Toysdaily 玩具日報

樓主: Somebody_Ex

[分享討論] SHF 分享會精選 vol.5~~~我是大地之戰士~~~TITAN

:$泰坦形態盔甲身上的古朗基文

邪惡

邪惡

對坑

對坑

鋼之

鋼之

鎧甲

鎧甲

掌握

掌握

地割

地割

那樣

那樣

切裂

切裂

戰士

戰士

給some大參考

泰坦劍上的古朗基文

來吧

來吧

將大地

將大地

支撐

支撐

巨人

巨人

之劍

之劍
support:71:
雄介:$
唔係唔支持丫=] !
相拍得好, 都不及描繪得咁有感情:71:
相拍得好, 都不及描繪得咁有感情
virtualman 發表於 7-4-2010 11:20 PM
多謝大大欣賞~~~我係寫呢個帖之前特登重溫咗第十集~~~一路睇一路眼濕濕~~~五代同妹妹果場鞦韆架內心戲做得好好~~~好感動~~~:$
十卜:73:
:$:$:$:$ 好熱血o既分享

Titan Form 我覺得係最難擺pose o既古迦
好有愛既一個post :$
:71:
多謝大大欣賞~~~我係寫呢個帖之前特登重溫咗第十集~~~一路睇一路眼濕濕~~~五代同妹妹果場鞦韆架內心戲 ...
Somebody_Ex 發表於 8-4-2010 02:45 AM

some大既感情好豐富喎^v^~ 十卜:71:d kuuga....引...死我:79:我要等rm
好帖!
一定要撐!

為支持somebody 樓主大大,我又靠記憶講少少。全靠記憶,細節已經模糊,有錯見諒~~

對Titan 較深印象係,有一集講(大概)有一家人俾D怪人盯死,殺剩一個,
雄介同班差人o係醫院守護住o個個幸存者。

怪人來襲,班差人俾佢搞到陀陀令,追佢唔倒。
怪人成功潛入病房(劇中講到班差佬好蠢,咁鬼多人,搵定一班守o係間房咪得o羅!),
好彩,
雄介一早已經哩o係間房門口(你睇!),
怪人正要出手,
雄介一拳打埋去(仲要邊出拳邊變身!),
將怪人成隻打出窗,紅古迦亦乘勢躍下。

然後係一段怪人同警察混戰,
打幾下,
古迦忽然使出歷代拉打絕技-----電單車撞怪人!(個個都鍾意古迦,係有原因o家!)
將怪人用電單車撞離現場。

怪人被掛在電單車頭,爭扎,
紅古迦不理,繼續開車前衝。

怪人出刀,
一刀砍向古迦。
利刃著身,
全能型紅古迦竟已化身為重甲型紫銀古迦(Titan Form)!

古迦毫髮無傷,
停車,
把怪人拋離車頭,飛向海邊。

古迦下車,
拔出車柄,
變劍,
斬殺怪人.....

有型到暈!!!!!
:71:
好有愛既一個post
呂品器 發表於 8-4-2010 01:35 PM
好熱血o既分享

Titan Form 我覺得係最難擺pose o既古迦
Kenshiro 發表於 8-4-2010 01:32 PM
some大既感情好豐富喎^v^~ 十卜d kuuga....引...死我我要等rm
ZIN 發表於 8-4-2010 01:42 PM
多謝Kenshiro兄~~呂品器兄~~~ZIN兄~~~大家都好懷念古迦劇內充滿人與人之間的愛~~~:)
其實我還有古迦分享會繼續出POST~~~唔係好想推POST~~~但禮貌上要多謝大家的回應~~~:77:
好帖!
一定要撐!

為支持somebody 樓主大大,我又靠記憶講少少。全靠記憶,細節已經模糊,有錯見諒~~
...
Garycharm 發表於 8-4-2010 02:02 PM
Gary 兄~~~多謝你的回覆~~~竟然係度打咗咁多字~~~相隔十年平成系列我仍最愛古迦~~~實在勾起咗小弟好多記憶~~~~:) 你講果集係42號~~~因為佢用死亡預告先恐嚇即將被殺的人~~~令佢哋同埋家人係臨死前飽受恐懼感折磨~~~而對象竟然全部係學生~~~未來社會動糧~~~手法極度殘忍~~~令家人一生都會有陰霾~~~五代見到新聞報導後變得極度憤怒~~~所以一出手就用盡全力狂揪~~~跟住就如 Gary 兄所講的泰坦昇華熱血 KO ~~~但編劇荒川將擊殺42號之後的畫面顯得非常悲涼~~~無人微笑~~~彷彿向死難者點哀~~~:$唔記得亞視有無CUT到35集打鬥內容~~~因為古迦的對戰方法亦相當狠~~~可以講係幾殘暴添~~~:(
補充少少當時病房係有警察睇住果位學生GE~~~但亦俾42號殺咗~~~:)