Toysdaily 玩具日報

查看: 17482|回復: 36

[其他] lego完全變形Gunbuster ***更新 #36 buster machine 1號最終設定+尋lego

先說明,由說手頭上既件唔多,加上要忙搵工,所以之後進度會好慢,甚至最後會取消都唔定,請見諒
另下圖既顏色因仲o係研究階段,所以隨手拎起邊隻色既件就用…

暫時只完成頭部、上身、肩膀,個樣都仲係唔係太似,但暫時總算唔駛拆件變形…

#6左臂完成
#12上半身98%完成
#30內構相幾幅(骨架式變形)
#31半完成全身照
#36 buster machine 2號最終設定+尋lego
This looks very nice!

Best of luck and keep us all posted. =)
加油呀!!
下半身工程好似更複雜.
加油呀你, 等你出好嘢~~~~~~
我研究緊getter 3或太空坦克, 因為我有lego履帶.........
樓主加油!!!

新增右臂
由於手頭上未有T件,故手肘位用第個關節砌住先
而家度度、buster machine形態有一隻多少少既成人手掌大細左右

加油呀!!
下半身工程好似更複雜.
warxv 發表於 5-5-2010 10:22 AM

唔會,下半身除左個接合位之外,其實整體會比上半身更易,起碼要點樣將大腿收入小腿既idea我都諗左,問題係到時會唔會真係造呢個麻煩既變形關節出黎,定係由得佢唔玩收納,都要到時試砌先知
加油呀你, 等你出好嘢~~~~~~
我研究緊getter 3或太空坦克, 因為我有lego履帶.........
Quentin 發表於 5-5-2010 10:58 AM
getter 3如果唔玩變形(最小變形或完全變形),其實應該唔會太難,可參考阿T果隻
:@
太強勁呀:$
不過太鮮色了
不過太鮮色了
fourson 發表於 5-5-2010 02:51 PM

因為仲係研究中,完成後會去一次過配色,但到時應該要幾百至一千左右
更新:
1. 右臂完成
2. 肩甲根改
3. 手臂縮短

上身基本上算完成,但在開發下身前,由於有既件唔多,所以要先幫上身配好晒件,做左個正識既先,再用現有呢個試作品既lego去研究

另外想問問意見:肩甲果兩對翼用以上果個設定好d,定#1、#6個設定好d?
努力呀!等你完成品!:handshake:
努力呀!等你完成品!
323 發表於 5-5-2010 09:02 PM

本來諗住冇錢買gx-34,所以諗不如自己砌…點知砌左一陣就諗到配件都要配好多錢……=="
:71: