Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: heinting

[影片] 英國香港留學生嘅心聲!! (內有粗口, 小小種族歧視, 小朋友慎入!!)

:Q:Q
himhimhim74 發表於 28/4/2010 07:15 PM

你:Q什麼?

Asha(片中女仔)係網上紅人,由香港自拍到去英國,我有時都會睇吓佢有咩新嘢講~
你會歧視佢係一半賓賓嗎? 我就唔歧視靚女嘅~ 咩種族一樣咁歡迎!

種族歧視 哩樣嘢,香港都有,賓賓同印巴我地都唔識尊重,好多人會當人地係低級人種,甚致唔係人﹔一樣會怕外勞搶晒我地飯碗﹔將心比己,我地去到外國俾人歧視返轉頭,逆地而處,係咩嘢滋味?

各位大大喺外國嘅不快經歴,我都親身感受過,仲有過之而無不及,怒憤心頭就一定有,不過,唔係個個都要學李小龍咁打佢地一身,有時用把口都可以攞返個公道!

日本我就未長住過,暫時覺得東京人OK,係傾Deal就煩D,反而,我喺香港就試過差D想重現精武門嘅場面~~~
大大你果陣響邊個國家?
我都試過比D鬼仔話我地中國人入侵佢地D大學, 但係佢地唔知其實我地係補貼緊佢地 ...
bad-aries 發表於 28-4-2010 12:17 AM

我其實都好細個就移民, 係紐約住左近20年.  由細到大我係小學都有黑鬼仔, 白鬼仔玩埋一堆. 慢慢大個, 中學, 高中時雖然黑人同黑人一堆, 白人同白人一堆, 但相處都算和諧.

可能紐約歷史上係南北戰爭係反黑奴個幫, 加上同同學大致上無呢d問題, 就非常天真甘以為紐約無歧視呢樣野, 只 0係 係南部先有.

Asha(片中女仔)係網上紅人,由香港自拍到去英國,我有時都會睇吓佢有咩新嘢講~
你會歧視佢係一 ...
Tasuku 發表於 28-4-2010 08:57 PM

我都覺得係呀, 有時賓賓前, 賓賓後, 都要尊重下人地.  

但無計啦, 係一個大多數係一個種族既地方, 真係唔知同其他種族點相處.  有時一個人對自己既民族感到驕傲時, 係分唔清點樣過激變成supremacist, 種族至上主義者.  雖然離世界大同好遠, 但我覺得了解其他種族係, 和諧共處係好重要.
頭像被屏蔽