Toysdaily 玩具日報

查看: 16010|回復: 19

[分享討論] 小品分享精選 vol.5~~~THE 超合金 (Part 2)

在之前 Vol. 4  Part 1 介紹過四款之後~~~發現原來 TD 都有朋友對這套"舊酒新瓶"超合金有份舊日情懷~~~:79: 今次我再來介紹 Part 2 的另外四款吧~~~希望亦令各位喜愛的朋友勾起一份回憶~~~:78:

GT-04 百變龍

不知道有幾多朋友曾經觀看過佳藝電視播放的百變龍~~~如果你說有看過~~~相信年紀都不小了~~~:shy: 百變龍是真人扮演的機械人~~~當年這隻超合金算是頗多玩點的一款~~~包括有兩對飛拳~~~四粒飛彈和主角的專用車 Mach Trigger 兩架~~~企得穩穩陣陣亦是百變龍超合金的優點~~~:)

百變龍胸口可裝上飛彈發射~~~飛拳亦可發射~~~只是左腳掌怎會有個洞把車子塞進去這麼奇怪的呢~~~:( 原作是主角先駕著專用車駛進腳掌內停泊~~~再乘機械人內部電梯升至頭部駕駛室駕駛百變龍~~~腳背應該是一道倉門而並非一個洞~~~ 超合金為了要令成本減低和令玩具比較"襟"玩~~~所以省略了原來設定~~~:(至於同期出產的組合塑膠模型則保留這倉門設定作為賣點~~~:78:

GT-05 鋼鐵老師

鋼鐵老師是小露寶一劇內機械人學校的老師兼製造技術維修員~~~來自外太空其他地方~~~超合金配件真的比較少~~~只有一條透明 Banner 和六張給分卡~~~相信當年推出是因為想眾機械人合金中有一位老師在內~~~給分數予各機械同學會比較好玩吧~~~:DD

超合金的玩法是要先將記分卡放入老師口中~~~接著推動背部滾輪~~~那記分卡便會跌下去腹部出分卡口~~~小露寶系列幾乎沒有甚麼可以發射~~~:78: 如果 THE 合金系列會繼續推出的話~~~我真希望可以儲齊整套小露寶系列呢~~~但現在願望消失了~~~:die:

GT-06 勇者雷登

說到可玩性~~~都是一眾戰鬥機械人的強項~~~雷登超合金有兩對飛拳~~~弓和盾~~~還可以變成飛行雄鷹型態~~~:)

在變型和可玩度來看~~~這款雷登都已作出平衡~~~不過我比較喜歡飛行雄鷹的型態~~~比機械人型態像樣許多~~~:love:

GT-06B 黑色版勇者雷登

黑版雷登的配件和普通版是一樣的~~~只是由彩色變成黑色~~~包括有兩對飛拳~~~弓和盾~~~亦一樣可以變成飛行雄鷹型態~~~:)

黑版雷登比普通版出得比較有收藏味道~~~亦好像型仔了許多~~~它和 GT-00 鐵甲萬能俠(第一期型)一樣都是超合金三十週年會場紀念版~~~:78:

後記: 今次介紹呢四款唔知又能唔能夠引起各位"老餅"舊日情懷呢~~~:) 除咗雷登無係香港播放過之外~~~其餘 GE 咁多款都係麗的電視~~~無線電視或佳藝電視播過~~~:D 下次 Part 3 將會介紹埋最後果四款 THE 超合金~~~希望大家繼續支持啦~~~:love:

yeah!!!支持,支持.幸苦晒大大.我亦都好鍾意黑雷登同百變龍.
yeah!!!支持,支持.幸苦晒大大.我亦都好鍾意黑雷登同百變龍.
gokinman 發表於 13-5-2010 07:27 PM
識得百變龍~~~我好似搵番以前啲老朋友咁~~~多謝你~~~:$
:71:support
:71:good
識得百變龍~~~我好似搵番以前啲老朋友咁~~~多謝你~~~
Somebody_Ex 發表於 13-5-2010 07:31 PM

百變龍我都係睇漫晝,當年都係睇海豹同漫周多。尤其無敵巴拉達,金剛小宝貝。。。真係黄金80年代。
黑版雷登比普通版出得比較有收藏味道~~~亦好像型仔了許多~~~它和 GT-00 鐵甲萬能俠(第一期型)一樣都是超合金三十週年會場紀念版~~~Somebody_Ex 發表於 13-5-2010 06:49 PM

當年CHOGOKIN<超合金>EXPO.2004, 會場限定合金有兩款(唔計超合金筆), 分別是GX-13R和GT-06B, 而GT-00是會場先行發售.

GX-13R和GT-06B當年BANDAI ASIA都有行貨, 而在日本則在會場完結後於LaLaBit MARKET接受訂購, 沒有限定訂購數量, 不像現在魂WEB賣會場咁需要抽中先買到, 所以GT-06B市面數量不少.
大大唔講番都唔記得啦...老了...:71:
百&#21464;&#40857;、、、&#27809;有卅&#24352;都未必&#35782;!
支持大大
百&#21464;&#40857;、、、&#27809;有卅&#24352;都未必&#35782;!
支持大大
當年CHOGOKINEXPO.2004, 會場限定合金有兩款(唔計超合金筆), 分別是GX-13R和GT-06B, 而GT-00是會場先 ...
redfish 發表於 13-5-2010 09:35 PM
多謝你GE資料~~~終於記番GX13R都係會場貨~~~呢隻太貴我無買到:)
頭像被屏蔽
大大多謝晒,絕對唔單只&#21946;一個很有Heart的玩具報告,更帶比我細&#22000;時的童年回憶!百變龍是我細&#22000;時最鍾意的機械人,其實印像都很糢糊,唔&#21946;唔認老餅,不過記憶中&#21946;佳視播映,同期都好似重有一個似百變龍的紅色機械人,每次出動都&#21946;&#21946;個基地飛出&#22175;,無記錯好似叫做鐵金剛。都&#21946;我最喜歡&#22021;!我記得那時買得起百變龍和鐵金剛的玩具都&#21946;一&#21874;類似大膠公仔,當然無大膠咁大,似宜家&#21874;12吋大,只可以左右手以上下360度郁動。果陣時已經好滿足和開心,&#30611;覺都要攬住佢&#21707;,十足十似宜家&#21874;小妹妹玩芭別公仔一樣。不過自己有時諗過&#21655;我&#21707;呢一代,宜家&#21874;小朋友又唔知呢&#21874;機械人&#21946;什麼東東了!Anyway非常期待大大的Part 3&#22021;報告!真&#21946;無言感激! :71::71:
支持大大
nela 發表於 13-5-2010 11:06 PM
大大唔講番都唔記得啦...老了...
hehemimi 發表於 13-5-2010 09:40 PM
原來百變龍都有咁多朋友有印象~~~:$
大大多謝晒,絕對唔單只&#21946;一個很有Heart的玩具報告,更帶比我細&#22000;時的童年回憶!百變龍是我細&#22000;時最鍾意的機械人,其實印像都很糢糊,唔&#21946;唔認老餅,不過記憶中&#21946;佳視播映,同期都好似重有一個似百變龍的紅色機械人,每次出動都&#21946;&#21946;個基地飛出&#22175;,無記錯好似叫做鐵金剛。都&#21946;我最喜歡&#22021;!我記得那時買得起百變龍和鐵金剛的玩具都&#21946;一&#21874;類似大膠公仔,當然無大膠咁大,似宜家&#21874;12吋大,只可以左右手以上下360度郁動。果陣時已經好滿足和開心,&#30611;覺都要攬住佢&#21707;,十足十似宜家&#21874;小妹妹玩芭別公仔一樣。不過自己有時諗過&#21655;我&#21707;呢一代,宜家&#21874;小朋友又唔知呢&#21874;機械人&#21946;什麼東東了!Anyway非常期待大大的Part 3&#22021;報告!真&#21946;無言感激!  春田花花 發表於 13-5-2010 11:17 PM

鐵金剛並非和百變龍同期, 而是同一劇集系列, 鐵金剛 &#12524;&#12483;&#12489;&#12496;&#12525;&#12531;是&#12496;&#12525;&#12531;系列第1輯, 百變龍&#12510;&#12483;&#12495;&#12496;&#12525;&#12531;是&#12496;&#12525;&#12531;系列第2輯.

第3輯是在香港比較少人認識&#12460;&#12531;&#12496;&#12525;&#12531;, 合金玩具由BULLMARK 出
http://www.geocities.co.jp/playt ... ta/ganba/ganba.html
大大多謝晒,絕對唔單只&#21946;一個很有Heart的玩具報告,更帶比我細&#22000;時的童年回憶!百變龍是我細& ...
春田花花 發表於 13-5-2010 11:17 PM
你回&#21655;好多記憶俾我知喎~~~能夠引起共鳴已經令我好欣慰啦~~~:)