Toysdaily 玩具日報

查看: 3544|回復: 11

[吹水專區] 比預期中好! IRONMAN 2小評 + THOR主角照

前晚睇完, 勁正! 8.5分!比預期中好~:71:

好多人話無第一集咁好睇, 無計喎...
第一集完全用晒公式: 特殊原因成為hero > 學集, 成長, 變強 > 打final boss! 一條線落日氣呵成!
再加上人物性格塑做成功(風趣幽默, 自大, 串嘴), 同女角曖昧難明! 以上可以話係英雄片必殺技!

第二集主線分三條:
第一條係例牌公式: 強人出現(有毒在身)>學集, 成長(解毒), 變強 > 打final boss
第二條政府壓力導致warmachine出現
第三條Whiplash復仇之路
三條線炒埋一碟, 好唔好睇係難控制D喇~:38:

今集將Tony性格發揚光大~! 比上集更串嘴, 更囂張! 一出場舌戰打官司,精彩絕倫!:D
今集加多位靚女令感情線更多左爭風呷醋場面! 正! (拳館對白: "can I keep it?" "no." 正到痺!):p
中毒係上集伏線, 中毒>唔敢用甲又用>明知死,自我放逐, 以Tony性格頗合理但整體我覺得有d夾硬黎咁...無shield佢咪死得? 如果唔係shield幫佢先暫緩毒性比埋hints佢再發奮可能會感覺好D? 其實寫佢自己發現爸爸未完成既研究再比shield點醒會順D大路D...家下點都覺得佢成集比人鍊住條頸咁唔夠痛快!

值得一讚Mickey Ruorke(Wipsplash), 完全做到大智若愚又帶D癲狂既爛仔天才科學家! 係HAMMER度HACK電腦時果兩下眼神正到:shiny:

打鬥場打得好好睇! 其實打鬥場面已經好多(IM出場, Black Widow KO Hogan, MKV戰Whipslash人形, MK2對MK4肉搏, 大亂鬥空戰, Black Widow戰雜兵, 大亂鬥地面戰, 裝甲Whipslash對MK6&WM), 但今集講既野太多, 兩個鐘唔多夠用...
最唔滿意係ironman打雜碎太耐, whipslash兩下埋單...其實少少怪, whiplash話droid好過人用甲, 最後又親自落場打? 話明whiplash完善左double cycle最少勁一倍, 兩下打到MK6+Warmachine無還手之力仲會比果下大爆炸炸死? 個爆炸連Tony間屋都炸唔爆喎...仲有, Whiplash臨死前同Tony講:"you lost" 係點解?

希望trailer有果兩幕CUT左既感情線戲(kiss頭盔, 手砲)希望出碟補返入去做套加長版啦~

P.S.伏線我只列到兩個, 拜托其他高人補完喇~:
1. 好似Captain Amearica個盾既徽章(招牌?標志?) 係暗示緊Tony爸爸有份研發Captian America?  
明年2011七月22新片: THE FIRST AVENGER: CAPTAIN AMERICA(主角: Chris Evans - 神奇四俠果個TORCH)
http://marvel.com/movies/captain_america.the_first_avenger~colon~_captain_america
2. 片尾過晒字幕: shield agent去到麥西哥一個隕石坑, 見到雷神THOR支槌!
明年2011五月6新片: THOR(主角: Chris Hemsworth - Star Trek Captain Kirk老豆)

http://marvel.com/movies/thor.thor

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
我都覺得臨尾有啲趕收工~~~~~~同"喪辮"打長啲啲, 我會仲開心~~~

同多左笑位:

1. 上庭嗰時, 個法官(係咪法官?)最尾講fxxk you, 重要講夠兩次~~~~~~
2.  war machine發射飛彈.......我o了~~~~!!
3.  呀保鑣以一敵一~~~~~
4.  疴尿~~~~~
Hope director cut vers. can see more for the final battle! :71:
我覺得單一套戲黎講係唔錯,上集真係做得出色,比較下今集當然差D,我個人較喜歡Mk V果場戲,可惜Mk V又係出得少:71:
好悶... 打得太少唔緊要 , 但唔合理同唔好睇
文戲太多 , 多到有好多位係拖長左來做

Gag 位好多都不必要 ,
即係咁... 我哦左一聲就算 , 笑 ? 笑唔出 :38:
因為太突兀啦...
回復 5# 玩具

笑話呢家野見仁見志啦~
我睇果場得我同老婆係度笑, 隔離仲有個o靚妹對住男朋友勁嗌唔明, 要男友解釋...
去到片尾等到THOR個槌, 好似全場得個o靚仔同我知係乜...望返其他人個個R晒頭我都唔知笑唔笑好, 我講比老婆知係美漫雷神2011上畫, 後面應該有人聽到"哦"左一聲!
我估全場得我同幾個o靚仔睇得算係興奮既....
回復 2# Quentin

war machine果支"前妻"導彈講到幾勁幾勁, 咁既效果真係.....

我睇果場屙尿果下無人笑我都O晒嘴...
聽埋之後果句: 經過濾後飲得! 我笑到丫~~
樓主分析得好好,可惜導演編劇計錯數!
睇完有兩點唔明:
打 final boss 個場, 唔明點解 whiplash 無啦啦打開左個面罩, 如果唔係可能爆佢唔死。
重有 black widow 既然可解除 whiplash 對 war machine 的操控, 點解唔解除埋 d drones?  

回復 9# wingky

打開面罩, 我只可以話佢知到贏緊,係扮型!
家下諗諗下佢無理由因除面罩會死, 唔係咁爆炸應該爆頭啦...會唔會係內傷???

black widow解war machine都解咁耐, D drones逐隻解都天光啦!

點解無呢幕?
回復  Quentin

war machine果支"前妻"導彈講到幾勁幾勁, 咁既效果真係.....

我睇果場屙尿果下無人笑 ...
ajc188 發表於 7-5-2010 11:03 AM

不過個爛盾竟然係係嗰個時間出現, 真係太不經意呢~~~~~~~
Totally agree with 樓主's view! :71: