Toysdaily 玩具日報

查看: 8634|回復: 20

[劇場創作] 戰鬥前基地內雜事 (很多圖!)

背景聲:「緊急!緊急!敵人就在北面500公里,請各單位各就位!重覆..............

...........

..........(基地內各有各忙,人來人往,好不熱鬧!).........

吼~~~~吼~~~~~~~~~~~~

人聲:「停車!!!」

..........喞~~~~~~~~~~~~(brake).................

士兵:機師先生,呢度係機倉,你唔可以揸車入黎架喎!

擬似機師:哦!其實我係黎送外賣既,套衫我響二手店買架!我係一個軍事迷!

士兵:唔係嗎?件衫唔講啦!你竟然揸架波子黎送外賣?你送咩呀?

外賣仔:你見唔到我隻手拎住d乜野架咩?我黎送雪條架!

士兵:「痴線架?送雪條揸波子?如果放雲吞麵咪揸林寶!」

.......

......

主角出場!

工作人員甲:「福卡少尉,雪條送左黎啦!你食唔食 0即 0即 冰呀?」

福卡:「好!留番一條榴槤味俾我,等我番黎食!」

工作人員乙:「福卡少尉,橫掂陣間你會經過日本領空,可唔可以順便同我買隻1/60 yamato VF-0A再版當手信呀?」

福卡:「頂!人地日本都未出,你上20WHO bid住先啦!」

工作人員丙:「前D,前D,叫你前D呀!你聽唔聽到呀?都話前D咯!真係好鬼勞氣既!」

福卡:「仲點前呀?我條天線就黎篤到你啦!係咪想死呀你?」

「301準備升上夾板!」

------------------------------------------------------------------

福卡:「控制塔,301,進入跑道,預備起飛!」

工作人員丁:「咁大架飛機升上黎係人都知啦!而且你又打尖!行快d啦!後面仲有幾廿架等緊呀!唔好再扮有型啦唔該!」

工作人員甲:「又係我呀!冇哂榴槤味呀!香蕉味啱唔啱呀?」

福卡:「算啦!陣間我去沙巴買一箱番黎啦!」

工作人員H:「Gentlemen, stay here! Ready to GOOOOOOO!」

福卡:「301,出發~~~~~~咦?引擎唔郁既?」

工作人員戊:「白痴,引擎intake個蓋都未打開,識鬼郁咩?少尉喎~~~~~~~冇眼睇你呀!」

~~~~完~~~~~~~

後記:
VF0S再版,昨夜一入!真開心!

不過始終係舊物,設計及質素不可同日而喻!但係因為有愛,已排除萬難,真心愛上!所以唔係問題。問題係個SIZE真係好巨!相比現時既1/60,簡直係蚊脾同牛脾!
MAX 揸波子?:@
上夾板個 FEEL 好正! :71:
頭像被屏蔽
:34::71:

快d劃線啦!
GOOD!!!:DD
Nearly laugh to death for Focker's stupid words.
痴埋貼紙正好多架﹗
Thx bigbig, your pics are sharp and the story is great as well !! :x
大大的背景好觀﹗:handshake: 拍攝手法也很好﹗:71:
影咗好多靚相~~~有諗過點樣鋪排分享~~~值得支持~~:)
但係我覺得對白有啲粗俗~~~反而令一個咁好GE帖扣咗分~~~:(
頂你呀(唔係粗口個隻,係讚你),常兄

好耐無吹水,呢個四月入左三棵菜,你就爽啦

嫂夫人無扭你耳仔咩
呢隻真係要滲咗線才像樣....快do啦,常兄:58:
對白有趣...場景好好...

請問那些工作員在什麼地方可找到...
good pics thx
:DD:71:  particularly like your 3 photos of "升上夾板", very 動感!!!!  
P.S. This big one cannot be easily smuggled bor.:58: