路人丙 發表於 25-5-2010 05:49 PM

丙叔我支持你~
所以咁多時間嘈我寧願靠自己搵多D銀好過
邊個可以趕翻D大陸綜緩上翻大陸我就選邊個
yugi 發表於 25-5-2010 03:25 PM

咁你緊記唔好選民主黨班廢柴垃圾喎~~~

民主黨 何俊仁、張文光 、涂謹申 , 當年極力支持大陸人來港,
取得居港權, 從此大批大陸人相繼湧入香港, 拎綜緩, 香港人要養起大陸湧來港的懶人
社民連長毛: 恢復居港一年可申請綜援的資格規限,讓貧窮的新移民家庭得到保障

政府一開始已提議收窄綜緩,要住滿7年先申請到,
只係班民主狗搞搞震先令新移民咁快申請到綜緩~~~~!!!!

件事響2006年發生既,要x就去x果班支持普選既民主狗,
唔好咩都瀨政府!!!!
丙叔我支持你~
所以咁多時間嘈我寧願靠自己搵多D銀好過
K動戰士渣古 發表於 26-5-2010 07:28 AM

跟本成班傻仔都冇晒主見,一味發窮惡,
要向政府乞又唔肯扮乞兒,個社會欠左市民呀?
成日話納稅人納稅人,我超,一個市民納一世稅,
都唔夠起一個公廁呀~~!!!

以為掛住香港人個牌頭就惡足一世,世界通行呀?
依家大把國家唔歡迎香港人呀!
個個得把死人聲又唔做,講鬼呀~~~!!
咁你緊記唔好選民主黨班廢柴垃圾喎~~~

民主黨 何俊仁、張文光 、涂謹申 , 當年極力支持大陸人來港,
...
路人丙 發表於 25-5-2010 09:17 PM

It is truth...
"民主 "is a good thing, but 民主黨班人...:67: not good!
It is truth...
"民主 "is a good thing, but 民主黨班人... not good!
Macross長谷有洋 發表於 26-5-2010 01:36 PM

泛民班友仔真係笑死人, 初初好似好齊心咁話一齊辭職, 點知埋門民主黨縮沙, 但補選果陣又要petpet痕走去幫人拉票, 到頭黎反俾公社兩黨話無謂, 真係好做唔做:34:

公社兩黨仲攪笑, 明明投票率已經反映左市民唔支持總辭行動, 果5條友仔死都唔認錯, 簡直係無賴兼輸打贏要o既典範:71:
頭像被屏蔽
向天開槍果個好似唔係警師喎.

香港賣地既收入, 應該唔會少得過商家所比既稅好多.  仲有哩個地稅, 差 ...
bad-aries 發表於 27-5-2010 03:31 PM

人地話司警唔係話警司喎:(兩樣野黎
頭像被屏蔽
這幾年最常聽到的,便是:香港就死得的言論;那我真的想問:咁你仲唔走?其實,香港因咩事會死先?經濟增長唔夠勁?增長左三十幾年,仲期望每年有幾大增長呢?每年有幾個巴仙增長,個實際金額數字,已經恨死澳門有突!資本家會走?會嗎?胡應傷當日夠話如果長毛當選即走啦!今天不是仍在灣仔活蹦亂跳嗎?縱觀全球,有多少個國家有這麼高的保障財富能力,而同時稅率低,人民仇富心態偏低呢?除了香港,這班資本家還去得那兒?別忘了他們在香港的”特權”,去了他方便會失去,除非他們以後不做生意吧。
而這些資本家和政治家,都是十分喜歡那些中產階級的,因這些中產階級均略”有”資產,他們怕社會亂,怕社會一亂會令他們有損失,所以均習慣了逆來順受,一間八百尺的樓房,實得五百尺唔夠,他們會說 :係咁架啦,還以為自己看透世情!他們甚至會幫口罵那些草根階層不識大勢,爭取什麼最低工資,但卻不會鬧地產商收租太貴,為甚麼?因他們也有物業,租貴亦等於物業昇值。資本家和政治家還可省回啖氣暖肚!
其實個人不太反對工能組別的,我也認為應該平衡一下個議會,但可不可以找些較像樣,說話似番個人的呢?
最後想和丙叔說,你那種交得稅少便應少聲氣的言論,真的非常危險,如你所言,香港豈不是只有一百幾拾人有資格出聲?那交稅較你多的人,是不是又可叫你收聲呢?
頭像被屏蔽
這幾年最常聽到的,便是:香港就死得的言論;那我真的想問:咁你仲唔走?其實,香港因咩事會死先?經濟增長 ...
hk小文 發表於 27-5-2010 10:39 PM

認同,其實按現在情況,除時間流逝,老年人死亡及更多的年青人享有投票權時,香港政治環境就會改變,尤其現在多了年輕人參與(不論何種心態)每星期的城市論壇,各種集會,遊行...其實民建聯都知道舊一套蛇喜宴,荔枝團或不再奏效,所以才千方百計在電台攪一些節目推銷年青黨員試圖拉隆年青選民...
向天開槍果個好似唔係警師喎.

香港賣地既收入, 應該唔會少得過商家所比既稅好多.  仲有哩個地稅, 差 ...
bad-aries 發表於 27-5-2010 03:31 PM

香港賣地既收入, 咪又係黎自大商家, 無晒d商家, d地搵鬼買呀~唔通你買得起呀~
頭像被屏蔽
香港賣地既收入, 咪又係黎自大商家, 無晒d商家, d地搵鬼買呀~唔通你買得起呀~
滕井八雲 發表於 8-6-2010 03:18 PM

香港商家既收入, 咪又係黎自市民,  無晒d市民, d地搵鬼買呀~唔通你買黎起山墳呀~