Toysdaily 玩具日報

查看: 28106|回復: 42

[個人收藏] 超合金扭蛋(全Part1~5完) 34#有交通工具篇

經過多番時間,終於集齊這套超合金扭蛋,有幾隻真係相當難搵,搵到最後一隻嘅時候,真係由心內笑左出嚟..哈哈

其實全套蛋連特別版合共26隻,有3隻特別版沒有買,另外有幾隻買番時已經冇盒,但我並不是儲盒人,所以不太緊要

由於相片比較多,所以會分幾part介紹。

Part 1
CGA01~鐵甲萬能俠魔神Z

雙拳係可以拆出來

CGA02~幪面超人亞馬遜

好想知道手擘上嘅數字代表D咩...知道嘅朋友麻煩解釋下

CGA03~超力電磁俠

一向都好鍾意超力仔,全套蛋呢盒就係第一隻買入

雖然不能分體,但仍可以做出陸上形態,都算收貨啦..

CGA04~黃金戰士

呢隻黃金戰士真係做得十分出色,不但是人形,仲可以變成火機,而且手腳頭都可以收係身體內

簡直係完美....

Part 1介紹完畢...請繼續收看..謝謝

Part 2
CGA05~鐵甲萬能俠大魔神

配備了一把細劍

雙拳同樣可以拆出來

CGA06~幪面超人強人

CGA07~勇者雷登
亦係屬於早期買入的一隻,當時又係同隻特別版一齊買,而特別版在下一part才介紹

可以變成飛鷹形態..又係一絕

CGA08~戰鬥狂舞J系
不是太熟這角色,係其中一隻只為儲齊而買的

但而玩具來講,這隻是十分好玩,因為配備左好多武器,任君選擇

CGA01G~鐵甲萬能俠魔神Z(金色特別版)

除左顏色唔同,基本上係冇分別,由於買既時候係一定要兩隻一齊買,否則我唔會刻意買呢隻金色版

第二Part完~謝謝

Part 3
CGA09~三一萬能俠(1號機)
經過其他網友嘅資料補充,這隻一號機有另一款是紅色肩膀,而我的是藍色的

何解要做到可以縮埋個頭呢...?唔明

CGA-10~マッハバロン
另一隻為儲齊而買,唔太熟悉名字,知道嘅朋友請更正

左腳可以拆出小車仔

CGA11~巨靈神
連同飛碟一齊買,亦係最後一隻搵到,正因為難搵,可能係比較罕有,所以價錢亦.....

CGA12~UF0

準備合體...

蛋都可以做到合體,抵佢比人炒起...比錢啦..

CGA07B~勇者雷登黑色版
總覺得黑色版雷登係特別靚...

大家又覺得如何呢?

Part 3介紹完畢..謝謝

Part 4
CGA-13~太空魔龍
呢隻在格仔櫃無意發現,屬二手貨品,所以是沒有盒的

唔似得黃金俠,太空魔龍變形時需要拆掉手腳

CGA-14~小露寶

打開心口可以見到機件

拆掉雙腳可以配上車輪...走呀!

CGA-15~三一萬能俠(2號機)
二號機有兩隻版本,一隻腹部是銀色,另一隻腹部是紅色

CGA-16~三一萬能俠(3號機)

三兄弟影張合照先啦...

CGA-17~ロボットジュニア
另一隻不清楚名字的角式

從肩膀上可取下棒球棍

Part 4介紹完畢

Part 5
CGA018~太空魔龍
另一隻比較難搵

CGA19~真三一萬能俠

呢隻萬能俠特別附有一個企台,睇起來特別搶眼

CGA20~秘密戰隊

另一隻附有一個企台的角色

CGA21~電子戰隊

全家福

全Part完...多謝收睇
哩個系列簡直扭蛋中嘅VSOP~

圖中幾款都曾經擁有,到依家都仲懷念佢地~
getter robot(唔記得元祖定G),好似有練習機色(好似是dvd限定)

隻黃金俠...............我有隻全銀的,不知是甚麼ver.
盒裝形身體既超合金, 好懷念
是很好的玩具收藏,我就是怕開多條血路,所以一隻也無入...
Very good collection !! :71:
好想知道手擘上嘅數字代表D咩...知道嘅朋友麻煩解釋下
verywai 發表於 21-3-2010 01:17 AM

超合金亞馬遜的腕輪, 要對準號碼才能取出, 扭蛋版就唔知是否一樣
http://www.robotjapan.com/Gallery/Popy/index.asp

普通版(即一般發售版), 唔止23隻
三一2號, 有分紅腹和銀腹

三一1號, 有分紅肩和藍肩

魔龍有分黃角和白角

這些分別都是因為當年超合金真的出過這些不同色版本

仲有3隻DVD特典
http://www.toei-video.co.jp/DVD/sp21/getterrobo.html

金色萬能俠其實是屬於PART2的
http://www.geocities.co.jp/Playtown-Domino/5675/gacha65.html
:handshake:正
頭像被屏蔽
:71: Great!
回復 11# redfish

請問紅魚大 ,getter g係咪都有練習機色
另銀色黃金俠是甚麼來頭.........我睇過是銀膠,不是上色的
唔講真係唔知有白色版:50:

超合金亞馬遜的腕輪, 要對準號碼才能取出, 扭蛋版就唔知是否一樣

普通版(即一般發售版), 唔止23 ...
redfish 發表於 21-3-2010 10:48 AM