Toysdaily 玩具日報

查看: 20221|回復: 33

[分享討論] 小品分享精選 vol.4~~~THE 超合金 (Part 1)

曾經一時~~~令小弟非常興奮的一個舊品新瓶系列~~[THE 超合金]~~~:handshake: 當時我覺得笨大好可愛~~~竟然將以往童年"幾無可能"擁有的高級玩具[超合金]~~~迷你化重新推出巿面~~~定價亦非常大眾化~~~所以當時我見一隻就買一隻~~~:shy: 如果今日笨大可以出到一百隻的話~~~相信我都會繼續支持~~~這種感覺就好像坐了時光機般重返兒童時代~~~ 今天就來個回顧吧~~~:$

GT-00 鐵甲萬能俠 (第一期版)

因為我沒有舊品收藏~~~附上之配件應該與舊品相約~~~包括有~~~兩對鐵甲飛拳~~~四粒飛彈~~~:78:

胸口高熱火焰板是可以打開的~~~給玩者插入飛彈發射~~~而飛拳亦可以發射~~~:)

GT-01 鐵甲萬能俠 (後期版)

後期版配件包括有~~~兩對鐵甲飛拳~~~四粒飛彈~~~飛行輔助翼~~~:78:

後期版的高熱火焰板改成開孔給玩者插入飛彈發射~~~而飛拳繼續保留可以發射~~~:)

GT-02 小露寶

小露寶的配件比較豐富~~~包括有~~~車輪走行模式換件~~~螺旋槳~~~天線和四隻蟑螂~~~這些配件我可以肯定是與舊版一樣~~~因為當年終於儲夠錢~~~到書局去買了它回家~~~:$ 但要收埋很久才敢拿出來玩~~~怕給老爸老媽駡至體無完膚~~~:unhappy:

胸口是可以打開看到"內部機械"的~~~:DD

背部加上螺旋槳可變換飛行模式~~~:)

雙腿拆下後套上車輪可變換車輪走行模式~~~以當年合金玩具中~~~小露寶真是一件很好玩的珍品~~~:handshake:

GT-03 三一萬能俠一號

三一萬能俠一號配件真是比較少~~~只有一把可發射的萬能飛斧和一對可以拆下的拳頭(但是不能發射):DD

萬能飛斧是可以從手中射出~~~頭部有個奇怪玩法~~~是要先按下收入體內變成"烏龜"~~~接著按背部的掣便可以彈回原狀~~~:) 這是模擬當年動畫中合體變型時的情況~~~但其實動畫中一號頭部並不是這樣似烏龜般彈出來的~~~:(

後記: 我覺得笨大呢個系列出得好有良心~~~既可以搵番往日情懷~~~定價又唔係好貴~~~變細咗令收藏容易好多~~~令我呢啲老人家可以唔使用天價買返啲二手品:$係度唔想個帖太長關係~~~今次分享到呢度要暫時停一停啦~~~遲啲影埋相之後再出帖同各位分享其他迷你合金啦~~~:shy:

大大的分享範疇還真無遠拂屆~
兒時一隻超合金都沒有, 所以當時這個系列的推出也令我很高興~

相信BANDAI當年打算出埋第2期鐵甲萬能俠, GT-00的發泡膠在背面已預留左飛翼位
http://www.toyboxdx.com/datafiles/data/popy_data/ga/ga01.htm

大大隻GT-00是會場版, 除左盒面多張貼紙, marking是4點外(一般發售是3點的), 子彈也是不同的.
不過有部份一般發售品是用左4點版, 子彈也和會場版一樣, 只是紙盒面沒有30週年貼
:$ ...好!Some大原來有咁多合金!
頭像被屏蔽
Good colletion. Support! Let us see the Part 2 introductin in shortly. :71:
我只係識小露寶:79:
http://www.youtube.com/watch?v=4kUWryRUaPs
大踏步神情確威武
小子大名露寶
人人皆知道

(小露寶黎啦 小露寶好野)

又賣力 又肯做
身手好似超高
朋友休睇少我係機器製造

樣樣都會做 唔係似膽粗
全世界認真少有
周身鐵鑄做

行俠仗義立志高
不畏強暴
更有飛天本領值得驕傲
大大的分享範疇還真無遠拂屆~
兒時一隻超合金都沒有, 所以當時這個系列的推出也令我很高興~
手榴蛋包飯 發表於 11-5-2010 01:17 PM
係歲月神偷果種情懷觸發我想出呢個帖~~~ 一路影相一路玩~~~好有舊日味道~~~:$
...好!Some大原來有咁多合金!
323 發表於 11-5-2010 01:41 PM
如果唔係想守住 SHF~~~我啲合金收藏應該都唔少~~~彌補返當年幾乎一隻都無GE命運~~~:78:
Good colletion. Support! Let us see the Part 2 introductin in shortly.
春田花花 發表於 11-5-2010 01:46 PM
呢啲脫節嘢我以為會無咩人回帖~~~:79:點知有朋友你想睇~~~好的~~~我好快會出到 part 2~~~:$
頭像被屏蔽
:34:SHF and Chogokin are different ranges, should keep both
我只係識小露寶

大踏步神情確威武
小子大名露寶
人人皆知道

(小露寶黎啦 小露寶好野)

又賣力 ...
KMin 發表於 11-5-2010 02:00 PM
你得十四歲~~~對我黎講實在太年靜啦~~~:DD~~~唔識係好正常~~~:)
:71::71::71: very good
相信BANDAI當年打算出埋第2期鐵甲萬能俠, GT-00的發泡膠在背面已預留左飛翼位

大大隻GT-00是會場版, ...
redfish 發表於 11-5-2010 01:20 PM
係咩版其實對我無咩所謂~~~我要GE係果份情懷~~~不過因巿場反應欠佳~~~笨大停咗唔出~~~我覺得有啲可惜~~~:die:家吓"如果"笨大用魂網限定推出其他款 GE 話~~~二百幾一隻我都會訂~~~:78:
Good post ...I am also have 3 ..... and I don't know the more expensive one is the last one ..V形電磁俠
awaiting yr part 2 / 3
Good post ...I am also have 3 ..... and I don't know the more expensive one is the last one ..V形電磁 ...
nela 發表於 11-5-2010 03:47 PM
最後一隻出 GE 係V 型電磁俠~~~當時單賣價亦係同系列最貴~~~而且貨量好少~~~遲啲我會係 Part 3 度同大家分享~~~:)