Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 葉問2 勁!! 必睇!!

老實講,《葉問2》真係好冇誠意,將第一集成功原素番做一次,

上半部還可以,下半部低手得出奇,一個擂台賽搞掂,劇情完全老調陳腔,

同西洋拳對打冇招式可言,只係不斷煸動觀眾情緒,又再一次章顯民族大義,肉麻唔感人,

真係為左再賺大陸三億票房為做而做。
最尾出個細佬扮李小龍...有點畫蛇添足
期望片中的有關單位要清楚少少嘢,
選角, 角色表達機會等等好重要, 行內人無理由唔知

或許他們要去看多一次, 究竟選角上.....角色表達機會上.....出現什麼問題

回復 15# 原罪
等一般觀眾易明嘛.......:unhappy:
另外, 1950年既香港有人戴"冷帽"嗎?:67:
本週要睇...:63:
老實講,《葉問2》真係好冇誠意,將第一集成功原素番做一次,

上半部還可以,下半部低手得出奇,一個擂台 ...
transfarmer 發表於 4-5-2010 03:15 AM

我唔太同意。後半都好睇。無招?點解我睇到佢點樣折招?
回復  原罪
等一般觀眾易明嘛.......
另外, 1950年既香港有人戴"冷帽"嗎?
大和基拉 發表於 4-5-2010 07:42 PM

服裝指導…
就算有…我諗真係無咩人覺得有…點解要咁搏?少頂帽應該唔會有咩影響掛。
最尾出個細佬扮李小龍...有點畫蛇添足
verywai 發表於 4-5-2010 02:21 PM

絕對係破壞哂個感覺。

Ip Man身處的,是一個即使窮都可以有尊嚴地生活的和諧世界。明明才不過是發生在半世紀以前吧,但看在眼裡,除了羨慕,還有一種超現實的感覺——超現實到以為睇緊一齣科幻片,而裡頭那個世界,根本就不是香港,而是……阿凡達吧。
太情緒化、邏輯思維唔通?
當然,在再和諧的阿凡達還是會有矛盾,擺在Ip Man面前的矛盾,便有以洪金寶為首、各大門派的刁難;洋鬼子警察和西洋拳手Mr.Twister引發的後殖民式挑釁……要消弭這些矛盾,Ip Man的方法還是學以致用地,依靠他的一身好武功。

套用葉國謙對潘小濤的批評,Ip Man的做法會唔會有點「太情緒化、邏輯思維唔通」呢?

處理各大門派的刁難時動用武力,在邏輯上還算講得通,亦不算太情緒化,因為這始終是發生在武術界的矛盾,自然是用武術來解決;但面對由「(港)英」壞蛋所引發的矛盾,Ip Man竟然可以完全懶理,他身處的是個殖民年代,毅然兼公然挑戰這個權力象徵,而且仲得到廣大市民支持……
就以那位偉大的包租婆做例。即使多次收唔到葉家租,依然願意俾Lynn和Ip Man之子暫住佢屋企,目的就是為Ip Man提供一個「向權威說不」前的備戰空間,專心練功……黐線!換了是現在,包租婆肯定趕走Ip Man一家,等佢哋流離失所,仔又生唔到,功又練唔到,實行向權威獻媚啦!
在這裡我見到真正的和諧啊!真正的和諧應該是像Ip Man那個年代,透過社會民眾的磨合,漸漸地、寧靜地達致的,而不是一味靠講,或透過大氣電波傳送,即係依家咁囉。

貴與賤
理所當然地,在身懷好武功+市民支持+民族情緒推波助瀾的情況下,Ip Man即使俾Mr.Twister捱打,最後還是能夠打低對方——但作為一個真正的超級英雄,是會追求以德服眾的(在這方面,彼邦的Iron Man便擺明輸了給咱們的Ip Man)。
最後那番感動場內大部分洋鬼子的言論(還是有洋鬼子頂唔順憤而離場),講真,我唔係好記得,只記得乜鬼……人係唔應該分貴賤的。我簡直聽到差點想喊。 因為在此時此刻這個乜都要追求和諧的社會,是嚴.重.地.分.貴.賤的——所以才會有「人」提出甚麼最低工資應該係20蚊……然後又懶勁地話係應該俾多4蚊雞……
如果Ip Man的故事是發生在此時此刻的香港,唔,應該只會變成《天水圍的夜與霧》。

撰文:月巴氏
好一套香港版rocky 4
好一套香港版rocky 4
水水的基地 發表於 9-5-2010 02:09 AM
Exactly my feeling when watching the boxing scenes.:(
唔識打或對武術無興趣,會覺得剪接好正,打得好勁;但其實咁會睇唔到詠奉、洪拳的特色。

但一部戲係要俾唔同人睇,至才要俾埋女仔睇,以娛樂角度唔可以怪得晒套戲,當然我都認為1係好些。
葉問師傅 : 分勝負重要 ? 定同屋企人食飯重要

其實以上個句....有點多咗

洪震南差點打傷自己個 ...
uesugi 發表於 3-5-2010 04:13 PM

其實可能想問的不是繼唔繼續打,而係以後佢地點相處。
毫無疑問係第一集正D
無論係1定2,套戲無非想挑起觀眾的民族情緒
但1用的是"中華民族整體受日本欺壓",葉問打日本佬係為全民族出氣
而2卻只是"中國武術受外國輕視",或是"(少部分)香港人受(極少部分)英人欺壓"
同樣係借事抒情,但兩件事嘅嚴重性高下立見
再者,日本侵華的惡行人盡皆知,做反派自然好容易令觀眾投入,同仇敵慨
但英國統治香港時政蹟卻有目共睹,而劇中作惡的就只有十隻手指數得埋的幾個鬼佬
完全冇"抵抗外敵"之感
題材上第二集輸一大截

至於打鬥揚面,兩集其實差唔多

最死的是所謂金句同文化精神,有D好似為講而講,同主線根本冇關
唔似上隻咁借武德帶出日本"知義不知仁"的問題
最後一句更有問題,"人的地位有高低之分,但人格不應有貴賤之別,我希望....."
喂?班英國佬幾時有踩我地的"人格"?佢地明顯只係階級歧視
作為中心句,字眼應該執正D

講咗咁耐,套戲其實相當不俗
但題材依舊,新意欠奉
難免使人失望
IP MAN 同IRON MAN
安杜力c 發表於 1-5-2010 06:54 PM

兩套都必睇:$