Toysdaily 玩具日報

查看: 14903|回復: 26

[分享討論] 小品分享精選 vol.2~~~Ultraman 超合金

Ultraman 超人吉田已經超過四十年歷史啦~~~係日本國人心目中 GE 一個象徵~~~亦係我哋呢啲老鬼兒時心目中 GE 一個 Super Star~~~:) 今個月笨大會推出新超人系列玩具 Ultra-Act~~~沿用神話 SHF 必殺素體重新打造一個新坑俾各 Ultraman Fans 踩落去~~~:$ 今日我想回顧吓之前失敗咗爛尾造唔成系列 GE 可動超合金超人啦~~~:DD

每次睇完超人之後~~~相信各位朋友都會有一個疑問~~~:shy: 就係點解次次都要打到死死吓咁~~~心口著晒紅燈先出必殺技呢~~~對付一啲比較遲鈍 GE 怪獸~~~ 一變完身即出十字死光 Speshium Beam 咪攪掂囉~~~:( 我諗呢個謎係要由觀眾們自己解開~~~你可以話要等怪獸動作遲緩無晒力先出超必~~~成功機會會大好多~~~:! 又可以話超人要儲氣先夠能量去出超必~~~:* 更加可以現實啲話電視台要超人出多啲場~~~俾觀眾熱血咁睇多一陣~~~:DD

不過無論劇情係點都好~~~超人吉田係我心目中地位相當重要~~~佢係陪伴我渡過童年 GE 其中一個早期特攝人物~~~連香港漫畫家都畫過無版權港式超人漫畫添~~~通常我係响飛髮鋪度好似老夫子咁追住黎睇~~~唔知有幾多朋友睇過呢~~~:78: 呢隻超人合金有幾好仰或有幾唔好~~~大家自己睇相判斷吧~~~好期待黎緊隻 Ultra-Act~~~會唔會俾我有個驚喜呢~~~:handshake:

原來some大都有玩咸超:(
我有隻太郎...ok好玩的..但型態就一般
可惜配件太少
d 關節位 真係太過 突出 了 ... :42:
都係舊咸超適合我啲
我等出shf七星
some 大,你有冇太郎ar :shy:,太郎好正ar~:love:
其實這個合金身形尚可, 就是頭部偏偏那麼長...當時價格較相宜的咸超可動物不算多, 這還算不俗的了.

哩隻都好令仔, 只係D關節位肉左D(SHF都係贏哩度..哈), 但以以前D技術已經係好好, 高可動性好玩:71:

至於點解超人每次無能源至出死光, 因與日本人的性格有關, 日本人一向是一板一眼的民族, 所以喜歡一個固定模式, 當這固定模式被習慣後, 日本人就絕少質疑會無改變, 反而每次都期待預計的模式出現, 看後會安心:36:
琛大真係勁,咸超都有攝獵:71:我淨係鍾意七星俠:73:
小弟第一套超人係迪加:shy:
d 關節位 真係太過 突出 了 ...
Vince 發表於 6-5-2010 10:22 AM
好似切到一舊舊咁~~~:(不過如果唔係有呢種改良~~~都唔會發展到今日啲素體設計~~~:)
some 大,你有冇太郎ar ,太郎好正ar~
怪物et 發表於 6-5-2010 12:02 PM
最後一隻出太郎嘛~~~因為知道會爛尾~~~就係無買太郎~~~我已經掙扎咗兩年有多~~~:(
哩隻都好令仔, 只係D關節位肉左D(SHF都係贏哩度..哈), 但以以前D技術已經係好好, 高可動性好玩

至於 ...
roystoy 發表於 6-5-2010 12:51 PM
當年就係咁~~~不過今日啲超人有時都一變身就出超必~~~最佳例子係 Ultraseven X~~~:DD
正...!!:handshake: