Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 葉問2 勁!! 必睇!!

...仲要同上一集一樣........應記一功/.......................川井憲次的配樂
最尾出個細佬扮李小龍...有點畫蛇添足
verywai 發表於 4-5-2010 02:21 PM

想講有第三集
唔識打或對武術無興趣,會覺得剪接好正,打得好勁;但其實咁會睇唔到詠奉、洪拳的特色。
但一部戲係要俾 ...
mushroom 發表於 10-5-2010 03:55 PM

唔係化........?
我識打亦對武術有興趣.
想反問你3個問題.
01.咁點先有詠春/洪拳既特色呢?
係「洪拳」,唔係表演用既「長拳」喎.
02.李小龍既截拳道又有咩特色?
上述你知咩叫截拳道就知咩叫詠春.
03.初段響台上面打果幕,頭兩個師博係用咩武術?
唔係化........?
我識打亦對武術有興趣.
想反問你3個問題.
01.咁點先有詠春/洪拳既特色呢?
係「洪拳」 ...
路人丙 發表於 17-5-2010 02:43 PM

原來是高手....

首先睇電影同真打不同,當然會希望有些視覺效果。

01. 若說詠春,當然不會要佢下下標指,否則敵方很快死了沒東西睇;但唔講多,佢第
      一集那種拳腳齊出(木人樁法),今集因為常用近鏡看不到(或少了)了,比較上集第
      一場對打可以睇得到。
      至於炮彈日字衝拳今集繼續有。

洪拳我沒有玩過,有錯請指教;但我會期望虎鶴雙形,羅漢頂鐘那些招式可以
        多些,不是最後打鬼佬,俾葉問用來紀念洪師父才用多一次。
         以前睇亞視廣東十虎都有不少洪拳招式的。當然我知虎瓜是洪拳,可能是視覺效
        果沒上集的北派拳法咁大掛。

我明白埋身近打都係你一拳我一腳,所以以上我只係以視覺效果,或想睇下不同
        招式的心情來說。

02.   李小龍既截拳道嚴格來說沒有特色,因為李小龍的想法是要發揮各人所長,同埋實
        用,例如近距離出拳,遠距離出腳。所以李小龍不想武學被招式所限。
          我睇書知佢地訓練方法,大約以詠奉做底,再加腳法同菲律賓魔杖,當然還有其
         他練法。
         若拿來拍戲,視覺效果會是詠奉手加空手(或抬拳)腳。(其實理論上應該是小龍哥
         以前的戲....
         都係那句,我無學過截拳道,有錯請指正;不過識截拳道不等於識詠春(唔計那些以
        無法為有法的精神學說),因為有詠春門人說小龍哥沒有學齊全套詠春,但我不是當
        事人,不知誰是誰非,不多說了。

03.  其實我都想知,有人話係螳螂拳.
原來龍卷風拳王果樣好似謝天華ga:66:
最愛洪金寶...:35:
最愛洪金寶...
roystoy 發表於 31-5-2010 12:51 PM

可惜死得早(劇中)
頭像被屏蔽
好多人未睇.
bad-aries 發表於 1-6-2010 09:23 AM

未睇都會知....
原來是高手....

首先睇電影同真打不同,當然會希望有些視覺效果。

01. 若說詠春,當然不會要佢下 ...
mushroom 發表於 17-5-2010 05:08 PM

03.第一種有人話係螳螂拳,但我又唔多覺....第2場是八掛掌,又係唔多知....
等睇前傳啦
衍生呀
前傳希望有第一,二集咁好睇,不過就咁睇小小片段,好似講練功多一些喎...
03.第一種有人話係螳螂拳,但我又唔多覺....第2場是八掛掌,又係唔多知....
mushroom 發表於 5-6-2010 09:04 AM

第一個係大聖劈掛
第一個係大聖劈掛
歐比旺.肯諾比 發表於 6-6-2010 03:18 AM

唔該晒!
回復 40# mushroom
第一種係蔡李佛,只係佢表達得差,
佢既步法絕冇可能係螳螂拳.
第二種係正式既太極,唔係健身用果隻.

中國功夫係好難分別,一來門派多,二來支線散,
剩係洪拳都分左幾十家,
但萬變不離其宗,上半身既拳路點變,馬步都唔會變,
要分中國功夫,第一樣係睇步法.