Toysdaily 玩具日報

[分享討論] E-PL1/2 E-M5 新手上路

我都買了
終於都敗左了,在百記,1.6K有找.

拿來影玩具,終於都感到DSLR同EVIL之間的差異了....
終於都敗左了,在百記,1.6K有找.

拿來影玩具,終於都感到DSLR同EVIL之間的差異了....
warxv 發表於 26-7-2010 04:50 PM

好正:71:
係咪同小櫻大大嗰款同型號?:58:

warxv 發表於 26-7-2010 04:50 PM

先生何出此言?... :58:

小櫻上
回復 366# 小櫻
回 小櫻妹(兄?)
其實用佢都影左好多相,出來的質素真係叫我滿意,更叫我老婆滿意.
但心中有一個疑問,就是CMOS始終細了咁多,應該一定有些犧牲的,當時想會不會是程式補夠了還是什麼??而我只是嗜好沒有太多的研究,相片出來OK就沒有探究下去.
今次買了燈就用了之前用DSLR的方式影了新出的飛影,看了出來的效果就開始清楚一點了.
機身操作上不用說,DSLR雖然CANON都介面唔算好用,不過都比E-PL1好多了.最少D制都按少幾次.不過E-PL1機身細擺角度上自由左算是拉平.
相片方面就暗位細節,由暗位去光位的漸變過渡,都不如DSLR.

不過只是我個人所見,相的問題我未確定是因鏡而起還是因機身而起,過渡的問題因鏡而起幾常見的.
而暗位細節又同NOISE有關係,咁CANON在這方面本身較好,這可能又同CMOS大少沒有關係....
不過就我手上的組合,我有這樣的感覺.
回復 363# shawn
應該是吧.
在豐X見要近2K,而百記就特價1.6K不到.
只是之前問幾次都話全線無貨.剛巧上星期6一問就話有了,即時比錢.

話說這星期行經所見都是NEX及PEN的天下...
回復  小櫻
回 小櫻妹(兄?)
其實用佢都影左好多相,出來的質素真係叫我滿意,更叫我老婆滿意.
但心中有一 ...
warxv 發表於 27-7-2010 10:51 AM

這個嘛...

早幾日同位OM躉師兄和兩位朋友出去外拍... 有人問及 4/3 與 M4/3 的分別... 該位師兄指出... M4/3 系統因要遷就小型化鏡頭所帶來的負面影響 (例如變型像差之類)... 所以在拍攝時... 機身會對擷取到的影張作出大量收正後才輸出...

這樣應該解答你的問題了... 但正式的 4/3 機是沒有這種幅度的收正的...

查實小櫻就不能如閣下般看出分別了... 可能是小櫻部30D像素少(800MPix)... 這樣比較不公平... 但如果與Canon G9在拍攝玩具時比較... 可能是小櫻的設定問題... 個人覺得E-PL1出來的反差感覺比G9好... 而且放大出來的細位亦很細緻... 所以蠻滿意吧...

呵呵呵...

小櫻上
回復  shawn
應該是吧.
在豐X見要近2K,而百記就特價1.6K不到.
只是之前問幾次都話全線無貨.剛巧上星期6 ...
warxv 發表於 27-7-2010 10:55 AM

應該係OM減翻價... 因為小櫻買36R果陣... 百記唔係喱個價... 小櫻响星際買$1680...

查實家陣部所謂紅色特別版都係賣四千八左右咋...

小櫻上
回復 369# 小櫻
小櫻妹(兄??)

如果是G9同E-PL1比較我都認為E-PL1好多了...我都有G9,但只試過一次影玩具,之後都是留行山,行街用就好了.
過渡漸變的問題我唔知點講先清楚,大約可以這樣說,我用50D的話影完後再推高一點反差顏色漸變的斷層也不明顯,看起來仍然自然,但如果用E-PL1咁同樣處理顏色之間的漸變就明顯有斷層了.當然影玩具其實也不錯,感覺更卡通.

之外有一點忘記說是景深,E-PL1比較深,我影飛影,黑獅二人組,如果之前用50D要F11或更細光圈先有比較理想的景深,但用E-PL1我在8~11之間就有差不多的效果了.

紅色機身我都想要呀!應該會對焦快三倍,連拍快三倍,抄入快三倍,閃光燈回電快三倍.....

我未睇晒本說明書就返左國內了,想問一問有無法唔用機頂燈而無線企動外接閃燈??

THX!
回復  小櫻
小櫻妹(兄??)

如果是G9同E-PL1比較我都認為E-PL1好多了...我都有G9,但只試過一次影玩具,之 ...
warxv 發表於 27-7-2010 04:51 PM

如果你計等效焦距嘅話... 景深係要計翻深兩級... 說明書有提過...

例如啦... 用 4/3 25mm(eq135 50mm) F8 影出嚟嘅景深... 係相等於FF 50mm F16 嘅景深嫁...

至於飛燈問題... 佢真係要機頂燈閃動嚟發出訊號... 而說明書有提及喱個閃動係對曝光無影響嘅...

小櫻上
小櫻妹(兄???)

景深個一點我睇說明書時有留意但唔明,你咁講就比較清楚一點,我自己就覺得同50D差3~4級左右,應該條數是差不多了.
呢個我睇說明書都有留意,但就實際就有點問題了,應該有影響的,我試過用手遮著機頂燈同唔遮,是兩種不同情況來的,如果唔遮是平時用雙燈的情況,機頂燈有輸出,於是閃燈的輸出會細左的要在閃光補償加3級左右追回,但如果遮左咁單燈加三級就會OVER了,咁應該解釋為對曝光有影響才對吧.

THX!

扎晃拉麵,啲麵一般,不過小食真係相當唔錯:52: