Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 今日,係一位偉人逝去左既日子

曹操乃亂世之奸雄,
以丞相之名, 挾天子以令諸侯,
平定北方, 讓受黃巾之亂影響的人民休養生息.
然而仍不將 ...
Hikari 發表於 17-3-2010 04:37 PM

當然我無講佢系忠臣...
始終佢系挾天子
e個系不能否認既事實
“奸雄”同”偉人“只系自己看法
大家都有野心
只系當時曹操系其中一個成功出位,而使用的手法又“特別”
所以大家會稱他為奸雄

至於不取獻帝一點
小弟唔多研究
唔方便評論
個人只系認為佢唔系“殺人兇手”
除此,別無其他意思

(有咩錯不妨指出,始終小弟無好深入研究過)
曹操乃亂世之奸雄,
以丞相之名, 挾天子以令諸侯,
平定北方, 讓受黃巾之亂影響的人民休養生息.
然而仍不將 ...
Hikari 發表於 17-3-2010 04:37 PM

亂世奸雄
其實呢個名 都幾一線之差
曾經有個研究三國既人
話如果曹操生於亂世 佢就係奸雄
如果生於平靜既時世 佢係個英雄
就好似其他同志咁 睇個人觀點啦

挾天子以令諸侯呢...
其實我有懷疑過一點
就係歷史會唔會誇大左講/惡化左?
講真,已經比人講到咁 唔差左拎埋帝位,
但佢冇做到wo,冇曹操既 漢室已經滅左
佢仲唔係忠臣?

疑心重呢...
呢點我明既 我都有疑心
我覺得懷疑既人唔除去 個心好唔安樂
但事後又的確可能後悔
不論正史定演義...  點解有人覺得曹操得一個仔?

但曹操係英雄尤自可...  偉人呢...  個人就唔係好認同  ...
呂品器 發表於 15-3-2010 10:03 AM

曹昂....曹丕....曹植....
出名既都有3個啦....
仲有其他唔記得.....
果個人都好西利....
點數到得一個呢??
可能打得無雙多..只係知曹丕一個仔...曹操d仔女,多到兩隻手都數唔哂...
仔:曹昂,曹丕,曹彰,曹植,曹熊,曹鑠,曹沖,曹據,曹宇,曹林,曹袞,曹玹,曹峻,曹矩,曹幹,曹上,曹彪,曹勤,曹乘,曹整,曹京,曹均,曹棘,曹徽,曹茂
女:曹憲,曹節,安陽公主,金鄉公主,清河長公主,臨汾公主
(摘自維基百科)
頭像被屏蔽
之前你懷疑歷史學家誇大/惡化, 這可能是你個人想法, 我不作別論

不過建議你, 崇拜一個人係可以, 但 ...
dogjumpjump 發表於 18-3-2010 03:56 PM

我有疑心係天生...唔係崇拜佢而學返黎的...
有好多野...想同做係唔同
就好似想殺人 同殺左人係唔同...
我都知殺人後果係點
so先得個想字

正如之前所講,
係人都有錯 當然有錯同衰一面
我亦知佢唔係樣樣野都岩
甚至有d野我都覺得佢做得太過份...

anyway 我果句
只係想講出 我對某d有疑心既人 會有覺得佢生存對我有不利既感受
而唔係所有被懷疑既人都要咁
至於定義人人唔同

大部份人都係保護自己,
我諗唔會得我一個係咁諗
只係你會唔會做得出手