Toysdaily 玩具日報

查看: 6454|回復: 12

[其他] lego完全變形Gunbuster[下半身] ***更新:#13 buster machine 2號最終設定+尋lego

lego完全變形Gunbuster:上半身

隨著上半身既設計試作版已接近完成,跟住落黎既就係下半身既設計
基本上Gunbuster呢個機械人最煩人既變身機關都集中o係上半身,單單係諗點樣盡量跟原著既設計,例如將個cockpit放到背上、頭部既收藏等等,已經度左成個禮拜,尤其我崇尚halfeye果種將變形機關全集中o係內構,盡量保持外觀最靚既作風…不過最後都算係搞掂左上半身
再講番下半身,合體機械人最要煩既就係合體位冇可動,呢個亦係今次作品苦惱緊既野;第二樣就係變形系統,以往既通常都係靠將雙腳屈到屁股位就當已變形既設計冇難度,隨便一個二重關節,頂多三重就已經解決晒
但gunbuster作為唔多人睇過,而且產品唔多,但都可以保持到一定人氣既機械人又點只咁小野
佢,下身真正有難度既地方就係佢對小腿既裝甲既變形!
動畫中佢係直接將個裝甲由大腿推落到小腿度,而玩具方面,超合金魂隻GX-34就以將大腿收藏o係小腿入面,再加個腳板掌變形實現,halfeye就同樣以收藏既方式,配合飛機頭、腳掌互換既方法變形(呢個技巧既表表者係halfeye神魂合體)
但兩者既方法都同原作唔同,所以今次我就自己大膽試下實現動畫中既雙腿變形方式
(最後補充一點,我之前講過我係中意玩骨架式變形既,所以內構部份有d會顯左出黎,會有洞,希望唔好覺得奇怪)

呢個係變形前既半邊飛機頭,缺陷係因受腿甲阻礙,飛機頭會合唔埋。暫時既解決方法就係將個腳板加厚多一層薄片

變成腳後。未完成,有d件唔夠,所以有d位空左

機關秘密。其實呢招阿T o係勇者王度都有用過類似既

最後o係膝頭屈曲位都有加入雙重關節

#2下盤完成
#3下半身完成
#13 buster machine 2號最終設定+尋lego
下盤完成
為考慮變形機關,曾苦惱下盤應該用 "4x2" 定 "5x2" 好,最簡單既就係用 "5x2",但若果咁做,合體位又會難整左
另一樣要諗就係點整對翼同對炮(?)

下盤

雙翼

炮(?)

下盤完成
下半身完成
造型、配色、變形測試完成
現只欠兩位腿裝甲既件

變形前

底部

變形後
front

back
期待成品!:71:
wa, 我睇到個外形la, 真係好似,
咁複雜變形大大都砌到, 勁~~
wa, 我睇到個外形la, 真係好似,
咁複雜變形大大都砌到, 勁~~
cliffordchan107 發表於 10-5-2010 11:00 AM

其實佢個下身設計還好,除左個腿裝甲外,其他都唔算太複雜,反而係上身個肩膀同手臂既變形,及cockpit(背甲)果d最難搞
wow...it is really awesome...
都ok喎 ~~~ good !!!
:71:似樣喇!
強 :71:
頭像被屏蔽
合體合體快D合體 :D:D
buster machine 2號最終設定
比之前既設計密度高番少少,冇咁似係就咁兩隻腳拍埋就算

咁呢個進度post差唔多都算完啦,如無意外,應該會呢一兩日發表完成品既post,敬請期待

另外,有冇人知邊度有呢隻黑色件賣?

我行過西九、現時點、信和…都冇,而家就差3粒呢隻件
如果有人知邊度有,或你地既朋友有既話,可否幫幫手代為通知一下,thx